Σκάφος που μεταφέρει τουλάχιστον 150 μετανάστες, ανάμεσά τους γυναίκες και παιδιά, πλέει ανάμεσα στη Λιβύη και την Ευρώπη. Οι μηχανές του έχουν σταματήσει και υπάρχει σοβαρός κίνδυνος για τους επιβάτες του.

Στο σκάφος βρίσκονται 50 με 60 γυναίκες, μεταξύ των οποίων και κάποιες που είναι έγκυες και τουλάχιστον 30 παιδιά. Η οργάνωση Alarm Phone, που δέχεται και καταγράφει τηλεφωνικές κλήσεις από πλοία μεταναστών που διατρέχουν κίνδυνο, αναφέρει ότι οι μετανάστες διατρέχουν σοβαρό κίνδυνο.

Η Alarm Phone αναφέρει στο λογαριασμό της στο Twitter ότι κάποιοι από τους επιβάτες επικοινώνησαν με την οργάνωση και ανέφεραν ότι «υπάρχουν 50-60 γυναίκες και παιδιά ανάμεσά τους», επίσης «άρρωστοι και έγκυες», ότι η μηχανή του σκάφους «έχει πάψει να δουλεύει» και ότι «δεν υπήρχε κανένα σωστικό μέσο εν όψει», παρότι «οι αρχές της Ιταλίας και της Μάλτας ειδοποιήθηκαν περί το μεσημέρι».

Λίγο αργότερα, η οργάνωση σε νέο tweet της ανέφερε ότι έχασε κάθε επαφή με το σκάφος και ότι οι ιταλικές αρχές αποποιήθηκαν την ευθύνη για τη διάσωση των μεταναστών, λέγοντας πως επαφίεται στο λιβυκό λιμενικό σώμα.

«Είμαι πολύ ανήσυχος για αυτή την κατάσταση. Ουδείς γνωρίζει κάτι για οποιαδήποτε επιχείρηση διάσωσης ως αυτή τη στιγμή», τόνισε ο Φλάβιο Ντι Τζάκομο, εκπρόσωπος του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης σε ανάρτησή του στο Twitter. «Αυτοί οι άνθρωποι διατρέχουν σοβαρό κίνδυνο» και «πρέπει να σωθούν», συμπλήρωσε ο Ντι Τζάκομο.

Νωρίτερα, ο υπουργός Εσωτερικών της Ιταλίας Ματέο Σαλβίνι ανέφερε σε ανακοίνωση ότι το λιβυκό λιμενικό αναχαίτισε άλλο πλεούμενο, μια λέμβο με περίπου 100 μετανάστες, τους οποίους μετέφερε πίσω στη Λιβύη.

Οργανώσεις υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων έχουν επικρίνει επανειλημμένα την Ιταλία και την Ευρωπαϊκή Ένωση διότι επιδιώκουν οι μετανάστες που αναχαιτίζονται ή διασώζονται στη θάλασσα να μεταφέρονται πίσω στη Λιβύη.

Τον Ιανουάριο, το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων έδωσε στη δημοσιότητα έκθεση έκτασης 70 σελίδων στην οποία κατήγγειλε ότι οι μετανάστες που εγκλείονται σε κέντρα κράτησης στη Λιβύη είναι αντιμέτωποι με τρομακτικές συνθήκες: δεν υπάρχουν επαρκείς χώροι για την υποδοχή τους, πρόσβαση σε ιατρική περίθαλψη, υποδομές υγιεινής, ούτε αρκετά τρόφιμα, ενώ υφίστανται συστηματικά ξυλοδαρμούς από τους φρουρούς.

newsit.gr