Σκοταδισμός στην Καλαμάτα, πέμπτη γενιά στα Τρίκαλα – Το 5G κάνει τη διαφορά…

Η ανάπτυξη του δικτύου 5G, μπορεί να δώσει λύση στη δύσκολη στιγμή μιας φυσικής καταστροφής, ενός σεισμού πχ. όπως αυτού του ’86, όταν τα υπάρχοντα δίκτυα απαξιώνονται λόγω της υπερβολικής χρήσης. Γνωστό. Και έχει αρκετά «συν».

Στην Καλαμάτα ωστόσο σήκωσαν… μπαϊράκι επανάστασης. Σε πρόσφατη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου της πόλης, μια οριακή πλειοψηφία έβγαλε… κόκκινη κάρτα στην ανάπτυξη του δικτύου 5G στην Καλαμάτα ελέω των περιβόητων fake news. Στα social media τοπικών αρχόντων και δημοτών έβλεπες αναρτήσεις με τους «κινδύνους» αναφορικά με το 5G το οποίο, σύμφωνα με την καφενειακή έρευνα, προκαλεί… στείρωση.

Παρά τον φιλότιμο αγώνα του δημάρχου Θανάση Βασιλόπουλου να περάσει προς την κοινή γνώμη το μήνυμα ότι «η προσπάθεια για τεχνολογική πρόοδο στις τηλεπικοινωνίες συνεχίζεται», η ψήφους ήταν αρνητική και διεκόπη η σχετική σύμβαση με τη..

For the record, τα επίπεδα ακτινοβολίας, που έχουν μετρηθεί, είναι πολύ χαμηλότερα από τα αποδεκτά όρια αλλά τούτο δεν έπεισε τους Καλαματιανούς δημοτικούς συμβούλους που επέλεξαν τον… σκοταδισμό.

«Ο αναπτυξιακός νόμος 4635/2019 που ψηφίστηκε από τη Βουλή στα τέλη Οκτωβρίου περιλαμβάνει σαφείς διατάξεις για την αδειοδότηση των κεραιοσυστημάτων και τον έλεγχό τους και περιλαμβάνει ρυθμίσεις για τα όρια ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας στη βάση των οδηγιών που έχουν εκδώσει διεθνείς οργανισμοί και του πλαισίου που έχει οριστεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Ο έλεγχος για τα επίπεδα ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας στην Ελλάδα πραγματοποιείται από την Ελληνική Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας (ΕΕΑΕ), η οποία διενεργεί τακτικά μετρήσεις» ανέφερε σχετική ανακοίνωση από το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης.

Ωστόσο, υπάρχουν και… τα Τρίκαλα αφού ο δήμος Τρικκαίων είπε «ναι» στο 5G και η Vodafone παρουσίασε καινοτόμες τεχνολογικές εφαρμογές για την αυτοκίνηση εξ αποστάσεως, τη ρομποτική χειρουργική εξ αποστάσεως και το τρισδιάστατο ολόγραμμα στην εκπαίδευση, θέτοντας σε λειτουργία την πρώτη της πιλοτική εφαρμογή δικτύου 5G στην πόλη!

Η «έξυπνη» πόλη του μέλλοντος «Vodafone Giga City 5G, όπου χάρη στις υπερυψηλές ταχύτητες, τις μηδενικές καθυστερήσεις απόκρισης και την αξιοπιστία του Giga Network 5G, ανοίγει νέες δυνατότητες για όλους. Παρουσιάστηκε μάλιστα το πρώτο αυτοκίνητο με οδηγό εξ αποστάσεως, μέσω 5G διασύνδεσης. Ουσιαστικά έγινε πράξη ο χειρισμός ενός οχήματος από απόσταση μέσω cockpit και οθόνης, όπου σε πραγματικό χρόνο είχε την ίδια ορατότητα στην πορεία του αυτοκινήτου, όπως εάν βρισκόταν στη θέση του οδηγού.

Στο πλαίσιο της πιλοτικής εφαρμογής που παρουσιάστηκε, ο χειρουργός είχε τη δυνατότητα, από την πόλη των Τρικάλων, να συνδεθεί μέσω 5G και να χειριστεί απομακρυσμένα τους χειρουργικούς βραχίονες που βρίσκονταν στο Ιατρικό Κέντρο Αθηνών, καθοδηγώντας την εκτέλεση χειρουργικών κινήσεων, ακριβείας. Η μεταφορά εικόνας από το χειρουργείο μέσω 5G υποστηρίχθηκε από το Ιατρικό Κέντρο Αθηνών και τη Livemedia.

«Η διαμόρφωση μιας ψηφιακής κοινωνίας εξαρτάται από τη δυνατότητα γρήγορης και αποτελεσματικής ανάπτυξης εκείνων των ψηφιακών υποδομών που θα διασφαλίσουν ότι πολίτες και επιχειρήσεις θα επωφεληθούν από συνδέσεις υπερυψηλών ταχυτήτων, υψηλής απόκρισης και αξιοπιστίας. Η Ελλάδα έχει όλες τις προϋποθέσεις να συμμετάσχει ισότιμα στην 4η Βιομηχανική Επανάσταση, έχοντας ως βάση ένα πλαίσιο αξιοποίησης του φάσματος που θα ενθαρρύνει περισσότερες επενδύσεις» υπογράμμισε από την πλευρά του ο Χάρης Μπρουμίδης, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Vodafone Ελλάδας.

Τα Τρίκαλα είναι μια πόλη πέμπτης γενιάς. Η Καλαμάτα, όχι…

dailymedia.gr