Νορβηγία – Covid-19: Η κυβέρνηση απαγορεύει τη διαμονή σε εξοχικές κατοικίες

Η νορβηγική κυβέρνηση θα απαγορεύσει τη διαμονή στις εξοχικές κατοικίες προκειμένου να μην καταποντιστούν οι υπηρεσίες υγείας των μικρών κοινοτήτων απέναντι στην πανδημία του νέου κορωνοϊού.

Οι απείθαρχοι θα αντιμετωπίζουν πρόστιμο 15.000 κορώνες (σχεδόν 1.250 ευρώ), ή με φυλάκιση 10 ημερών σε περίπτωση που δεν καταβληθεί το ποσό, σύμφωνα με τις οδηγίες που δόθηκαν στην αστυνομία από το υπουργείο Δημόσιας Τάξης.

Λόγω της εξάπλωσης του ιού, πολλοί Νορβηγοί κατέφυγαν τις τελευταίες εβδομάδες στα σαλέ τους, που είναι συνήθως σε ορεινές περιοχές, ελπίζοντας να επωφεληθούν από τη σχετική τους απομόνωση.

Ορισμένοι αγνόησαν τις εκκλήσεις να επιστρέψουν στην κύρια κατοικία, που απηύθυναν οι Αρχές φοβούμενες πιθανή κατάρρευση των τοπικών υπηρεσιών υγείας.

Έπειτα από αρκετές ημέρες που η κυβέρνηση προειδοποιούσε για την πιθανότητα να επιβληθεί αυτή η απαγόρευση, σήμερα πραγματοποίησε την απειλή της.

«Είναι μια απόφαση που μέχρι και την τελευταία στιγμή ήλπιζα ότι δεν θα παίρναμε αλλά τελικά θα απαγορεύσουμε τη διαμονή εκτός της κοινότητας της κύριας κατοικίας», δήλωσε ο υπουργός Υγείας Μπεντ Χόιε.

Οι μικρές αγροτικές κοινότητες «δεν έχουν σήμερα ούτε θα έχουν τις επόμενες εβδομάδες τη δυνατότητα να περιθάλπουν τους ιδιοκτήτες των σαλέ εκτός από τους κατοίκους των κοινοτήτων», εξήγησε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

Πάντως προβλέπονται εξαιρέσεις, κυρίως για τα υγιή μέλη μιας οικογένειας που έχει έναν άρρωστο, ο οποίος θα πρέπει να μείνει στο σπίτι.

Σήμερα, καταγράφηκαν 1.552 κρούσματα κορωνοϊού στη Νορβηγία, όπου έξι άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή του τους από τη νόσο.

ΑΠΕ – ΜΠΕ