Σημεία συνέντευξης του Αιτωλ/να Βίτσα στον ραδιοφωνικό σταθμό «ΣΚΑΪ 100,3 fm»

«…Ο δρόμος για την ειρήνευση στη Λιβύη είναι ακόμη πολύ μακρινός και δυστυχώς στρωμένος με χιλιάδες πτώματα ανθρώπων. Είναι όμως  προτιμότερο οι ηγέτες των λαών να μιλούν με λόγια παρά με τα όπλα. Με αυτό το πρίσμα θα μπορούσε να χαρακτηρισθεί εν μέρει θετική η διάσκεψη του Βερολίνου, παρά την απουσία της χώρας μας…..».

«…Η Ελλάδα θα πρέπει να καταστήσει σαφές προς όλους ότι η λεγόμενη συμφωνία Τουρκίας – Λιβύης είναι εντελώς παράνομη.

Καλό θα είναι, λοιπόν, μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας εκλογής της Προέδρου της Δημοκρατίας, ο κος Πρωθυπουργός να ζητήσει τη σύγκληση του συμβουλίου των πολιτικών αρχηγών, ώστε να σχεδιάσουμε μια κατ’ ελάχιστον κοινή γραμμή στα εθνικά μας θέματα….».

«….Δεν μπορώ να ερμηνεύσω την άρνηση της Γερμανίας στη συμμετοχή της Ελλάδας στη διάσκεψη του Βερολίνου. Επιπλέον, ακόμη και οι αντιμαχόμενες δυνάμεις της Λιβύης, αν και είχαν προσκληθεί, ουσιαστικά ήταν απούσες….».

«….Αυτό που θα έπρεπε να κάνει η Ευρώπη αυτή την περίοδο, εάν και εφόσον είναι συνεπής απέναντι στην Ευρωτουρκική συμφωνία, θα ήταν να επιβάλει κυρώσεις. Η αιτία των αυξημένων ροών έχει να κάνει αφενός με την δράση των διακινητών, αφετέρου με την πλημμελή φύλαξη των συνόρων από την πλευρά της Τουρκίας…..».

«….Οι νέες συνθήκες και οι αυξημένες ροές, έχουν να κάνουν με την απώλεια του Δήμου της Κωνσταντινούπολης από τον Ερντογάν, και με την εμμονή του ότι αιτία αυτής της απώλειας ήταν η συγκέντρωση μεγάλου αριθμού προσφύγων και μεταναστών στην πόλη. Διέταξε λοιπόν να «εκκενωθεί» η Κωνσταντινούπολη από τους πρόσφυγες και, αντί να οδηγηθούν προς την Συρία, οδηγήθηκαν από τους διακινητές στα παράλια με την Ελλάδα….».

«…Πέρα από το γεγονός ότι είναι πολιτικά λάθος η δημιουργία κλειστών κέντρων κράτησης στα νησιά και στην ενδοχώρα, είναι και επιχειρησιακά αδύνατη η λειτουργία τους. Μόνο για τα 5 κέντρα στα νησιά απαιτείται η πρόσληψη 1.500 ειδικών φρουρών….».

«… Επί της ουσίας, με βάση τον τρόπο που λειτουργεί η Frontex στην Ελλάδα, είναι επιτροπή υποδοχής. Το μόνο πράγμα που μπορεί να κάνει με βάση το καταστατικό της είναι έρευνα και διάσωση…».

«…Να πάρουμε άμεσα 25.000 αιτούντες άσυλο από τα νησιά και να τους μεταφέρουμε σε ξενοδοχεία στην ενδοχώρα για 6 μήνες, να αρχίσουν να δουλεύουν με γρηγορότερους ρυθμούς οι υπηρεσίες ασύλου, να προσληφθούν για το λόγο αυτόν οι 400 που έχει αποφασισθεί και να ενταθεί η διπλωματική πίεση προς την Ευρώπη για δίκαιο καταμερισμό σε όλες τις χώρες της Ε.Ε…».

«…Πρέπει πρώτα να πεισθούν οι ταγοί της τοπικής αυτοδιοίκησης σε κάθε περιοχή ώστε να μειωθούν οι αντιδράσεις των κατοίκων στις διάφορες περιοχές της χώρας και όχι να ακολουθούν την εύκολη οδό μιας στείρας άρνησης στην εγκατάσταση προσφύγων και μεταναστών. Συγχρόνως, όμως, η πολιτεία θα πρέπει να δίνει και αυξημένα κίνητρα προς αυτές τις περιοχές ώστε να ενισχύεται και η τοπική οικονομία….».