Θέρμο: Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε το 1ο Φεστιβάλ Παραδοσιακών Χορών

Με μεγάλη επιτυχία έγινε στο Θέρμο το Σάββατο 7 Ιουλίου 2018 το 1ο Φεστιβάλ Παραδοσιακών Χορών, το οποίο οργάνωσε ο ΕΚΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ ΟΜΙΛΟΣ ΘΕΡΜΟΥ (Ε.Ο.Θ.). Το Φεστιβάλ Παραδοσιακών Χορών οργανώθηκε για πρώτη φορά εφέτος και στόχος του Ε.Ο.Θ. είναι να καταστεί θεσμός, που θα παρέχει τη δυνατότητα αξιοποίησης των πολιτισμικών συνιστωσών του Θέρμου, του Απόκουρου ολόκληρου.

Το Σάββατο το πρωί στο Συνεδριακό Κέντρο του Δήμου Θέρμου έγινε η τελετή έναρξης του Φεστιβάλ. Στην τελετή χαιρετισμό απηύθυναν ο Δήμαρχος Θέρμου κ. Σπύρος Κωνσταντάρας και ο Πρόεδρος του Ε.Ο.Θ.κ. Γιώργος Σαγώνας. Ο Πρόεδρος του  Ε.Ο.Θ. καλωσόρισε τους παρισταμένους και ευχαρίστησε τους εισηγητές της Ημερίδας, τους χορηγούς, τους παρισταμένους, κι όλους όσους βοήθησαν στην οργάνωση του 1ου Φεστιβάλ Παραδοσιακών Χορών Θέρμου. Απονεμήθηκαν αναμνηστικές πλακέτες στο Δήμο Θέρμου, στην τοπική Εκκλησία και στο Δημοτικό Σχολείο, για τη διαχρονική και επί σειρά ετών συνεργασία τους με τον Ε.Ο.Θ. για τη στήριξη που του παρέχουν στις προσπάθειες που καταβάλλει για την επίτευξη των σκοπών ίδρυσής του.

Στη συνέχεια άρχισαν οι εργασίες Ημερίδας με τίτλο: «Ο ρόλος και η σημασία του Παραδοσιακού Χορού στη σύγχρονη κοινωνία». Ακολούθησαν κατά σειράν οι ακόλουθες εισηγήσεις:

Εισήγηση 1η «Ο χορός ως λαϊκή δημιουργία στις παραδοσιακές κοινωνίες και σήμερα». ΕισηγητήςΔημήτρης Γουλιμάρης,

Αναπληρωτής καθηγητής ΔΠΘ

Εισήγηση 2η «Ο ρόλος των χορευτικών συλλόγων στη διάσωση και διάδοση της παράδοσης και της ένταξής της στο σύγχρονο περιβάλλον». ΕισηγητήςΦίλιππος Φιλίππου,

Αναπληρωτής καθηγητής ΔΠΘ

Εισήγηση 3η «Ο χορός ως μέσο βελτίωσης της σωματικής και ψυχικής υγείας» ΕισηγητήςΑθηνά Πίτση,

Phd, Διδάσκουσα ΤΕΦΑΑ ΔΠΘ

 Στους εισηγητές απονεμήθηκαν αναμνηστικές πλακέτες και Βεβαιώσεις συμμετοχής των στο Φεστιβάλ. Το βράδυ, στον προαύλιο χώρο του Δημοτικού Σχολείου Θέρμου, Χορευτικές ομάδες παρουσίασαν Παραδοσιακούς Χορούς από διάφορες περιοχές της Ελλάδας. Κατά σειράν οι χορευτικές ομάδες και οι Χοροί που παρουσιάστηκαν ήταν οι εξής:

Εκπολιτιστικός Ομιλος Θέρμου (Ε.Ο.Θ.) Χοροί περιοχής Μεγάρων 1ος Τράτα2ος Μπέρδε Μπέρδε

3ος Καγγέλι (Λεπενιώτικο)

4ος Νταρσά

Σύλλογος Αγραφιωτών Σαρακατσαναίων Νομού Αιτ/νίας Σαρακατσάνικοι Χοροί 1ος Διπλός χορός2ος Τριανταφυλλιά

