Πληροφορίες αναφέρουν πως όλο το προηγούμενο διάστημα έχουν υπάρξει έντονες διαβουλεύσεις στο παρασκήνιο, προκειμένου να βρεθεί χρυσή τομή για όλα τα ανοιχτά ζητήματα, τόσο αυτό του άρθρο 3 του Συντάγματος όσο και άλλα ζητήματα που αφορούν στις σχέσεις κράτους – Εκκλησίας.

Σύμφωνα με πληροφορίες του dikaiologitika news οι περίπου 9.500 ιερείς της Ελληνικής Ορθόδοξης Εκκλησίας δεν θα είναι πλέον δημόσιοι υπάλληλοι και δεν θα μισθοδοτούνται από τον προϋπολογισμό.

Η μισθοδοσία των ιερεών ανέρχεται περίπου 200 εκατ. ευρώ, για πάνω από 8.500-9.000 ιερείς. «Είναι κάτι λιγότερο από 200 εκατ. ευρώ και σε αυτό η Πολιτεία θα μπορούσε να συνδράμει με μία εφάπαξ αποζημίωση έναντι των πολλών διαμφισβητούμενων περιουσιακών στοιχείων της Εκκλησίας, που έχουν καταπατηθεί, απαλλοτριωθεί αναγκαστικά … θα μπορούσαμε να ακολουθήσουμε ευρωπαϊκά παραδείγματα, π.χ. της Γερμανίας, που στηρίζει και την ρωμαιοκαθολική και την ευαγγελική εκκλησία με μία αποζημίωση έναντι διαμφισβητούμενων περιουσιών», όπως είπε, ενώ θύμισε ότι «στη Γερμανία ισχύει και θρησκευτικός φόρος, όποιος είναι πιστός το δηλώνει στη φορολογική του δήλωση και πληρώνει κάτι για την εκκλησία στην οποία ανήκει». είχε αναφέρει ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. Νίκος Ξυδάκης.

Σύμφωνα με πληροφορίες η «συμφωνία» αυτή προβλέπει και άλλους πυλώνες ενός αρχικου διαχωρισμού του κράτους με την Εκκλησία οι οποίοι θα ανακοινωθούν μετά την συνάντηση του Αλέξη Τσίπρα με τον Ιερώνυμο.

Μάλιστα, χθες, ο αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος ζήτησε διευκρινίσεις από την κυβέρνηση για τη διαχείριση του ζητήματος της συνταγματικής αναθεώρησης, δηλώνοντας πως εάν πίσω από την «θρησκευτική ουδετερότητα» της Πολιτείας κρύβεται το γαλλικό μοντέλο δεν συμφωνεί.

pronews.gr