Η Ταυτότητα της Ημέρας

122η ημέρα του έτους
Ανατολή Ήλιου: 06:26
Δύση Ήλιου: 20:17
Σελήνη 27 ημερών

Χριστιανικό Εορτολόγιο
Ορθόδοξη Εκκλησία
† Ανακομιδή λειψάνων Μεγάλου Αθανασίου, Πατριάρχου Αλεξανδρείας.

† Μαρτύρων Εσπέρου και Ζωής και των τέκνων αυτών Θεοδούλου και Κυριάκου.

† Αθανασίου Γ’, Πατριάρχη Κωνσταντινουπόλεως.

† Οσίου Ιορδάνου του θαυματουργού.

† Βόριδος-Μιχαήλ του πρίγκιπα. Η Βουλγαρική Ορθόδοξη Εκκλησία τιμά, επίσης, τη μνήμη του Βόγορι (Μπόρις) Α’, ιδρυτή του πρώτου Βουλγαρικού Κράτους και του πρώτου Βούλγαρου που βαπτίστηκε Χριστιανός. Νονός του ο βυζαντινός αυτοκράτορας Μιχαήλ Γ’ ο Μέθυσος.

† Αθανασίου εκ Ρωσίας.

† Βασιλείου δια Χριστόν σαλού.

† Οσίας Ματρώνας

† Σύναξις Υπεραγίας Θεοτόκου εν Πουτίβλ Ρωσίας.

Καθολική Εκκλησία
† Αγίου Αθανασίου, Πατριάρχου Αλεξανδρείας.

† Αγίου Γερμανού (Σεν Ζερμέν) του Νορμανδού.

† Αγίου Βαλβέρτου.

Επέτειοι και Λοιπές Εορτές
Παγκόσμια Ημέρα των Blogger
Η πόλη της Μαδρίτης γιορτάζει τη 205η επέτειο από την εξέγερση των κατοίκων της κατά των Γάλλων κατακτητών του Ναπολέοντα. Επίκεντρο των εκδηλώσεων η πλατεία της 2ας Μαΐου στη συνοικία Μαλαζάνια (τα Εξάρχεια της Μαδρίτης, τηρουμένων των αναλογιών). Αργία για την περιοχή της Μαδρίτης.
Στο Ιράν γιορτάζουν την Ημέρα του Δασκάλου, με εκδηλώσεις αφιερωμένες στη μνήμη του σκληροπυρηνικού κληρικού, πανεπιστημιακού και πολιτικού Αγιατολάχ Μοταχαρί, που δολοφονήθηκε σαν σήμερα το 1979 από τους ισλαμομαρξιστές «Μουτζαχεντίν του Λαού», που ήταν αντίθετοι στην εγκαθίδρυση της Ισλαμικής Δημοκρατίας.
Ημέρα της Σημαίας στην Πολωνία
Εθνική Ημέρα για την Παιδεία στην Ινδονησία.
Ημέρα της Πολωνικής Διασποράς στην Πολωνία.
Οι απανταχού της Γης Εβραίοι τιμούν την μνήμη του Ολοκαυτώματος (YomHashoah).
Εθνική Ημέρα Προσευχής στις ΗΠΑ. Οι αμερικανοί ανεξαρτήτως θρησκεύματος ή δόγματος καλούνται να προσευχηθούν στον Θεό.
Ημέρα του Λόγου στις ΗΠΑ, ως αντίθεση της Εθνικής Ημέρας Προσευχής, από τους άθεους, τους ουμανιστές και τους αντικληρικαλιστές.
Εθνική Ημέρα Τρούφας στις ΗΠΑ.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Γεγονότα

