Σιροπιαστός τραγανός μπακλαβάς που θα γλείφετε τα δάχτυλα σας

Σιροπιαστός τραγανός μπακλαβάς που θα γλείφετε τα δάχτυλα σας.

#tsoulotip: Δε μεταφέρουμε τον μπακλαβά στο ψυγείο, διότι πανιάζουν τα φύλλα.

ΥΛΙΚΑ

Για τον μπακλαβά:

24 φύλλα κρούστας

500 γρ. καρύδια

400 γρ. βούτυρο, λιωμένο

1+½ κ.σ. κανέλα, σε σκόνη

¼ κ.γ. γαρύφαλλο, σε σκόνη

¼ κ.γ. μοσχοκάρυδο, σε σκόνη

¼ κ.γ. αλάτι

 

Για το σιρόπι:

420 ml νερό

350 γρ. ζάχαρη, κρυσταλλική

100 γρ. μέλι

1 στικ κανέλα

Χυμό και φλούδες από μισό λεμόνι

Χυμό και φλούδες από μισό πορτοκάλι

ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΗ ΑΞΙΑ

ανά μερίδα/ τεμάχιο

ΒΑΖΑΘερμίδες79140%
ΒΑΖΑΛίπος53.6g77%
ΒΑΖΑKορεσμένα18.5g93%
ΒΑΖΑΠρωτεΐνες14.3g29%
ΒΑΖΑYδατάνθ.70.2g27%
ΒΑΖΑΣάκχαρα38.5g43%
ΒΑΖΑΑλάτι0.5g8.33%

ΒΑΖΑΙνες4.9g20%

ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ & ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Εκτέλεση για το σιρόπι: Τοποθετούμε μία βαθιά κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά, ρίχνουμε μέσα όλα τα υλικά για το σιρόπι και τα αφήνουμε να πάρουν μία βράση. Όταν αρχίζει να κοχλάζει το νερό, συνεχίζουμε το βράσιμο για 6-7 λεπτά. Μόλις είναι έτοιμο, το αφήνουμε στην άκρη να κρυώσει.

2 Εκτέλεση για τον μπακλαβά: Αδειάζουμε τα καρύδια στο multi και τα θρυμματίζουμε πολύ καλά. Τα μεταφέρουμε σε ένα μπολ, ρίχνουμε μέσα την κανέλα, το μοσχοκάρυδο, το γαρύφαλλο, το αλάτι, τα ανακατεύουμε πολύ καλά και τα αφήνουμε στην άκρη.
3 Έπειτα, παίρνουμε ένα ορθογώνιο ταψί φούρνου διαστάσεων 40Χ25εκ. και το βουτυρώνουμε πολύ καλά. Τοποθετούμε από τη μία πλευρά ένα φύλλο κρούστας ώστε να προεξέχει περίπου 10 εκ. και το βουτυρώνουμε. Κατόπιν, τοποθετούμε ένα ακόμη φύλλο στην απέναντι πλευρά κρούστας βουτυρώνοντας το κι αυτό.
4 Στη συνέχεια, παίρνουμε 2 φύλλα ακόμα, τα τοποθετούμε και αυτά απέναντι από τις άλλες πλευρές δημιουργώντας ένα σταυρό και τα βουτυρώνουμε.
5 Ύστερα, βάζουμε στη μέση του ταψιού ένα φύλλο κρούστας, το βουτυρώνουμε και το πασπαλίζουμε λίγο με το μείγμα με τα καρύδια. Σκεπάζουμε με ακόμη ένα φύλλο, το βουτυρώνουμε και πασπαλίζουμε με λίγα καρύδια. Επαναλαμβάνουμε την ίδια διαδικασία για τα υπόλοιπα 7 φύλλα βάζοντας εναλλάξ φύλλο με καρύδια, μέχρι να τελειώσει το μείγμα.
6 Αμέσως μετά, σκεπάζουμε με ένα φύλλο, το βουτυρώνουμε και ακολουθούμε την ίδια διαδικασία για τα υπόλοιπα 11 φύλλα.
7 Τέλος, κλείνουμε τα υπόλοιπα φύλλα που προεξέχουν προς τα μέσα, τα χαράζουμε σε σχήμα ρόμβου με ένα ίσιο μαχαίρι και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 160°C στον αέρα για 50-55 λεπτά.
8 Μόλις είναι έτοιμο, αφαιρούμε το ταψί από το φούρνο και περιχύνουμε το κρύο σιρόπι στο ζεστό μπακλαβά.

9 Κόβουμε και σερβίρουμε.

giorgostsoulis.com