Μια από τις ιερότερες στιγμές της Εθνικής μας Επετείου της 25ης Μαρτίου είναι το προσκλητήριο ηρώων όπου ακούγονται όλα τα ονόματα των ηρώων που αγωνίστηκαν για την λευτεριά της πατρίδος μας από τον οθωμανικό ζυγό και κατάγονταν από την περιοχή μας.

Το πρώτο προσκλητήριο διοργανώθηκε για πρώτη φορά στο ξωκλήσι Παναγία η Αγία Δευτέρα, την Δευτέρα του Πάσχα το 2010, παρουσία του Μητροπολίτη Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ. Κοσμά από τον Πολιτιστικό Σύλλογο Κατουνιωτών Αθήνας «Φίλιππος ο Ακαρνάν» και φέτος συμπλήρωσε τα επτά χρόνια παρουσίασης.

Φέτος η παρουσίαση πραγματοποιήθηκε στον Ιερό Ναό του Αγίου Αθανασίου Κατούνας με το τέλος του πανηγυρικού της ημέρας από την διευθύντρια του δημοτικού σχολείου και συγχωριανή μας Μαρία Τσιλίκη, όταν από τις κυρίες Κωνσταντίνα Καραΐσκου και Αγγελική Κελεπούρη εκφωνήθηκαν με μεγάλη συγκίνηση τα ονόματα των αγωνιστών, κορυφώνοντας την μεγάλη γιορτή στο χωριό μας σε συνέχεια των υπόλοιπων επετειακών εκδηλώσεων.

Οι δυο κυρίες ξεκίνησαν την παρουσίαση των ονομάτων λέγοντας: «θέλουμε με αυτόν τον τρόπο να αποτίσουμε ελάχιστο φόρο τιμής σε όλους εκείνους τους αφανείς ήρωες της δικής μας γης που την πότισαν με το αίμα τους, ορμώμενοι από τον πόθο για μια ελεύθερη πατρίδα».

Η εκδήλωση ξεκίνησε με πρώτο όνομα αυτό του κλεφταρματολού Παναγιώτη Μειντάνη και συνέχισε με τα ονόματα των αγωνιστών από Κατούνα, Αχυρά, Αετό, Τρύφου, Βούστρι , Κομποτή και Κωνωπίνα.

Η Κατούνα είναι από τα λίγα μέρη της Ελλάδας που παρουσιάζονται τα ονόματα των αγωνιστών της Επανάστασης και χρειάστηκε πολύχρονη εργασία και προσπάθεια για να συγκεντρωθούν τα ονόματα αλλά και να ξεπεραστούν πολλά εμπόδια, μέχρι η εκδήλωση αυτή να καθιερωθεί και να γίνει θεσμός, με τον κατάλογο να παραμένει ανοιχτός.

Η Κατούνα διαχρονικά ξέρει να τιμά τους αγωνιστές…

ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΚΟΥΤΙΒΗΣ Δ. – katounanews.blogspot.gr