Νέα super εξέταση αίματος ανιχνεύει 10 τύπους καρκίνου πριν εκδηλωθούν

Εξέταση αίματος ικανή να ανιχνεύσει 10 τύπους καρκίνου, ακόμα και χρόνια πριν από την εκδήλωση των συμπτωμάτων τους, χαρακτηρίζεται το «άγιο δισκοπότηρο» της αντικαρκινικής έρευνας.

Επιστήμονες από τις Η.Π.Α. ανέπτυξαν μια εξέταση που μπορεί να εντοπίσει τις πρώτες ενδείξεις διαφόρων μορφών καρκίνου, συμπεριλαμβανομένου του στήθους, των ωοθηκών, του εντέρου και του πνεύμονα, ανιχνεύοντας το DNA που απελευθερώνουν στο αίμα τα ταχέως αναπτυσσόμενα καρκινικά κύτταρα.

Στην έρευνα στην οποία συμμετείχαν περισσότεροι από 1.400 άτομα, μεταξύ των οποίων 561 απολύτως υγιή άτομα και 845 με πρόσφατη διάγνωση της νόσου, η τριπλή αυτή εξέταση παρουσίασε ποσοστό ακρίβειας της τάξης του 90%. Τέσσερα από τα υγιή άτομα που βγήκαν «θετικά» στη νόσο διαγνώστηκαν με καρκίνο των ωοθηκών και του ενδομητρίου μόλις μερικούς μήνες αργότερα.

«Η ανίχνευση καρκίνων, που είναι δύσκολοι στη θεραπεία, σε αρχικό στάδιο, που είναι πιο εύκολο να θεραπευτούν, είναι πιθανά το άγιο δισκοπότηρο της αντικαρκινικής έρευνας και ελπίζουμε ότι η εξέταση αυτή θα σώσει πολλές ζωές» δήλωσε ο Eric Klein, επικεφαλής της επιστημονικής ομάδας του Taussig Cancer Institute της Cleveland Clinic, προσθέτοντας ότι αυτή η «υγρή βιοψία», όπως ονομάζεται η εξέταση, δίνει την ευκαιρία της ανίχνευσης μορφών καρκίνου μήνες ή χρόνια προτού εκδηλωθούν τα συμπτώματά τους.

Τα αποτελέσματα της νέας αυτής εξέτασης αίματος βγαίνουν ύστερα από μία ή δύο εβδομάδες και έχουν ακρίβεια από 50% έως 90% για 10 τύπους καρκίνου.

 

Ακρίβεια 80%-90%

Τα καλύτερα αποτελέσματα αφορούν τους καρκίνους των ωοθηκών, του παγκρέατος, του ήπατος και της χοληδόχου κύστεως, που παρουσιάζουν ακρίβεια 80%-90%, ενώ ακολουθούν του λεμφώματος και του πολλαπλού μυελώματος με ακρίβεια 73%-77%. Η εξέταση είναι επίσης σε θέση να διαγνώσει τον καρκίνο του εντέρου, του πνεύμονα, του οισοφάγου, του στόματος και τον τριπλά αρνητικό καρκίνο του μαστού με ακρίβεια άνω του 50%.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, θα χρειαστεί να περάσουν λίγα χρόνια ακόμα μέχρι η εξέταση να είναι έτοιμη για κλινική χρήση.

Πετρίνα Καλαμβοκίδη – espressonews.gr