Με ομιλία του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, ξεκινούν σήμερα οι εργασίες της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. στο ξενοδοχείο Κάραβελ, με θέμα την προετοιμασία του Κόμματος για τις Ευρωεκλογές.

«Η έξοδος από τα μνημόνια τον Αύγουστο του 2018, συνιστά την αφετηρία μίας νέας εποχής, στην οποία τον τόνο δίνουν οι ανάγκες των πολλών», είπε ξεκινώντας την ομιλία του ο πρωθυπουργός.

Ο πρωθυπουργός ξεκίνησε την ομιλία του κάνοντας μια αναδρομή στα όσα έγιναν τα τελευταία 4 χρόνια. Μίλησε για μια νέα εποχή που ξεκίνησε από την έξοδο από τα μνημόνια τον Αύγουστο.

«Μια νέα εποχή, στην οποία τον τόνο δίνουν όχι η διατήρηση των προνομίων των λίγων, αλλά οι ανάγκες των πολλών. Γιατί μαζί με τα μνημόνια, κλείνει ο κύκλος μιας Ελλάδας της οικονομικής κατάρρευσης, της κοινωνικής αδικίας και της κοινωνική λεηλασίας», είπε χαρακτηριστικά.

Εξηγώντας είπε: ’Αυτό που έχει ωστόσο πραγματική αξία, δεν είναι η μόνο η έξοδος από τα μνημόνια καθαυτή, αλλά το πώς βγήκαμε από τα μνημόνια. Να το πω πιο απλά, δεν συμπέσαμε απλά με την ημερομηνία λήξης των μνημονίων. Καταφέραμε να βγούμε από αυτά. Με σχέδιο, όραμα και ιεραρχήσεις. Και πάνω απ’ όλα, με την κοινωνία όρθια. Μέσα σε τέσσερα χρόνια διακυβέρνησης, απέδειξε στην πράξη ότι τελικά υπήρχε και υπάρχει άλλος δρόμος για την έξοδο από τη κρίση, πέραν αυτού της απόλυτης κοινωνικής λεηλασίας. Ακόμα και αν αυτόν το δρόμο είσαι αναγκασμένος να τον ιχνηλατείς μέσα στα ασφυκτικά πλαίσια της αυστηρής επιτήρησης και της μνημονιακής επιτροπείας. Και τους δρόμους αυτούς τους εναλλακτικούς που έδωσαν ανάσα σε ένα βασανισμένο κοινωνικό σώμα, τους ανοίξαμε με πολύ κόπο και με σκληρές μάχες. Αλλά το καταφέραμε, γιατί όλα αυτά τα χρόνια εργαστήκαμε αποφασιστικά, αποτελεσματικά και – κυρίως – έντιμα».

Ο πρωθυπουργός είπε ακόμα ότι δεν αρνηθήκαμε την ιστορική ευθύνη. Αναφερόμενος στον συμβιβασμό, όπως είπε του 2015, είπε: «Δεν προχωρήσαμε σε συμβιβασμό με σκοπό να προσχωρήσουμε στο αντίπαλο σχέδιο των ελίτ και της ολιγαρχίας, για να γίνουμε τελικά κι εμείς, αναλώσιμο πολιτικό προσωπικό της μνημονιακής Ελλάδας. Ο συμβιβασμός του Ιουλίου του ’15 και οι σκληρές διαπραγματεύσεις σε κάθε αξιολόγηση μετά, οι διαρκείς μάχες με τους πλέον ακραίους εκ των δανειστών, έγιναν πάντα με το βλέμμα στραμμένο στον Αύγουστο του 2018. Και είμαστε περήφανοι σήμερα που οι εξελίξεις δικαιώνουν τις επιλογές μας».

