«Τα σκουπίδια, τα πρόστιμα και η πραγματικότητα των αριθμών»

«Για μια ακόμη φορά το θέμα της διαχείρισης των απορριμμάτων της πόλης (και του νομού) ήρθε στην επικαιρότητα, χωρίς ωστόσο να τίθεται στην πραγματική του βάση, που έχει να κάνει με τους στόχους του υφιστάμενου σχεδιασμού», όπως τονίζει σε ανακοίνωσή της η ΟΙΚΙΠΑ.

«Η πρόσφατη επιβολή του περιβαλλοντικού τέλους ή προστίμου, ήρθε να καταδείξει για μια ακόμη φορά πως είναι ορατός ο κίνδυνος να βρεθεί η πόλη μας σε αδυναμία διαχείρισης των απορριμμάτων της, αφού ο υφιστάμενος και ΟΜΟΦΩΝΑ επικυρωμένος απ’ το Δημοτικό Συμβούλιο σχεδιασμός στηρίζεται σε καταφανώς ΕΞΩΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΥΣ ΣΤΟΧΟΥΣ.

Όπως είχαμε  τοποθετηθεί στη δημόσια διαβούλευση για τα απορρίμματα το 2015,  ο στόχος που είχε τεθεί τότε για 50% ανακύκλωση μέχρι το 2020 ήταν εντελώς ανεδαφικός. Δυστυχώς δικαιωθήκαμε αφού 5 χρόνια μετά το ποσοστό παραμένει στα απελπιστικά ποσοστά του 4,5%.

Αντί το πάθημα να μας γίνει μάθημα, συνεχίζουν σήμερα όλες οι παρατάξεις του δημοτικού συμβουλίου της πόλης μας να στρουθοκαμηλίζουν και να υποστηρίζουν ότι ο σχεδιασμός είναι βιώσιμος.

Η ζοφερή  πραγματικότητα των αριθμών που δυστυχώς αποσιωπάται είναι ότι:

  • Η σχεδιαζόμενη μονάδα στου Φλόκα θα απορροφήσει μόνο το 40% των απορριμμάτων της Πάτρας ετησίως.
  • Ακόμα και αν πενταπλασιάσουμε τα σημερινά ποσοστά (πράγμα αρκετά δύσκολο αλλά εφικτό), ενδεχομένως φτάσουμε σε ένα ποσοστό 20% ανακύκλωσης και κομποστοποίησης μαζί.

Το ερώτημα είναι τι θα κάνουμε το υπόλοιπο 40% δηλαδή  40.000 τόνους περίπου;

Η απάντηση που κανείς δεν τολμά να πει είναι πως θα οδηγηθούν στο ΧΥΤΑ της ταλαίπωρης Ξερόλακκας, η οποία ΕΠΡΕΠΕ να είχε ήδη κλείσει και όπως είναι φυσικό θα ΣΥΝΕΧΙΣΕΙ να λειτουργεί για αρκετά χρόνια ακόμα.

Συμπερασματικά δεν υπάρχει μόνο ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΗ στην υλοποίηση του σχεδιασμού, (για την οποία ο πατραϊκός λαός θα επιβαρυνθεί με πρόστιμα) αλλά αυτός καθαυτός ο σχεδιασμός είναι ΑΝΕΔΑΦΙΚΟΣ και αργά ή γρήγορα θα βρεθούμε σε τραγικά αδιέξοδα.

Για να μην συμβεί αυτό η Οικολογική Κίνηση Πάτρας με αίσθημα ευθύνης, για μια φορά ακόμα διατυπώνει τους άξονες μιας βιώσιμης λύσης στο μείζον αυτό πρόβλημα:

  1. Συγκρότηση μιας Ομάδας Προώθησης της Ανακύκλωσης με ευρεία συμμετοχή (εκπροσώπων του Δήμου, παραγωγικών και επιστημονικών φορέων, των γραφείων περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης του νομού μας των εθελοντικών κινήσεων της πόλης κλπ.) Αρμοδιότητες ο σχεδιασμός και η υλοποίηση μιας συνεχούς  και πολύπλευρης καμπάνιας για την ανακύκλωση με στοχευμένες δράσεις στα σχολεία και στις γειτονιές. Η καμπάνια που κάνει κατά καιρούς η ΕΕΑΑ δεν αρκεί. Απαιτείται η συστράτευση όλων αφού το θέμα έχει ΤΕΡΑΣΤΙΑ σημασία για την πόλη.

 

  1. Σχεδιασμός μιας δεύτερης μονάδας μηχανικής-βιολογικής επεξεργασίας στα όρια του Δήμου Πατρέων, μικρότερη από του Φλόκα, αλλά ικανής να απορροφήσει το σύνολο των απορριμμάτων που δεν θα μπορούν να ανακυκλωθούν ή να κομποστοποιηθούν.

Τα σκουπίδια είναι ΕΔΩ και πρέπει να τα διαχειριστούμε χωρίς δογματισμούς, παρωπίδες και αλληλοκατηγορίες.