Νέα έκκληση «για παλλαϊκή συστράτευση εναντίον του 5ου Μνημονίου που ετοιμάζουν, άσχετα αν θα το ονομάσουν έτσι», απευθύνει, με βιντεοσκοπημένο μήνυμά του, ο γραμματέας του ΜέΡΑ 25 Γιάνης Βαρουφάκης.

Να κουρευτούν τα δάνεια

Τονίζει ταυτόχρονα, ότι «μόνο μια δημοκρατική επανάσταση μπορεί να αποτρέψει άλλη μια κυβερνητική εναλλαγή που απλώς θα νομιμοποιήσει το 5ο Μνημόνιο με «προοδευτικό» πρόσημο».

Στο ερώτημα που ο ίδιος ο κ. Βαρουφάκης θέτει στη δήλωσή του σχετικά με το νέο δανεισμό της χώρας και το πρόβλημα του χρέους, απαντά ότι το πρόβλημα με τα νέα δάνεια είναι ότι, αν δεν κουρευτούν πρώτα τα παλιά, θα προσθέσουν δυστυχία στη δυστυχία, πείνα στην πείνα, χρεοκοπία στη χρεοκοπία.

Προσθέτει ότι φέτος, το κράτος θα δανειστεί έτσι κι αλλιώς, ωστόσο, σημειώνει: «Καθώς τα έσοδα καταρρέουν, την διαφορά εσόδων-δαπανών θα την δανειστούν. Πόση θα είναι αυτή η διαφορά; Μεγάλη, ακόμα και δεκάρα τσακιστή να μην δώσουν στους φτωχούς, τουλάχιστον 20 δισ. μέχρι τα τέλη του 2021 θα τα δανειστούν για να καλύψουν τα καταρριφθέντα έξοδα. Του χρόνου τέτοια εποχή, θα έρθει η τρόικα και θα τους επιβάλει νέες μειώσεις συντάξεων, μισθών, δαπανών για υγεία, παιδεία και βάλε. Αυτό το κύμα φρικτής λιτότητας θα φτωχοποιήσει ορδές Ελλήνων».