3ος Λιάκαινα

4ος Σαρακατσάνικο Συρτό

Παραδοσιακό Καλλιτεχνικό Εργαστήρι Αγρινίου Χοροί Νάξου 1ος Συρτός2ος Βλάχα

3ος Καλαμαθιανός

4ος Μπάλος

Πολιτιστικός Σύλλογος Ελληνικών Μεσολογγίου Χοροί Ρούμελης 1ος  Λιβανατέϊκο2ος  Ράστ γύρισμα σε Καγκέλι

3ος  Τσάμικο

4ος  Συρτό

Σύλλογος Ποντίων Νομού Αιτ/νιας Χοροί Πόντου 1ος  Γιουβαρλαντούμ2ος  Κότσαρι, Περιοχή: Κάρς

3ος Σεράνιτσα ή Σεριάνιτσα, Περιοχή: Σεριάνας – Νότιας Χαλδίας

4ος Σαρι κούζ (Ξανθόν κορίτσι), Περιοχή: Τραπεζούντας

5ος Κοτσ ή τη κοτσης, Περιοχή: Παμποντιακό

6ος Κοτσαγκέλ

Προοδευτικός Εκπολιτιστικός Σύλλογος Αρχαιοφίλων Γαβαλούς Χοροί Δυτικής Θράκης 1ος Ξέσυρτος2ος Μπαϊντούσκα

3ος Ζωναράδικος γύρισμα σε Κουλουριαστό

4ος Συρτό συγκαθιστό γύρισμα σε Αντικριστό

Παγκρήτιος Σύλλογος Νομού Αιτ/νιας Χοροί Κρήτης 1ος Βουβός Ανωγειανός πηδηχτός2ος Συρτός Χανιώτικος

3ος Καστρινός πηδηχτός ή Μαλεβιζιώτης

Εκπολιτιστικός Ομιλος Θέρμου (Ε.Ο.Θ.) Χοροί Μικράς Ασίας 1ος Τέσσερα μάτια δυο καρδιές2ος Κανελόριζα

3ος Απτάλικος

4ος Καρσιλαμάς Προποντίδας

5ος Χασάπικο γύρισμα σε Κουλουριώτικο

 

Η εμφάνιση των Χορευτικών τμημάτων ενθουσίασε τους θεατές που κατέκλυσαν τον προαύλιο χώρο του Δημοτικού Σχολείου Θέρμου και καταχειροκρότησαν τους Χορευτές.

Στους εκπροσώπους των Χορευτικών Ομάδων απονεμήθηκαν αναμνηστικά και σ΄ όλους τους Χορευτές Βεβαιώσεις συμμετοχής.

Στο φιλόξενο χώρο του ξενοδοχείου ΘΕΡΜΙΟΣ ΑΠΟΛΛΩΝ έγινε το Παραδοσιακό γλέντι, που προσέφερε το μουσικό σχήμα SibeΜόρια.

Το Δ.Σ του Εκπολιτιστικού Ομίλου Θέρμου, συγχαίρει τους Χορευτές όλων των Χορευτικών ομάδων για την υπέροχη εμφάνισή τους. Ευχαριστεί τους Υπευθύνους και τους Χοροδιδασκάλους όλων των ομάδων που αποδέχθηκαν την πρόσκλησή μας και συμμετείχαν στο Φεστιβάλ.

Ευχαριστίες απευθύνει στους Εισηγητές της Ημερίδας και σ΄ όλους όσους βοήθησαν για την επιτυχή διοργάνωση της εκδήλωσης, στους Χορηγούς, στο Δήμο Θέρμου, στο Δημοτικό Σχολείο Θέρμου, στην τοπική Εκκλησία.

Τα μοναδικά χαρακτηριστικά της παράδοσης, του Παραδοσιακού τραγουδιού και του Παραδοσιακού Χορού, ήταν αυτά που στις 7 Ιουλίου του 2018 κατάλληλα συνταιριασμένα προσφέρθηκαν στο πολυπληθές κοινό του Θέρμου και το ενθουσίασαν προσφέροντάς του επιπρόσθετα τη χαρά, την ομορφιά, το ρυθμό, την αρμονία, τη χάρη. Για μια ακόμα φορά καταδείχθηκε πως τα πολιτισμικά δρώμενα, μπορούν να συμπεριληφθούν στις προσπάθειες ανάδειξης της περιοχής και να στηρίξουν αποτελεσματικά την αναπτυξιακή της πορεία.