Μέσα στην εβδομάδα ενδέχεται να ανακοινωθεί η δημιουργία μηχανισμού βραχυχρόνιας στήριξης της απασχόλησης, που θα τεθεί
σε εφαρμογή από τον Ιούνιο, σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών, Χρήστο Σταϊκούρα.

Όπως σημείωσε στον ΣΚΑΪ, η κυβέρνηση θα μελετήσει το ενδεχόμενο να προχωρήσει ενδεχομένως σε μία πολιτική επιβράβευσης πληρωμών.

Παράλληλα, ο υπουργός προανήγγειλε έναν δεύτερο πιο ενισχυμένο κύκλο επιστρεπτέας προκαταβολής. Εκτίμησε ότι 55.000 επιχειρήσεις θα υποβάλουν τελικά αιτήσεις στον πρώτο γύρο αντλώντας κάτι παραπάνω από μισό δισ. ευρώ (οι πληρωμές ολοκληρώνονται την Τρίτη).

Τα υπόλοιπα χρήματα θα ενισχύσουν τον προϋπολογισμό του δεύτερου διευρυμένου κύκλου επιστρεπτέας προκαταβολής, που συνολικά θα φτάσει στα 2 δισ. ευρώ, ανέφερε.

Συμπλήρωσε πως μέχρι σήμερα έχουν καταβληθεί ποσά σε 35.000 επιχειρήσεις και έχουν υποβάλει αίτημα 50.000 επιχειρήσεις.

Η 2η φάση θα καλύψει τις απώλειες των επιχειρήσεων για τους μήνες Απρίλιο και Μάιο, στην οποία «θα προσθέσουμε επιχειρήσεις, θα προσθέσουμε νομικές μορφές», είπε μιλώντας για ένα ευρύτερο πρόγραμμα.

Επίσης, ο κ. Σταϊκούρας ξεκαθάρισε ότι δε σχεδιάζεται μείωση μισθών και συντάξεων.

«Δεν υπάρχει καμία σκέψη ούτε σχέδιο για μείωση μισθών στο δημόσιο και συντάξεων» τόνισε ο υπουργός Οικονομικών. Ήδη από χθες το υπουργείο Οικονομικών εξέδωσε ανακοίνωση, με την οποία διέψευσε σχετικά δημοσιεύματα του Τύπου και απάντησε στις αιτιάσεις της αντιπολίτευσης.

Μέσα στην επόμενη εβδομάδα θα ανακοινωθεί και το σχέδιο για τη στήριξη του τουρισμού, ενώ θα έρθει και η ρύθμιση με την οποία θα παρατείνεται κατά δυο μήνες, μέχρι τέλος Ιουλίου η προθεσμία εξόφλησης των οφειλών από αναδρομικές συντάξεις.

Αναφορικά με τη μείωση ενοικίου για πληττόμενες επιχειρήσεις, εργαζομένους και φοιτητές, δήλωσε ότι δεν μπορεί να ισχύσει το μέτρο καθολικά μέχρι το τέλος του έτους. Ωστόσο, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο παράτασης για συγκεκριμένους μόνο κλάδους και περιοχές. κοιτάξουν την παράταση του μέτρου για συγκεκριμένους κλάδους και συγκεκριμένες περιοχές. Επανέλαβε ότι θα υπάρξει ελάφρυνση για τους ιδιοκτήτες κατά την τρέχουσα φορολογική χρήση.

Ο κ. Σταϊκούρας υπογράμμισε τέλος πως η κυβέρνηση κάνει λελογισμένη χρήση των ταμιακών διαθεσίμων της χώρας και ξεκαθάρισε πως δεν πηγαίνουμε σε καμία περίπτωση σε νέο μνημόνιο.

Πηγή: Reporter.gr