Ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και ο Ρώσος ομόλογός του Βλαντιμίρ Πούτιν παρέστησαν τη Δευτέρα σε τελετή για την ολοκλήρωση της κατασκευής του υπεράκτιου τμήματος του έργου TurkStream, ενός αγωγού φυσικού αερίου που θα μεταφέρει ρωσικό αέριο στην Τουρκία και την Ευρώπη.

Μιλώντας στην τελετή, ο Ερντογάν δήλωσε ότι το έργο φυσικού αερίου TurkStream είχε πολλά πλεονεκτήματα όχι μόνο για Τουρκία, αλλά και για την περιοχή, τις γειτονικές χώρες.

Ο Ερντογάν κάλεσε τη Ρωσία ως «αξιόπιστο» εταίρο για την Τουρκία «και έναν «σημαντικό» παροχέα φυσικού αερίου με τον οποίο μπορεί να συνεργαστεί η Τουρκία μακροπρόθεσμα.

Το έργο του αγωγού φυσικού αερίου TurkStream θα είναι έτοιμο να λειτουργήσει το 2019 μετά την διεξαγωγή των δοκιμών, δήλωσε ο Πρόεδρος Erdogan.

Ο Ερντογάν δήλωσε ότι ο στόχος της Τουρκίας ήταν να επιτευχθεί διμερής εμπορική συμφωνία ύψους δισεκατομμυρίων δολαρίων με τη Ρωσία, προσθέτοντας ότι από το 1987 η Τουρκία αγόρασε 387 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου από τη Ρωσία.

Ο Πρόεδρος Ερντογάν δήλωσε ότι η αλληλεγγύη της Τουρκίας στον Ρώσο πρόεδρο και τον ρωσικό λαό θα ανοίξει δρόμο για μεγαλύτερα έργα και για τις δύο χώρες στο μέλλον.

Από την πλευρά του, ο Ρώσος πρόεδρος Πούτιν δήλωσε ότι η χώρα του επιθυμεί να φθάσει τα 100 δισεκατομμύρια δολάρια διμερών συναλλαγών με την Τουρκία.

Ο Πούτιν δήλωσε ότι το TurkStream θα καταστήσει την Τουρκία ένα «σημαντικό» κέντρο φυσικού αερίου και θα ενισχύσει τη χώρα στην περιοχή. Είπε ότι η υλοποίηση ενός τέτοιου έργου θα ήταν αδύνατο χωρίς την αμοιβαία εμπιστοσύνη μεταξύ των δύο χωρών.

Anadolu