Μια καλοκαιρινή βουτιά επιβάλλεται στην παραλία Κρυονερίου

Απέναντι από την Πάτρα και λίγα χιλιόμετρα από το Μεσολόγγι, στους πρόποδες του όρους Βαράσοβα «κρύβεται» το ειδυλλιακό Κρυονέρι. 

Το Κρυονέρι είναι ένας οικισμός του χωριού Γαλατάς και βρίσκεται στους πρόποδες του όρους Βαράσοβας σε απόσταση 5 χιλιόμετρα από την γέφυρα του Ευήνου ποταμού και τον κόμβος Γαλατάς-Κρυονέρι.

Απέχει 15 χιλιόμετρα από την πόλη και πρωτεύουσα του νομού Αιτωλοακαρνανίας το Μεσολόγγι και 20 χιλιόμετρα από τη γέφυρα του Ρίου-Αντίρριου, γεγονός που την κάνει πόλο έλξης για χιλιάδες κόσμου κατά τους μήνες του καλοκαιριού.

Το Κρυονέρι πήρε το όνομά του από τις άφθονες φυσικές πηγές της περιοχής που πηγάζουν από τα βράχια της Βαράσοβας, όπως η πηγή της Γλύφας με τα πιο κρύα νερά που υπάρχουν.

Κάθε χρόνο αποτελεί μια από τις κορυφαίες τουριστικές και παραθεριστικές περιοχές στην Αιτωλοακαρνανία, καθώς οι επισκέπτες μπορούν να απολαμβάνουν την όμορφη θάλασσα και την καθαρή αμμουδιά που έχει μήκος περίπου 3 χλμ.

Στη παραλία υπάρχει και λιμάνι με κότερα με τους τουρίστες να «δένουν» στο Κρυονέρι για να απολαύσουν τα νερά του, την νυχτερινή βόλτα και τις όμορφες ταβέρνες που προσφέρουν υπέροχα φαγητά και φρέσκα ψάρια.

Επίσης, οι νέοι προτιμούν τα μοντέρνα μπαράκια με τη διασκέδαση να κρατά μέχρι τις πρωινές ώρες δίπλα στα δροσερά νερά της παραλίας.

Στο Κρυονέρι θα βρείτε αρκετά καλά ξενοδοχεία ή ενοικιαζόμενα δωμάτια, ενώ για τους πιο τολμηρούς η σκηνή στην ακτή αποτελεί μια ιδανική επιλογή. Γενικά, πρόκειται για μια παραλία η οποία είναι κατάλληλη για τα μικρά παιδιά με ρηχά νερά, διαθέτει ομπρέλες, ντουζιέρες και αποδυτήρια κατά μήκος της.

Συν τοις άλλοις, εκτός του καλοκαιριού και τους άλλους μήνες είναι το σημείο συνάντησης, αφού τη Βαράσοβα προτιμούν ορειβατικοί και αναρριχητικοί σύλλογοι από όλη την Ελλάδα λόγω των φανταστικών 60 περίπου διαδρομών.

Ιστορία

Από το λιμάνι του Κρυονερίου ο Μελέαγρος, βασιλιάς της Καλυδώνας, απέπλευσε για την Αργοναυτική εκστρατεία. Επίσης, από το Κρυονέρι ξεκίνησε και ο στόλος των Καλυδωνίων για να λάβει μέρος στον Τρωικό πόλεμο, όπως και την εποχή του χαλκού αποτελούσε το λιμάνι της Καλυδώνας.

Μυκηναϊκοί τάφοι και αρχαιολογικές σκαπάνες που έγιναν, πιστοποιούν την ύπαρξη ζωής στην περιοχή του Κρυονερίου χιλιάδες χρόνια π.Χ., ενώ τελευταία βρέθηκαν θεμέλια και μωσαϊκά βυζαντινών χρόνων.

Τέλος, το 1835 το Κρυονέρι υπαγόταν ως οικισμός στον Δήμο Καλυδώνας, μετέπειτα ως οικισμός του Δήμου Μεσολογγίου το 1841, με την εφαρμογή του Νομοσχεδίου «Καποδίστριας» το 2000 ανήκει στον Δήμο Χάλκειας, ενώ σήμερα ανήκει ξανά στον διευρυμένο Δήμο Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου.

Κατά τα παλαιότερα χρόνια υπήρχε σιδηρόδρομος που συνέδεε το Αγρίνιο με το Κρυονέρι και ατμόπλοιο το οποίο συνέδεε το Κρυονέρι με τη Πάτρα. Η γραμμή εγκαταλείφθηκε το 1970.

Πληροφορίες: www.evinochori-kalidona.gr – Φωτογραφίες: mapio.net