Η ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ

321η ημέρα του έτους

Ανατολή Ήλιου: 07:06

Δύση Ήλιου: 17:13

 

Γιορτάζουν
Γεννάδιος.

Επέτειοι και Λοιπές Εορτές
Διεθνής Ημέρα Σπουδαστών
Ημέρα Τιμής στην Ελληνική Νεολαία
Παγκόσμια Ημέρα Πρόωρου Τοκετού
46η επέτειος από την Εξέγερση του Πολυτεχνείου.
Hμέρα Ελευθερίας και Δημοκρατίας σε Τσεχία και Σλοβακία, σε ανάμνηση της μεγάλης φοιτητικής διαδήλωση στην Πράγα σαν σήμερα το 1989, που οδήγησε στο ξήλωμα του κομουνιστικού καθεστώτος της Τσεχοσλοβακίας και έμεινε στην ιστορία ως «Βελούδινη Επανάσταση».
Ημέρα της Μαύρης Γάτας στην Ιταλία.

 

Χριστιανικό Εορτολόγιο
Ορθόδοξη Εκκλησία
Γρηγορίου επισκόπου Νεοκαισαρείας, του θαυματουργού.
Γενναδίου και Μαξίμου πατριαρχών Κωνσταντινουπόλεως.
Οσίων Γενναδίου του εν Άθω, Ζαχαρίου του «σκυτοτόμου» (τεχνίτη δέρματος), Ιουστίνου, Ιωάννου του από «περιφανών», Ιωάννου του Δερμοκαΐτου.
Λαζάρου ζωγράφου του ομολογητού.
Λογγίνου του ασκητού και Νίκωνος θαυματουργού, του Ρώσου.
Μάρτυρος Σακ (Σάκτου) του Πέρσου.

Καθολική Εκκλησία
Αγίας Ελισάβετ της Ουγγαρίας, προστάτιδας των νοσοκόμων, των αρτοποιών, των αστέγων, των εξορίστων, των χηρών και των δαντελοποιών.
Αγίου Γρηγορίου της Τουρ.
Αγίας Χίλντας.
Αγίου Ούγου (Hugh), προστάτη των ασθενούντων και των κύκνων.

 

 

 

 

 

 

 

 

Γεγονότα
1903 Από συγκεντρωση του κόμματος των Μπολσεβίκων. Ο Λένιν φαίνεται στα δεξιά.
Το Ρωσικό Σοσιαλδημοκρατικό και Εργατικό Κόμμα διασπάται σε μπολσεβίκους (πλειοψηφούντες) και μενσεβίκους (μειονοψηφούντες).

1968 Ο Αλ. Παναγούλης ενώπιον του στρατοδικείου
Εκδίδεται η απόφαση του Έκτακτου Στρατοδικείου για την απόπειρα δολοφονίας του Γ. Παπαδόπουλου. Σύμφωνα με αυτήν ο Αλέξανδρος Παναγούλης καταδικάζεται δις εις θάνατον, ο Ελευθέριος Βερυβάκης (μετέπειτα υπουργός κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ) σε ισόβια, ο Στάθης Γιώτας (μετέπειτα βουλευτής και υπουργός) σε κάθειρξη δέκα ετών και οι υπόλοιποι κατηγορούμενοι σε μικρότερες ποινές.

1973 Το τανκ μπαίνει στο Πολυτεχνείο…
Η απριλιανή χούντα καταστέλλει την εξέγερση του Πολυτεχνείου με την εισβολή ενός τεθωρακισμένου άρματος από την κεντρική πύλη του ιδρύματος.

1974 Κωνσταντίνος Καραμανλής
Στις πρώτες εκλογές της μεταπολίτευσης, πρώτο κόμμα αναδεικνύεται η Νέα Δημοκρατία υπό τον Κωνσταντίνο Καραμανλή με ποσοστό 54,37%. Ακολουθούν η Ένωση Κέντρου – Νέες Δυνάμεις υπό τον Γεώργιο Μαύρο με 20,42%, το ΠΑΣΟΚ του Ανδρέα Παπανδρέου με 13,58% και η Ενωμένη Αριστερά (ΕΔΑ, ΚΚΕ, ΚΚΕ εσ.) με 9,47%.

1985 Ο 15χρονος Μιχάλης Καλτεζάς, νεκρός από τα αστυνομικά πυρά στα Εξάρχεια
Δολοφονείται ο 16χρονος Μιχάλης Καλτέζας από αστυνομικό, κατά τη διάρκεια των επεισοδίων που ξέσπασαν μετά την πορεία για την επέτειο του Πολυτεχνείου. Ο αστυνομικός Αθανάσιος Μελίστας πυροβολεί τον Καλτεζά στο πίσω μέρος του κεφαλιού, καθώς ο νεαρός τρέχει μαζί με άλλους διαδηλωτές προς την πλατεία Εξαρχείων.

1980 Εγκαινιάζεται ο πρώτος μη κρατικός τηλεοπτικός σταθμός πανελλαδικής εμβέλειας, το MEGA Channel. Οι ιδιοκτήτες του νέου καναλιού είναι πέντε εκδότες (Βαρδινογιάννης, Αλαφούζος, Λαμπράκης, Τεγόπουλος και Μπόμπολας).

 

Γεννήσεις
1906 Σοϊχίρο Χόντα
Σοϊχίρο Χόντα, ιάπωνας σχεδιαστής αυτοκινήτων και μοτοσικλετών, που παρέλαβε τη βιοτεχνία ποδηλάτων του πατέρα του για να τη μετατρέψει στον σημερινό κολοσσό της αυτοκίνησης Honda. (Θαν. 5/8/1991)

1942 Μάρτιν Σκορσέζε
Μάρτιν Σκορσέζε, αμερικανός σκηνοθέτης του κινηματογράφου.

1964 Φώφη Γεννηματά
Φώφη Γεννηματά, ελληνίδα πολιτικός, πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.

 

Θάνατοι
1917 Ογκίστ Ροντέν
Ογκίστ Ροντέν, γάλλος γλύπτης. (Γεν. 12/11/1840)

1936 Αλέξανδρος Παπαναστασίου
Αλέξανδρος Παπαναστασίου, αρκάς πολιτικός. Ως πρωθυπουργός μοίρασε τα τσιφλίκια στους καλλιεργητές και όλη η ζωή του χαρακτηριζόταν από την προσήλωσή του στη Δημοκρατία και τις πολιτικές του αρχές. (Γεν. 8/7/1876)

1993 Γιώργος Μητσάκης
Γιώργος Μητσάκης, έλληνας λαϊκός συνθέτης και στιχουργός. (Γεν. 1921)

sansimera.gr