Θάνος Μωραΐτης: Πενιχρή επανεκκίνηση εστίασης και τουρισμού

Σε δήλωση σχετικά με τα μέτρα που εξήγγειλε η κυβέρνηση χτες, αλλά και την κατάσταση που επικρατεί στη μικρομεσαία επιχειρηματικότητα και τους εργαζομένους, προέβη ο Βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. – Προοδευτική Συμμαχία, Θάνος Μωραΐτης.

«Η Κυβέρνηση έκανε ξεκάθαρη προτροπή σε όλους τους πολίτες να επιδείξουν ‘προσαρμοστικότητα’ μπροστά σε μια μεγάλη μάχη, με μεγάλη καθυστέρηση», τόνισε. Επεσήμανε, δε, πως «τη μάχη αυτή, θα την δώσουν οι εργαζόμενοι και μικρομεσαίοι όλης της χώρας, που ανέστειλαν κάθε δραστηριότητα, που είδαν τα μαγαζιά τους να κλείνουν, που με αβεβαιότητα αναμένουν την πενιχρή επανεκκίνηση στους κλάδους του επισιτισμού και του τουρισμού».

«Οι μικροί επιχειρηματίες βρίσκονται ήδη σε ένα κρεσέντο χρεών, με την αναστολή της λειτουργίας τους και καλούνται να δουλέψουν με μείωση 50% της δυναμικής τους», υπογράμμισε ο Βουλευτής.

Μάλιστα, όπως συμπλήρωσε, η μειωμένη αυτή δυναμική «δε συνοδεύεται από τη μείωση των λειτουργικών τους εξόδων, που αυξάνονται ακόμα περισσότερο με τα μέτρα υγειονομικού χαρακτήρα που λαμβάνουν υποχρεωτικά».

«Η πρόσβαση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων στο δανεισμό συναντά τεράστια εμπόδια στα ‘ψιλά γράμματα’ των απαιτήσεων, τα οποία δεν μπορούν να καλύψουν», είπε τέλος ο κ. Μωραΐτης.

Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, «οι 360.000 εργαζόμενοι των πληττόμενων κλάδων, εστίασης, τουρισμού και ξενοδοχείων, πρέπει να βάλουν πλάτη, βιώνοντας αβεβαιότητα για την διασφάλιση των θέσεων εργασίας, αλλά και δουλεύοντας, στην καλύτερη των περιπτώσεων, εκ περιτροπής, με μειώσεις αποδοχών», αλλά και με «προσωρινή επιδότηση της ανεργίας για 3 μήνες», «υποχρέωση να έχουν τουλάχιστον 50 ένσημα για να μπουν εκ νέου στο ταμείο ανεργίας», ή «υπάρχοντα χρέη στον οικογενειακό προϋπολογισμό τους».

Σε ό, τι αφορά τον τουρισμό, δήλωσε ότι ούτε «η σύντομη και μειωμένης δυναμικής τουριστική περίοδος» ούτε «ο εσωτερικός τουρισμός, επιδοτούμενος κι αυτός μέσω προγραμμάτων κοινωνικού τουρισμού» θα μπορέσουν να «καλύψουν τη χασούρα».

«Ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α. – Προοδευτική Συμμαχία έχει εγκαίρως προτείνει τη δημόσια παρέμβαση κλίμακας των 26 δισ. ευρώ με ορίζοντα εξαμήνου», υπενθύμισε, «εκ των οποίων τα 14 δισ. θα αφορούν δημοσιονομικά μέτρα στήριξης (1 δισ. ευρώ μέτρα για την ενίσχυση της υγείας και 13 δισ. ευρώ άμεσα μέτρα στήριξης των επιχειρήσεων, των εργαζομένων και των πολιτών) και τα 12 δισ. ευρώ θα αφορούν ενέσεις ρευστότητας, όπως εγγυήσεις δανείων».

Ωστόσο, όπως σχολίασε, «τα ‘επικοινωνιακά’ 24 δισ. που μοιράζει η κυβέρνηση είναι μια αριθμητική εντυπώσεων» και «δεν αποτελούν ενίσχυση της παραγωγικής οικονομίας και των εργαζομένων».

