Οι Η.Π.Α. εξετάζουν το ενδεχόμενο να αντικαταστήσουν την Τουρκία στο πρόγραμμα των μαχητικών αεροσκαφών F-35, εξαιτίας της πρόθεσης της Άγκυρας να αγοράσει από τη Μόσχα τους ρωσικούς πυραύλους S-400.

Την δήλωση αυτή έκανε προς τους δημοσιογράφους η Αμερικανίδα Υφυπουργός Άμυνας, Έλεν Λόρντ. «Ήδη εδώ και κάποιο χρονικό διάστημα δουλεύουμε, εξετάζοντας εναλλακτικές πηγές που σχετίζονται με την αλυσίδα προμηθειών του προγράμματος των F-35, οι οποίες βρίσκονται αυτή την στιγμή στην Τουρκία. Παρόλα αυτά, συνεχίζουμε την συνεργασία με την Τουρκία και ελπίζουμε ότι θα χρησιμοποιήσουν για την αντιαεροπορική τους άμυνα ένα σύστημα που θα ανταποκρίνεται στις προδιαγραφές του ΝΑΤΟ», δήλωσε η Λόρντ.

AP - ΜΑΧΗΤΙΚΟ ΑΕΡΟΣΚΑΦΟΣ F-35 - ΑΕΡΟΠΛΑΝΟΦΟΡΟ

Ο αποκλεισμός της Τουρκίας από το πρόγραμμα του μαχητικού F-35 μπορεί να αυξήσει το κόστος του και να επιβραδύνει την παραγωγή ανταλλακτικών, επεσήμανε η Αμερικανίδα Υφυπουργός Άμυνας. «Βλέπουμε ότι μπορεί να υπάρξει μια ενδεχόμενη επιβράδυνση των προμηθειών στην διάρκεια των επόμενων δύο ετών, και αυτό ενδέχεται να επηρεάσει το κόστος. Ωστόσο αυτή την στιγμή θεωρούμε ότι μπορούμε να διαχειριστούμε τους δύο αυτούς παράγοντες» δήλωσε η Λορντ.

Η Λορντ δεν διευκρίνισε ποιο θα είναι το χρονικό διάστημα που θα χρειαστεί το αμερικανικό Πεντάγωνο για να βρει αντικαταστάτη στην θέση της Τουρκίας είτε μεταξύ των εταιρειών του αμερικανικού στρατιωτικο-βιομηχανικού συμπλέγματος είτε μεταξύ των ξένων συμμάχων της Ουάσιγκτον στο πλαίσιο του προγράμματος των F-35.

Ομέρ Τσελίκ

Την ίδια ώρα, στην Τουρκία, ο εκπρόσωπος του κυβερνώντος κόμματος AKP, Ομέρ Τσελίκ, διεμήνυσε σήμερα πως η θέση της Άγκυρας αναφορικά με την απόκτηση των S-400 παραμένει αμετάβλητη.

Αίσθηση προκάλεσε δημοσίευμα της γερμανικής εφημερίδας Bild, που προεξοφλεί στροφή 180 μοιρών από τον Πρόεδρο Ερντογάν και “πάγωμα” της συμφωνίας για την απόκτηση των ρωσικών πυραύλων από την Τουρκία.