Χανιά. Η πιο όμορφη ίσως πόλη της Ελλάδας που αυτές τις μέρες -επιτέλους- ο Δίας ή όποιος άλλος Θεός έστειλε τα πρώτα φθινοπωρινά πρωτοβρόχια.

Μία φυσιολάτρης σκαρφαλώνοντας σε βραχώδη περιοχή των Χανίων ένα βροχερό πρωινό εντόπισε και φωτογράφισε ένα μέγα θαύμα Θεού… Το παρουσιαζόμενο αυτό μικρό κολχικό και ευχαριστώ θερμά τον τοπικό Σύλλογο για την διάθεση των αριστουργηματικών αυτών φωτογραφιών.

Μαγεία… μόνο έτσι μπορεί να χαρακτηρίσει κανείς τη φωτογραφική αποτύπωση που έκανε σ’ ένα μικρό κολχικό που φύεται αυτή την εποχή η Αυστριακής καταγωγής τουρίστρια και λίγο πριν ξεσπάσει ραγδαία καταιγίδα και την ώρα της πρώτης ψιχάλας.

Δεν πρόκειται για πανάκριβο κόσμημα κι έργο τεχνίτη-καλλιτέχνη, δεν πρόκειται για ζωγραφιά σε καμβά, είναι απλά ένα λουλούδι Colchicum cupanii με δροσοσταλίδες στα πέταλα του …

Η σελίδα greekflora.gr μας πληροφορεί ότι: η κοινή ονομασία του colchicum cupanii είναι Κολχικό του Κοπανί κι οφείλει το όνομα του –Cupanii- στον Francis Cupani(1657-1710) διευθυντή του Βοτανόκηπου Μισιλμέρι του Παλέρμο Ιταλίας .Στην Ελλάδα σε πετρώδη ιδίως εδάφη το συναντάμε στην Πίνδο, στο Ανατολικό Αιγαίο, στον Υμηττό και φυσικά στην Κρήτη από όπου και οι φωτογραφίες.

Αξεπέραστα τελικά τα δημιουργήματα της φύσης, τα δημιουργήματα του Θεού … Μέγα δώρο για την Ελλάδα το σπάνιο αυτό λουλούδι. Εκπληκτική η φωτογράφιση του με τις δροσοσταλίδες στα πέταλα του! Απολαύστε το…

 

Τασσώ Γαΐλα (Αρθρογράφος – Ερευνήτρια) – aixmi-news.gr