Το «τραίνο» σήμερα…

Ποιες υπηρεσίες του Δήμου λειτουργούν στον Παλαιό Σιδηροδρομικό Σταθμό. Διαβάστε για την εξέλιξη που είχε το εμβληματικό κτίριο της πόλης του Αγρινίου από τις αρχές της δεκαετίας του 70’ μέχρι και σήμερα.

Εκεί, στην Πλατεία Μελίνας Μερκούρη, εκεί που μέχρι τις αρχές τις δεκαετίας του 70΄ ακουγόταν τα σφυρίγματα του τρένου σηματοδοτώντας την αφετηρία ή τον τερματισμό του ταξιδιού των πατεράδων μας, σήμερα στεγάζεται το τμήμα Παιδείας και Δια Βίου Μάθησης του Δήμου Αγρινίου, η Ακτίνα εθελοντισμού και η χορωδία του «Ορφέα», του αρχαιότερου ίσως συλλόγου της πόλης.

Μ’ αυτόν τον τρόπο το κτίριο του παλιού σιδηροδρομικού σταθμού του Αγρινίου συνεχίζει σήμερα να προσφέρει τη χρησιμότητα με διαφορετικό τρόπο.

Όπως μας ενημέρωσε η κ. Τζίνα Ροντήρη, το κτίριο του παλιού σιδηροδρομικού σταθμού, μόλις το 2018 μεταβιβάστηκε στο Δήμο Αγρινίου με διαπιστωτική Απόφαση ακίνητης και κινητής περιουσίας του 3ου Γενικού Λυκείου και των 2ου και 6ου Γυμνασίου Αγρινίου.

Εκείνο, που προκαλεί ιδιαίτερη εντύπωση είναι το γεγονός ότι δράσεις πολιτισμού του Δήμου Αγρινίου στεγάζονταν στο χώρο από τις αρχές της δεκαετίας 90’ και μόλις το 2018, σύμφωνα και με τα όσα μας δήλωσε η ίδια η κ. Ροντήρη, παραχωρήθηκε επίσημα το κτίριο από τον Ο.Σ.Ε. το οποίο αποτελεί αναπόσπαστο περιουσιακό στοιχείο μαζί με τα σχολικά κτίρια του 3ου Γενικού Λυκείου και των 2ου και 6ου Γυμνασίου Αγρινίου.

Το κτίριο είναι χωρισμένο σε δύο ισόγειες αίθουσες και ακόμα μία στο πρώτο όροφο του κτιρίου.

Στο ισόγειο στεγάζεται το Τμήμα Παιδείας και Δια Βίου Μάθησης της Διεύθυνσης Παιδείας Πολιτισμού και Αθλητισμού του Δήμου Αγρινίου, που συγκροτούν οι Σχολικές Επιτροπές Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και οι οποίες μεριμνούν για την εξασφάλιση των κατάλληλων υλικοτεχνικών υποδομών.

Συνεργάζονται με τις αντίστοιχες Διευθύνσεις για την συντήρηση, τη βελτίωση και την καθαριότητα, καθώς και την φύλαξη των υλικοτεχνικών υποδομών του εθνικού συστήματος της πρωτοβάθμιας και της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, με την τεχνική υπηρεσία, για την απαλλοτρίωση οικοπέδων για τις ανάγκες της σχολικής στέγης, καθώς και την ανέγερση σχολικών κτιρίων και μεριμνούν για τη μίσθωση ακινήτων για τη στέγαση δημόσιων σχολικών μονάδων, τη στέγαση και συστέγαση αυτών και σε περίπτωση συστέγασης καθορίζει την αποκλειστική χρήση ορισμένων χώρων του διδακτηρίου, από κάθε σχολική μονάδα, καθώς και την κοινή χρήση των υπολοίπων χώρων και τις ώρες λειτουργίας της κάθε συστεγαζόμενης σχολικής μονάδας (Συνεργασία με την Οικονομική υπηρεσία για τη μίσθωση ακινήτων).

Σχεδιάζουν επίσης και μεριμνούν για την εφαρμογή πολιτικών, προγραμμάτων και δράσεων για την υποστήριξη των μαθητών της πρωτοβάθμιας και της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, ενώ στις αρμοδιότητες περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων η ίδρυση και λειτουργία κέντρων δημιουργικής απασχόλησης παιδιών, αλλά και η ίδρυση και λειτουργία πάρκων κυκλοφοριακής αγωγής.