Αφήνοντας αιχμές για όσα έγιναν στο παρελθόν είπε: «Είμαστε 4 χρόνια στη διακυβέρνηση του τόπου. Όσο κι αν ψάξει κανείς, δεν θα βρει στον ΣΥ.ΡΙΖ.Α. ούτε μαύρα ταμεία, ούτε παράνομο πλουτισμό στελεχών του, ούτε offshore με άγνωστους χρηματοδότες, ούτε ταυτίσεις με τα συμφέροντα της ολιγαρχίας του πλούτου. Και φυσικά, καμία ασυλία. Κανένας δεν είναι πια στο απυρόβλητο, πάνω από τους  νόμους και τους κανόνες ενός συντεταγμένου ευρωπαϊκού κράτους δικαίου. Επί των ημερών μας, η δικαιοσύνη λειτουργεί σε καθεστώς πλήρους ελευθερίας και ανεξαρτησίας από την εκτελεστική εξουσία. Όλα είναι πλέον στο φως. Από τα δάνεια των κομμάτων και των ΜΜΕ, το όργιο διαφθοράς και διασπάθισης δημοσίου χρήματος στην Υγεία, ως τους χρυσοκάνθαρους των offshore και των προμηθευτών του δημοσίου, που έπιαναν το κράτος για πελάτη προκειμένου να θησαυρίζουν. Κάθε σκελετός που έκρυβε στο ντουλάπι ο πάλαι ποτέ κραταιός δικομματισμός για τέσσερις δεκαετίες, βγαίνει σιγά σιγά στο φως».

Αναφερόμενος στο τελευταίο εξάμηνο είπε: «Μέσα στους πρώτους έξι μήνες της μεταμνημονιακής Ελλάδας,

  • Ακυρώσαμε τις περικοπές στις συντάξεις
  • Επαναφέραμε σε ισχύ τις βασικές αρχές των συλλογικών διαπραγματεύσεων
  • Προχωρήσαμε στην αύξηση κατώτατου μισθού κατά 11% , στα 650 ευρώ.
  • Καταργήσαμε την επαίσχυντη διάταξη για τον υποκατώτατο μισθό, με άμεση συνέπεια την αύξηση του κατώτατου μισθού για τους νέους ως 25 ετών, κατά 27%
  • Μειώνουμε τον ΕΝΦΙΑ για τη μεσαία και χαμηλή ιδιοκτησία, ως και 50%
  • Υλοποιούμε τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών για μια σειρά ελεύθερων επαγγελματιών
  • Νομοθετήσαμε την επιδότηση ενοικίου που αφορά 667.000 συμπολίτες μας
  • Επιταχύνουμε τη διαδικασία για τις προσλήψεις 4.500 εκπαιδευτικών και εξειδικευμένου προσωπικού στην Ειδική Αγωγή.
  • Υλοποιούμε την αναβάθμιση του «Βοήθεια στο Σπίτι», με τις προσλήψεις 3.000 μόνιμου εξειδικευμένου προσωπικού.

Επίθεση σε Μητσοτάκη

Ο πρωθυπουργός είπε ότι «Το σχέδιο του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. αφορά τους πολλούς. Με άξονες τη στήριξη της εργασίας, την κοινωνική δικαιοσύνη, τη δίκαιη ανάπτυξη και τις μεγάλες θεσμικές προοδευτικές τομές. Και από την άλλη το σχέδιο της ΝΔ, κατά παραγγελία των ελίτ. Η επιστροφή στο παρελθόν της ακραίας φτώχειας, της ύφεσης, των ελλειμμάτων για χάρη μιας μικρής μειοψηφίας του πλούτου».

Ο Αλέξης Τσίπρας επιχειρώντας να αποδομήσει τα όσα έχει πει κατά καιρούς ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης είπε: «Ο κος Μητσοτάκης ένιωσε άβολα όταν η χώρα βγήκε από το μνημόνιο και δε σταματούσε να μιλά για τέταρτο μνημόνιο, για τον πολύ απλό λόγο ότι το πρόγραμμά του δε μπορεί να δικαιολογηθεί έξω από τα μνημόνια».