Γεμάτος εξελίξεις στον χώρο των υποδομών και των μεταφορών είναι ο Μάιος. Οι επερχόμενες αυτοδιοικητικές και Ευρωπαϊκές εκλογές ανεβάζουν το πολιτικό “θερμόμετρο”, όμως το πιο σημαντικό είναι πως βλέπουμε να έχουν επιταχυνθεί αρκετά από τα θέματα που μας απασχολούν στον τομέα των έργων αλλά και των μεταφορικών υποδομών.

Στην κορυφή της ατζέντας για αυτό το μήνα είναι η έναρξη των επιβατικών δρομολογίων στη σιδηροδρομική διαδρομή Αθήνα-Θεσσαλονίκη. Η ηλεκτροκινούμενη γραμμή λειτουργεί σε όλο το τμήμα και με την ολοκλήρωση κάποιων άλλων σημαντικών παραμέτρων, αναμένουμε από την ΤΡΑΙΝΟΣΕ να ξεκινήσει τα δρομολόγια των 4 ωρών μέσα στον Μάιο.

Πολύ ψηλά όμως είναι και οι υπογραφές τριών ακόμα συμβάσεων για τον αυτοκινητόδρομο Πάτρα-Πύργος, στο τμήμα Βάρδα-Πύργος. Πρόκειται για δύο εργολαβίες της Κ/Ξ Τοξότης-Ομάδας Κατασκευών (συμφερόντων Καλογρίτσα) και μία ακόμα της ΙΝΤΡΑΚΑΤ που θα δρομολογήσουν σχεδόν όλο το νότιο τμήμα. Θα εξακολουθεί να υπολείπεται βέβαια η ακόμα μία εργολαβία της ΙΝΤΡΑΚΑΤ που έχει δικαστική εμπλοκή η οποία θα συζητηθεί στο ΣτΕ τον επόμενο μήνα.

Θέμα ημερών είναι σύμφωνα με το Υπουργείο ΥΠΟΜΕ η προκήρυξη του διαγωνισμού για την προμήθεια 750 λεωφορείων στην Αθήνα (400) και στη Θεσσαλονίκη. Ο διαγωνισμός φτάνει τα 450εκατ.ευρώ και θα είναι ο μεγαλύτερος στο είδος του στα χρονικά των αστικών οδικών συγκοινωνιών. Μεγάλη καινοτομία σε αυτό είναι η παρουσία 320 ηλεκτρικών λεωφορείων στις δύο πόλεις.

Την ερχόμενη εβδομάδα θα περάσει και θα κυρωθεί από την Ολομέλεια της Βουλής το μοναδικό μέχρι σήμερα νέο έργο παραχώρησης για την κατασκευή και λειτουργία του Νέου Αεροδρομίου στο Καστέλι Ηρακλείου. Η ανάδοχος Κ/Ξ ΤΕΡΝΑ-GMR αναλαμβάνει από εκεί και έπειτα την προετοιμασία έναρξης των έργων που θα διαρκέσουν 5 χρόνια και που αναμένεται να αιμοδοτήσουν την κατασκευαστική κοινότητα της Κρήτης.

Θέμα ημερών είναι όμως και ο νέος διαγωνισμός ΣΔΙΤ που αφορά τον οδικό άξονα Καλαμάτα-Πύλος-Μεθώνη. Η αξία του έργου κυμαίνεται από 200-250εκατ.ευρώ και η διαδικασία περιλαμβάνει εξόφληση με πληρωμές διαθεσιμότητας. Είναι ο δεύτερος διαγωνισμός οδικού έργου που θα πραγματοποιηθεί με ΣΔΙΤ μετά το τμήμα του ΒΟΑΚ (Χερσόνησος-Νεάπολη). Το έργο σύμφωνα με πηγές της αγοράς έχει προκαλέσει το ενδιαφέρον των μεγάλων ομίλων καθώς έχει εξασφαλισμένη χρηματοδοτική ροή. Επισημαίνεται πως τέτοιου είδους οδικά έργα στην Ευρώπη κυριαρχούν σε ποσοστό 70%.

Νίκος Καραγιάννης – ypodomes.com