Οι πωλητές επικράτησαν κατά κράτος σήμερα στο Χρηματιστήριο. Αν και υπήρξε μία προσπάθεια να μετριαστούν οι απώλειες, εντούτοις ο Γενικός Δείκτης υποχώρησε τελικά κατά 2,10% κλείνοντας στις 666,84 μονάδες. Ιδιαίτερα αυξημένος ήταν και ο όγκος των συναλλαγών, οι οποίος και ξεπέρασε τα 100 εκατ. ευρώ.

Ο τραπεζικός δείκτης υποχώρησε κατά 8,78%. Την μεγαλύτερη πτώση κατέγραψε η μετοχή της Τράπεζας Πειραιώς, που έχασε 20,73%, ενώ είχε φτάσει να χάνει ακόμη και 30%. Η μετοχή της Eurobank έχασε 14,69%, ενώ οι απώλειες ήταν και πάνω από 20%

Καλύτερη τηρουμένων των αναλογιών η εικόνα για την Εθνική Τράπεζα που υποχώρησε κατά 5,49%, ενώ η μετοχή της Alpha Bank είχε πτώση 3,28%. Μεγάλες απώλειες και για την μετοχή της ΔΕΗ, στο απόηχο της αρνητικών σχολίων για την αναμόρφωση στα οικονομικά στοιχεία. Η μετοχή έχασε 6,67%.

Η αγορά πάντως βρίσκεται κοντά στα χαμηλά 20 μηνών, ενώ ο τραπεζικός δείκτης είναι στα χαμηλά σχεδόν τριών ετών (από τις 16 Φεβρουαρίου του 2016).

Η βασική αιτία για την εικόνα στο Χρηματιστήριο, όπως αυτή αποτυπώνεται στις εκτιμήσεις των ξένων, έχει να κάνει με την έλλειψη εμπιστοσύνης των ξένων απέναντι στις τράπεζες και την προοπτική τους. Ωστόσο δηλώνουν ότι η αντίδραση της αγοράς ήταν υπερβολική και θεωρούν ότι απαιτείται πιο έντονη και μεθοδική δουλειά από τις τράπεζες και την κυβέρνηση, προκειμένου να αποκατασταθεί η εικόνα των πιστωτικών ιδρυμάτων και να γίνει πιο αποτελεσματική η διαχείρισης των κόκκινων δανείων.

Φάκελος… ομόλογα στο Χρηματιστήριο

ΧρηματιστήριοΔυστυχώς όμως δεν ήταν μόνο το Χρηματιστήριο που πλήγωσε την αγορά, αλλά και οι αποδόσεις των ομολόγων, κόντρα στο ευρωπαϊκό ρεύμα. Η απόδοση στο 10ετές ανέβηκε πάνω από το 4,4% σημειώνοντας αύξηση σχεδόν 2%, όταν την ίδια ώρα το 10ετές ιταλικό υποχώρησε σχεδόν 4%.

Θανάσης Παπαδής – newsit.gr

Φωτογραφίες αρχείου: Eurokinissi