μ.Χ.
1893 Διοργανώνεται στο Παναθηναϊκό Στάδιο το πρώτο συλλαλητήριο των ελλήνων σοσιαλιστών για την Εργατική Πρωτομαγιά. Στο πλήθος απευθύνεται ο ιδρυτής του κινήματος στην Ελλάδα, Πλάτων Δρακούλης.
1919 Η 1η Μεραρχία του Ελληνικού Στρατού αποβιβάζεται στη Σμύρνη με εντολή του συμμαχικού συμβουλίου και γίνεται δεκτή με ενθουσιασμό από το πολυπληθές ελληνικό στοιχείο της πόλης. Αρχή Μικρασιατικής Εκστρατείας.
1941 Ο 17χρονος μαθητής Μαθιός Πόταγας εκτελείται στη Βυτίνα από τις δυνάμεις Κατοχής. Είναι ο πρώτος αντιστασιακός.
1976 Οι τρόφιμοι του Οίκου Τυφλών εξεγείρονται και καταλαμβάνουν το οίκημα του ιδρύματος στην Καλλιθέα. Είναι η πρώτη φορά στην ελληνική ιστορία που ένα κομμάτι του αναπηρικού χώρου εμπράκτως αμφισβητεί τον περιθωριακό ρόλο που του έχει επιβληθεί, αρνούμενο τον κοινωνικό πατερναλισμό και τους φορείς – εκπροσώπους του. Ηγετικό ρόλο στην κινητοποίηση είχε ο πρώην υπουργός των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ και του ΣΥΡΙΖΑ και νυν υποψήφιος ευρωβουλευτής (ΣΥΡΙΖΑ), Παναγιώτης Κουρουμπλής.
1998 Ιδρύεται στις Βρυξέλλες η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, με στόχο να καθορίσει και να εφαρμόσει τη νομισματική πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
2010 Ο υπουργός Οικονομικών, Γιώργος Παπακωνσταντίνου, ανακοινώνει νέα σκληρά μέτρα, στο πλαίσιο της συμφωνία για τη στήριξη της ελληνικής οικονομίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Την ίδια ημέρα, το Eurogroup εγκρίνει την οικονομική βοήθεια προς την Ελλάδα, ύψους 110 δισεκατομμυρίων ευρώ.Το μνημόνιο προβλέπει ελέγχους της ελληνικής οικονομίας ανά τρίμηνο.

 

Γεννήσεις

μ.Χ.
1729 Αικατερίνη Β’, αυτοκράτειρα της Ρωσίας, αποκληθείσα και Μεγάλη. (Θαν. 6/11/1796)
1860 Τέοντορ Χερτζλ, ουγγροεβραίος δημοσιογράφος, ιδρυτής του σιωνιστικού κινήματος. (Θαν. 3/7/1904)
1872 Καρλ Νέσλερ, γερμανός κομμωτής, που ανακάλυψε την περμανάντ. (Θαν. 22/1/1951)

 

Θάνατοι

μ.Χ.
1519 Λεονάρντο Ντα Βίντσι, ιταλός ζωγράφος, γλύπτης, επιστήμονας, εφευρέτης, οραματιστής, η προσωποποίηση δηλαδή του αναγεννησιακού ανθρώπου. Περιέγραψετο αλεξίπτωτο (1480), παρατήρησε τα τριχοειδή φαινόμενα (1490), σχεδίασε ιπτάμενες μηχανές (1494), ρουλεμάν (1496), το πρώτο όπλο (1500) και το πρώτο ελικόπτερο (1500). Μελέτησε την ανατομία των ανθρώπων και των ζώων, την οποία και αποτύπωσε σε λεπτομερή σχέδια- έκανε ακόμη σημαντικές παρατηρήσεις στους τομείς της γεωλογίας (γήινος φλοιός), της παλαιοντολογίας (απολιθώματα) και της βοτανικής. (Γεν. 15/4/1452)
1941 Πηνελόπη Δέλτα, συγγραφέας. (Γεν. 1874)
1957 Τζόζεφ Μακάρθι, αμερικανός γερουσιαστής, γνωστός για το κυνήγι του εναντίον των κομμουνιστών ή των υποτιθέμενων κομμουνιστών που ξεκίνησε το 1950 (Μακαρθισμός). (Γεν. 14/11/1908)
2013 Λευτέρης Βογιατζής, διακεκριμένος έλληνας σκηνοθέτης του θεάτρου. (Γεν. 12/10/1944)

sansimera.gr