Εισηγούνται ακόμα την ίδρυση και μεριμνούν για τη λειτουργία Κέντρων Δια Βίου Μάθησης  (Κ.Δ.Β.Μ.) που εφαρμόζουν το τοπικό πρόγραμμα δια βίου μάθησης. Μελετούν και εισηγούνται τη ρύθμιση ζητημάτων εύρυθμης λειτουργίας της προσχολικής εκπαίδευσης και των σχολείων της πρωτοβάθμιας και της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και τέλος, εισηγούνται τη διάθεση των διδακτηρίων για άλλες χρήσεις κοινής ωφέλειας ή για την πραγματοποίηση εκδηλώσεων κοινού ενδιαφέροντος, σε συνεργασία με τη Σχολική Επιτροπή.

Στη δεύτερη ισόγεια αίθουσα έχει την έδρα της η Ακτίνα Εθελοντισμού, το έργο της οποίας είναι αναμφισβήτητα πολυδιαδραστικό, όπως μας δήλωσε και η υπεύθυνη κ. Δήμητρα Αβράμπου.

Η «Ακτίνα» ξεκίνησε την λειτουργία της τον Νοέμβριο του 2014 με πρωτοβουλία του Δημάρχου Αγρινίου Γιώργου Παπαναστασίου σαν τμήμα της Διεύθυνσης Κοινωνικής Πολιτικής του Δήμου. Αριθμεί περισσότερα από 500 μέλη με καθημερινό ενδιαφέρον ενημέρωσης και προσέλευσης νέων εθελοντών.

Μέχρι σήμερα έχει δραστηριοποιηθεί στους τομείς: κοινωνικής αλληλεγγύης, παιδείας, πολιτισμού, τουρισμού, αθλητισμού και περιβάλλοντος.

Αξίζει στο σημείο αυτό να σημειώσουμε ότι ανάμεσα στις δύο ισόγειες αίθουσες βρίσκεται ο παλιός χώρος της έκδοσης των εισιτηρίων που για αρκετά χρόνια λειτουργούσε ως εντευκτήριο όπου αρκετοί άνθρωποι συνήθιζαν να περνούν πολλές ώρες μακριά από τη βαβούρα των καφενείων, διασκεδάζοντας αλλιώς, διαβάζοντας ένα βιβλίο ή συμμετέχοντας σε τουρνουά σκάκι, ζωγραφική, αγγειοπλαστική και άλλων παιχνιδιών αναψυχής.

 

Από όλη αυτή τη λειτουργία το μόνο που έχει απομείνει είναι μια κορνίζα στην εξωτερική πλευρά του κτιρίου, που αναφέρει τις μέρες αλλά και τις ώρες λειτουργίας του εντευκτηρίου, τονίζοντας ότι τις Κυριακές παραμένει κλειστό καθώς, επίσης και η παιδική χαρά που βρίσκεται από την άλλη πλευρά.

Τέλος, στον 2ο όροφο, πάνω ακριβώς από το εντευκτήριο στεγάζεται ένας από τους παλαιότερους πολιτιστικούς συλλόγους του Αγρινίου, ο Μουσικός Σύλλογος «Ορφεύς», ο οποίος ανέκαθεν είχε συμμετοχή στα δρώμενα του Αγρινίου, όπως σε επίσημες τελετές, θρησκευτικές πανηγύρεις, λαϊκές υπαίθριες διασκεδάσεις κ.λ.π., ενώ δραστηριοποιείται και στην διοργάνωση μουσικών εκδηλώσεων με συγκροτήματα από άλλες πόλεις της χώρας ή και του εξωτερικού.

Άξιο αναφοράς το γεγονός ότι συνεργάστηκαν σημαντικοί Αρχιμουσικοί όπως Βαφειάδης, Σταυρόπουλος, Τζινιόλη, Κούτνας, Παπαδάκης, Μπάζιος, Τούλιος, Κουρούκλης, Κοσμάς, Περατινός, Βλάχος, Σαρρής, Φαναριώτης.

Τα τελευταία χρόνια υπεύθυνος είναι ο κ. Θέμης Γαμβρούλης.