Ένα πολύ σημαντικό βήμα που ανοίγει διάπλατα τον δρόμο προκειμένου μέσα στα επόμενα 2-3 χρόνια να φθάσει στη Δυτική Ελλάδα το φυσικό αέριο, σημειώθηκε πριν από λίγες μέρες με την εξασφάλιση εκ μέρους του υπουργείου Οικονομίας κονδυλίου 18,5εκ. για την ανάπτυξη του σχετικού δικτύου διανομής στην περιοχή.

Το οικονομικό όφελος που θα έχουν οι πολίτες από την κατανάλωση ρεύματος ξεκινάει, με τα σημερινά δεδομένα, από 15% για την οικιακή χρήση και μπορεί να φθάσει μέχρι και το 35% για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις της περιοχής. Η μελέτη που έχει γίνει προβλέπει την ανάπτυξης δικτύου 340 χιλιομέτρων στον αστικό ιστό της Πάτρας, 90χλμ. στο Αγρίνιο και 40 στον Πύργο.

Οι συζητήσεις και οι επαφές για την εξασφάλιση του συνόλου των χρημάτων που απαιτούνται, τα οποία φθάνουν περίπου τα 27 εκατομμύρια ευρώ, είχαν ενταθεί στις αρχές του 2018 και ουσιαστικά το οριστικό πράσινο φως έδωσε ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας με την παρουσία του στο Αναπτυξιακό Συνέδριο της Πάτρας τον περασμένο Φεβρουάριο.

Ο στόχος είναι μέχρι τα τέλη του 2022 οπότε και τελειώνει το ΕΣΠΑ να έχει γίνει ένα μεγάλο μέρος του δικτύου των 470 χιλιομέτρων του δικτύου που θα φέρει επιτέλους το φυσικό αέριο στη Δυτική Ελλάδα.

Από την συνεργασία Περιφέρειας-ΤΕΕ προέκυψε η εκπόνηση μελέτης που τεκμηρίωνε την βιωσιμότητα του έργου και με βάση αυτή την εξέλιξη η Δυτική Ελλάδα περιελήφθη στον σχεδιασμό της ΔΕΠΑ (μέσω της ΔΕΔΑ Α.Ε.) για επέκταση των δικτύων της.

Το φυσικό αέριο σχεδιάζεται να έρθει στην Δυτική Ελλάδα σε υγροποιημένη μορφή και μέσω των δικτύων διανομής να φτάσει στους καταναλωτές, αποκαθιστώντας έτσι μια διαχρονική αδικία σε βάρος των πολιτών και των επιχειρήσεων της Δυτικής Ελλάδος.

Δεκάδες χιλιάδες νοικοκυριά αλλά και ένας εξίσου σημαντικός αριθμός επιχειρήσεων σ’ όλη την Δυτική Ελλάδα θα επωφεληθούν απ’ την επέκταση των δικτύων διανομής Φυσικού Αερίου.

dete.gr