Οι σεισμοί στο επίκεντρο του φετινού Ελληνικού Μαθητικού Κοινοβουλίου Επιστήμης

Το «Ελληνικό Μαθητικό Κοινοβούλιο της Επιστήμης», που διοργανώνεται από τη Science View, με τη συνεργασία του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών και της Ελληνογερμανικής Αγωγής, θα πραγματοποιηθεί και εντός του έτους, με αντικείμενο τους σεισμούς.

Φέτος, θα επιλεγούν έξι μαθητές, που θα εκπροσωπήσουν την Ελλάδα στο Ευρωπαϊκό Μαθητικό Κοινοβούλιο της Επιστήμης.

Δύο διοργανώσεις της δράσης, το 2014 και το 2016, είχαν προηγηθεί και έλαβαν της θερμής υποδοχής και υποστήριξης από την εγχώρια εκπαιδευτική κοινότητα.

Το Ελληνικό Μαθητικό Κοινοβούλιο της Επιστήμης αποτελεί μέρος του Ευρωπαϊκού Μαθητικού Κοινοβουλίου της Επιστήμης (European Student Parliaments on Science).

Μαθητές 16 έως 18 ετών θα μετέχουν σε πραγματικές κοινοβουλευτικές διαδικασίες, δρώντας ως ερευνητές επιστημονικών θεμάτων, με την αρωγή διακεκριμένων ειδικών και ακαδημαϊκών.

Ο θεσμός στοχεύει στην ενίσχυση του διαλόγου και στην ανταλλαγή απόψεων και γνώσεων ανάμεσα στους μαθητές και τους επιστήμονες, εμπλέκοντας τα παιδιά στις διαδικασίες του κοινοβουλευτισμού σε θέματα που καλύπτουν ποικίλους τομείς της επιστήμης, της έρευνας και της καθημερινής ζωής.

Φέτος, η θεματική περιοχή του είναι οι σεισμοί, με τρεις υποενότητες (εκπαίδευση-αντιμετώπιση-πρόληψη) από τις οποίες η κάθε σχολική ομάδα μαθητών, με την καθοδήγηση ενός καθηγητή, μπορεί να επιλέξει τη μία.

Οι εκπαιδευτικοί μπορούν να ενσωματώσουν τα προτεινόμενα εκπαιδευτικά «σενάρια» σε εκπαιδευτικούς ομίλους που πραγματοποιούνται στο σχολείο ή σε συγκεκριμένα μαθήματα του ωρολόγιου προγράμματος, ανά τάξη.

Καθ΄ όλη τη διάρκεια της δράσης και έως την διεξαγωγή του μαθητικού κοινοβουλίου, οι μαθητές εργάζονται πάνω στις θεματικές ενότητες που έχουν επιλέξει, με απώτερο στόχο την καλύτερη κατανόηση του γνωστικού αντικειμένου, την εξαγωγή συμπερασμάτων και την διατύπωση των δικών τους θέσεων και προτάσεων επί του ζητήματος.

Όλες οι μαθητικές ομάδες θα συγκεντρωθούν σε μια τριήμερη εκδήλωση, τον Μάρτιο (30/3 – 1/4).

Οι μαθητές θα έχουν την ευκαιρία να συνδιαλεχθούν με εξειδικευμένους επιστήμονες και να ανταλλάξουν ιδέες και προτάσεις, με σκοπό να τις καταγράψουν στην τελική τους αναφορά.

Στη συνέχεια θα επιλεγούν έξι μαθητές -δύο για κάθε θεματική περιοχή- για να εκπροσωπήσουν την Ελλάδα στο Ευρωπαϊκό Μαθητικό Κοινοβούλιο της Επιστήμης (ESOF), το οποίο θα πραγματοποιηθεί στην Τουλούζη της Γαλλίας, τον Ιούλιο (9-14/7/2018), στο πλαίσιο του Ανοιχτού Φόρουμ Ευρωεπιστήμης (Euroscience Open Forum).

Εκεί, οι μαθητές από 16 ευρωπαϊκές χώρες θα εμπλακούν σε συζητήσεις και επιχειρηματολογία επί τρεις ημέρες, πάνω σε ένα επιλεγμένο από τους διοργανωτές θέμα.

Όσοι ενδιαφέρονται να συμμετάσχουν και να εγγραφούν, καθώς και για περισσότερες πληροφορίες, μπορούν να επισκεφθούν την ιστοσελίδα της δράσης.

ΑΠΕ-ΜΠΕ