Η πρωθυπουργός της Βρετανίας Τερέζα Μέι «επέζησε» της πρότασης μομφής που κατέθεσαν βουλευτές του κόμματός της και έτσι παραμένει στην ηγεσία του Συντηρητικού κόμματος και της χώρας.

Κατά την ψηφοφορία στο βρετανικό Κοινοβούλιο, 200 βουλευτές του Συντηρητικού Κόμματος ψήφισαν υπέρ της παραμονής της Τερέζα Μέι, ενώ κατά ψήφισαν 117.

Η Μέι χρειαζόταν να εξασφαλίσει 159 ψήφους, τους μισούς της κοινοβουλευτικής ομάδας συν μία ψήφο. Αντ’ αυτού κατάφερε να επιτύχει πλειοψηφία περίπου δύο τρίτων.

Το γεγονός αυτό μπορεί να φαίνεται ως επιτυχία της βρετανίδας πρωθυπουργού, όμως, η ψήφος 117 βουλευτών εναντίον της θα αποτελεί σημαντικό πλήγμα στην ηγεσία της.

 

«Δεν θα είμαι υποψήφια στις επόμενες εκλογές»

Ότι δεν θα είναι υποψήφια για την ηγεσία των Τόρις στις επόμενες εκλογές ανακοίνωσε πριν από την ψηφοφορία η Τερέζα Μέι στους βουλευτές του κόμματός της.

Σύμφωνα με βουλευτή που ήταν παρών στη συνάντηση, η πρωθυπουργός επεσήμανε ότι δεν πρόκειται να προκηρυχθούν πρόωρες εκλογές.

Η δήλωση αυτή της Τερέζα Μέι, ήρθε λίγη ώρα πριν ξεκινήσει η ψηφοφορία επί της πρότασης μομφής, σε μια προσπάθεια να καθησυχάσει τους βουλευτές της και να εξασφαλίσει τη στήριξή της πλειοψηφίας τους.

Μιλώντας στα μέλη της Επιτροπής 1922, η Μέι είπε ότι η συγκεκριμένη χρονική περίοδος είναι «πολύ πολύ άσχημη» για να προχωρήσει το κόμμα σε αντικατάσταση της ηγεσίας του, καθώς θα πρέπει να ολοκληρώσει με επιτυχία και εγκαίρως τη διαδικασία του Brexit.

 

Νίκη της Μέι στην πρόταση μομφής «βλέπουν» οι στοιχηματικές

Λίγες ώρες πριν από την ψηφοφορία για την πρόταση μομφής που κατέθεσαν κατά της Τερέζα Μέι, οι βουλευτές του κόμματός της, οι στοιχηματικές εταιρείες στη Βρετανία «βλέπουν» νίκη της πρωθυπουργού. Ειδικότερα, τα γραφεία στοιχημάτων William Hil, Paddy Power και Ladbrokes δίνουν 86% πιθανότητες να κερδίσει η Μέι την ψηφοφορία για την ηγεσία των Συντηρητικών.

Ωστόσο τα γραφεία στοιχημάτων έχουν στο παρελθόν αστοχήσει, όπως για παράδειγμα την περίοδο πριν από το δημοψήφισμα για την παραμονή ή όχι της Βρετανίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση το 2016, όταν προέβλεπαν ότι οι ψηφοφόροι θα υποστήριζαν την παραμονή της χώρας στην Ένωση.

Νίκη της Μέι βλέπουν και Reuters και BBC, σύμφωνα με την πρώτη καταμέτρηση των οποίων, 158 βουλευτές του Συντηρητικού Κόμματος επρόκειτο να στηρίξουν την πρωθυπουργό, η οποία χρειάζεται απλή πλειοψηφία -158 σε σύνολο 315 βουλευτών- προκειμένου να παραμείνει στην ηγεσία του κόμματος.

 

Την Πέμπτη η «ετυμηγορία» της Ευρωπαϊκής Ένωσης

Όπως έγινε γνωστό, οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης αναμένεται να εκδώσουν επίσημη δήλωση σε ό,τι αφορά τις εξελίξεις για το Brexit αργά αύριο Πέμπτη. Τα  ανωτέρω έκανε γνωστά ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ.

Ειδικότερα, σε επιστολή του προς τους ηγέτες της ΕΕ, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου αναφέρει πως η πρωθυπουργός της Βρετανίας, Τερέζα Μέι, θα ενημερώσει τους άλλους 27 ηγέτες πριν από το δείπνο την Πέμπτη και πως μετά από μια συζήτηση αφιερωμένη στις εξωτερικές υποθέσεις, η Μέι θα τους αφήσει να «υιοθετήσουν τα συμπεράσματα για το Brexit».

reader.gr