Κλείνοντας, δήλωσε πως η χώρα «θα μπει σε ένα σπιράλ δυσπραγίας -από τον μικρό επιχειρηματία, στον εποχικό υπάλληλο και τον προμηθευτή», ενώ «οι τοπικές κοινωνίες θα βρεθούν αντιμέτωπες με λουκέτα και χρέη».

Αναλυτικά η δήλωση του Θάνου Μωραΐτη:
«Η Κυβέρνηση έκανε ξεκάθαρη προτροπή σε όλους τους πολίτες να επιδείξουν «προσαρμοστικότητα» μπροστά σε μια μεγάλη μάχη, με μεγάλη καθυστέρηση.

Τη μάχη αυτή, όμως, θα τη δώσουν οι εργαζόμενοι και μικρομεσαίοι όλης της χώρας, που ανέστειλαν κάθε δραστηριότητα, που είδαν τα μαγαζιά τους να κλείνουν, που με αβεβαιότητα αναμένουν την πενιχρή επανεκκίνηση στους κλάδους του επισιτισμού και του τουρισμού.

Τη Δευτέρα οι μικροί επιχειρηματίες δε θα μπορέσουν να σηκώσουν τη δυσμένεια που έχουν υποστεί. Βρίσκονται ήδη σε ένα κρεσέντο χρεών με την αναστολή της λειτουργίας τους και καλούνται να δουλέψουν, με μείωση 50% της δυναμικής τους, χωρίς μείωση λειτουργικών εξόδων, που αυξάνονται ακόμα περισσότερο με τα μέτρα υγειονομικού χαρακτήρα που λαμβάνουν υποχρεωτικά. Η πρόσβαση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων στο δανεισμό συναντά τεράστια εμπόδια στα «ψιλά γράμματα» των απαιτήσεων, τα οποία δεν μπορούν να καλύψουν.

Οι 360.000 εργαζόμενοι των πληττόμενων κλάδων, εστίασης, τουρισμού και ξενοδοχείων, πρέπει να βάλουν πλάτη, βιώνοντας αβεβαιότητα για την διασφάλιση των θέσεων εργασίας, αλλά και δουλεύοντας, στην καλύτερη των περιπτώσεων, εκ περιτροπής, με μειώσεις αποδοχών.

Με προσωρινή επιδότηση της ανεργίας για 3 μήνες.
Με την υποχρέωση να έχουν τουλάχιστον 50 ένσημα για να μπουν εκ νέου στο ταμείο ανεργίας.
Με υπάρχοντα χρέη στον οικογενειακό προϋπολογισμό τους.
Έχοντας μπροστά τους να βγάλουν ένα χειμώνα χωρίς έσοδα.

Η σύντομη και μειωμένης δυναμικής τουριστική περίοδος δε θα μπορέσει να καλύψει τη χασούρα. Ο εσωτερικός τουρισμός, επιδοτούμενος κι αυτός μέσω προγραμμάτων κοινωνικού τουρισμού, δεν μπορεί πρακτικά να καλύψει το κενό.

Θα μπούμε σε ένα σπιράλ δυσπραγίας -από τον μικρό επιχειρηματία, στον εποχικό υπάλληλο και τον προμηθευτή. Οι τοπικές κοινωνίες θα βρεθούν αντιμέτωπες με λουκέτα και χρέη.

Ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α. -Προοδευτική Συμμαχία έχει εγκαίρως προτείνει τη δημόσια παρέμβαση κλίμακας των 26 δισ. ευρώ με ορίζοντα εξαμήνου, εκ των οποίων τα 14 δισ. θα αφορούν δημοσιονομικά μέτρα στήριξης (1 δισ. ευρώ μέτρα για την ενίσχυση της υγείας και 13 δισ. ευρώ άμεσα μέτρα στήριξης των επιχειρήσεων, των εργαζομένων και των πολιτών) και τα 12 δισ. ευρώ θα αφορούν ενέσεις ρευστότητας, όπως εγγυήσεις δανείων.

Τα «επικοινωνιακά» 24 δισ. που μοιράζει η κυβέρνηση δεν αποτελούν ενίσχυση της παραγωγικής οικονομίας και των εργαζομένων. Είναι μια αριθμητική εντυπώσεων, όπου αθροίζονται κεφάλαια διαφορετικής κατεύθυνσης