Ο γνωστός σκηνοθέτης άφησε την τελευταία του πνοή στις 06:10 το πρωί της Τρίτης.

Ο Σταύρος Τσιώλης πέθανε σε ηλικία 82 ετών. Ο γνωστός σκηνοθέτης έφυγε από τη ζωή τα ξημερώματα της Τρίτης. Η ανακοίνωση στην επίσημη σελίδα του στο Facebook αναφέρει:

«Σήμερα Τρίτη 23 Ιουλίου, στις 6.10 το πρωί ο αγαπημένος μας πατέρας φίλος και αδελφός Σταύρος Τσιώλης. Ταξίδεψε στους ουρανούς, πέταξε προς έναν άλλο πολύχρωμο γαλαξία, ένα καλύτερο κόσμο όπου οι ψυχές χαίρονται το λίκνισμα των αστεριών και δεν κάνουν τίποτα άλλο παρά να προσεύχονται για όλους και όλα τα μικρά σπάνια και ταπεινά πράγματα που αγάπησαν σ’ αυτή τη ζωή… Μόνο λύπη γι’ όλα αυτά που μας χώρισαν και άγια τύχη γι’ όλα αυτά που ένωσαν».

Ο Σταύρος Τσιώλης γεννήθηκε στην Τρίπολη στις 6 Οκτωβρίου 1937. Σπούδασε κινηματογράφο στη Σχολή Κινηματογράφου Τηλεόρασης του Λυκούργου Σταυράκου. Από το 1958 δούλεψε ως βοηθός σκηνοθέτη σε 54 ταινίες. Πολλές απ’ αυτές ήταν Φίνος Φιλμ.Σκηνοθέτησε την πρώτη του ταινία, σε δικό του σενάριο, το 1968. Ήταν «Ο Μικρός Δραπέτης» και γυρίστηκε από τη Φίνος Φιλμς.

Δυο χρόνια μετά το σκηνοθετικό του ντεμπούτο, το 1970, έκανε διεθνή επιτυχία με την ταινία Κατάχρησις Εξουσίας. Στη συνέχεια, όμως, αποφάσισε για 15 χρόνια να «εγκαταλείψει» τον κινηματογράφο.

Η μεγάλη του επιστροφή έγινε το 1985. Η ταινία του «Μια Τόσο Μακρινή Απουσία» κέρδισε έξι πρώτα βραβεία στο Φεστιβάλ της Θεσσαλονίκης (1985) ενώ οι «Ακατανίκητοι Εραστές» το 1988 προβλήθηκαν στο Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης της Νέας Υόρκης.

Στα τέλη του 2015, ο Σταύρος Τσιώλης είχε ζητήσει τη… βοήθεια του κοινού, ώστε να μπορέσει να χρηματοδοτήσει την ταινία «Γυναίκας που περάσατε από εδώ», με την οποία ήθελε να κλείσει την τριλογία «Γυναίκες». Είχαν προηγηθεί οι ταινίες «Παρακαλώ Γυναίκες, μην κλαίτε» και «Ας περιμένουν οι Γυναίκες».

Δεν είχε ασχοληθεί μόνο με τη σκηνοθεσία στον κινηματογράφο, είχε γράψει και θεατρικά έργα, όπως και στίχους τραγουδιών για γνωστούς καλλιτέχνες, ανάμεσα στους οποίους η Μαριώ, η Πίτσα Παπαδοπούλου και ο Αντώνης Ρέμος.

Φιλμογραφία

Ο μικρός δραπέτης (1969)
Πανικός (1969)
Ζούγκλα των πόλεων (1970)
Κατάχρησις εξουσίας (1971)
Μια τόσο μακρινή απουσία (1985)

Σχετικά με το Βασίλη (1986)
Ακατανίκητοι εραστές (1988)
Έρωτας στη Χουρμαδιά (1990)
Παρακαλώ γυναίκες, μην κλαίτε (1992)
Ο χαμένος θησαυρός του Χουρσίτ Πασά (1996)
Ας περιμένουν οι γυναίκες (1998)
Φτάσαμεε! (2004)
Θεατρικά

Θεατρικά

Τα κοκκινομπλέ πατίνια (2006)
Ταξιδεύοντας με τον ΠΑΟΚ, μια ιστορία του Σταθμού Λαρίσης (2011)
Η πόρτα ή Ο σωρός των φασολιών (2012)
Η δημοπρασία
Η γυναίκα του αστροναύτη

Με πληροφορίες και από Wikipedia