Οι κόκκινες μοκέτες, οι επίχρυσες στήλες με τις ταμπέλες, οδηγίες στους διαδρόμους της Βουλής για το πώς θα φτάσει κανείς στα θεωρεία, όλα τα πολύφωτα αναμμένα, η αυξημένη παρουσία των ανδρών και γυναικών ασφαλείας, οι υπάλληλοι της εθιμοτυπίας και των δημοσίων σχέσεων για την υποδοχή των επισήμων είναι όλα και όλοι στην θέση τους από νωρίς το πρωί.

Το κουδούνι της Ολομέλειας ήχησε στις 11 ακριβώς για την εναρκτήρια συνεδρίαση. Στην έδρα του Προέδρου της Βουλής κάθεται και θα προεδρεύσει ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργος Βαρεμένος καθώς σύμφωνα με τον Κανονισμό της Βουλής προεδρεύει ο πρώτος στη τάξη Αντιπρόεδρος της Βουλής που έχει επανεκλεγεί και είναι μέλος της νέας Βουλής. Έτσι, αφού δεν εκλέχθηκε ο Τάσος Κουράκης που ήταν Α’ Αντιπρόεδρος της απελθούσας Βουλής, θα προεδρεύσει ο πρώην Β’ Αντιπρόεδρος της Βουλής που ήταν ο Γιώργος Βαρεμένος.

Δείτε ζωντανά την ορκωμοσία

Ο κ. Γιώργος Βαρεμένος θα επικουρηθεί στο έργο τους από τέσσερις Γραμματείς, που τα καθήκοντα αυτά ασκούνται από τους νεότερους σε ηλικία βουλευτές , ανάλογα με την δύναμη των κοινοβουλευτικών Ομάδων.

Στο πρώτο έδρανο των αξιωματούχων θα καθίσει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος.
Ο προεδρεύων Γιώργος Βαρεμένος με την έναρξη της συνεδρίασης θα αναγνώσει την ειδική ημερήσια διάταξη, θα εκφωνήσει τον κατάλογο των βουλευτών που ανακηρύχθηκαν σύμφωνα με το νόμο και ο κατάλογος αυτός θα καταχωρηθεί στα Πρακτικά.

Αμέσως μετά ο προεδρεύων, θα ζητήσει από τον Γραμματέα να εξέλθει από την Ολομέλεια και να συνοδεύσει στην αίθουσα τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμο με τα μέλη της ΔΙ Συνόδου όπου θα τελέσουν τον καθιερωμένο αγιασμό και θα πραγματοποιήσουν την θρησκευτική ορκωμοσία. Αμέσως μετά θα δώσουν όσοι βουλευτές θελήσουν πολιτικό όρκο, ενώ αντίστοιχα στο Κοράνι μπορεί να ζητήσουν να ορκιστούν όσοι μουσουλμάνοι το θρήσκευμα το επιθυμούν.

Μετά την τελετή αγιασμού και ορκωμοσίας στην Ολομέλεια, οι «300» πριν αποχωρήσουν θα περάσουν από το 51 γραφείο του ισογείου, όπου είναι το Πρωτόκολλο Ορκωμοσίας Βουλευτών για να υπογράψουν και τα σχετικά έγγραφα.

Η σημερινή είναι μια ημέρα, όπου η πολιτική υποχωρεί ή σε κάθε περίπτωση αναμειγνύεται έντονα με την προσωπική ζωή του κάθε βουλευτή καθώς η διαδρομή μέχρι την σημερινή ημέρα είναι μια δικαίωση πολυετών προσπαθειών και θυσιών για να ανοίξει η πόρτα της Ολομέλειας για αυτούς και είναι φυσικό να θέλουν να την μοιραστούν με συζύγους, παιδιά, στενούς συνεργάτες και φίλους, που θα τους καμαρώσουν από τα κατάμεστα θεωρεία της Βουλής.

Οι πρώτοι βουλευτές πέρασαν από νωρίς την πύλη της Βουλής, ενώ μέχρι τις 10:30 τα μέλη των οικογενειών και οι συνεργάτες που κατάφεραν να βρουν μια πρόσκληση εισόδου πήραν τις θέσεις τους στα θεωρεία. Ακόμα και έως αυτή την ώρα οι προσκεκλημένοι σχηματίζουν ουρές για να μπουν στην Βουλή.

Οι ενδυματολογικές επιλογές των βουλευτών και κυρίως των 61 γυναικών βουλευτών και πάλι θα «κεντρίσουν» τους φωτογραφικούς φακούς, οι selfie που θα θελήσουν να βγάλουν εντός και εκτός της Ολομέλειας, τα πηγαδάκια, οι χειραψίες, οι ασπασμοί, το ποιοι θα δώσουν θρησκευτικό και ποιοι πολιτικό όρκο… στιγμιότυπα και επιλογές που για μια ακόμα φορά θα τροφοδοτήσουν τις στήλες των παραπολιτικών.