Υπόθεση Novartis: Στον Άρειο Πάγο η κατάθεση Φρουζή στη Βουλή

Συνεχίζεται η έρευνα για πολιτικά πρόσωπα, γιατρούς, στελέχη και πρώην μέλη των Επιτροπών τιμολόγησης

Με το βλέμμα στραμμένο στην εξεταστική Επιτροπή της Βουλής για την Novartis είναι οι αντεισαγγελείς του Αρείου Πάγου που ερευνούν τους δικονομικούς χειρισμούς στην υπόθεση.

Πληροφορίες αναφέρουν, πως οι αρμόδιοι εισαγγελείς θα ζητήσουν να ενημερωθούν για την κατάθεση του άλλοτε ισχυρού άνδρα της Novartis Κωνσταντίνου Φρουζή καθώς φέρεται να έκανε λόγο για πιέσεις που δέχτηκε προκειμένου να βάλει στο στόχαστρο του πολιτικά πρόσωπα. Μάλιστα, οι αντεισαγγελείς του Ανώτατου Δικαστηρίου θα ακολουθήσουν την ίδια πρακτική στο μέλλον στην περίπτωση άλλης κατάθεσης ή εγγράφου που σχετίζεται με τους δικονομικούς χειρισμούς στην υπόθεση που διερευνούν.

Την ίδια ώρα , ο χρόνος μετρά αντίστροφα για την σύγκληση του Ολομέλειας των Εφετών η οποία μετά από σχετικό αίτημα του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Βασίλη Πλιώτα καλείται να αποφασίσει για το ενδεχόμενο ανάθεσης του συνόλου της δικογραφίας σε εφέτη ανακριτή.

Το γεγονός αυτό έχει προκαλέσει συζητήσεις στους κόλπους της δικαιοσύνης με τις απόψεις να διίστανται. Εισαγγελικές πηγές έλεγαν πως αρμοδιότητα για την άσκηση ποινικών διώξεων για την υπόθεση της Novartis έχει η Εισαγγελία Διαφθοράς καθώς σε διαφορετική περίπτωση θα εγείρονταν θέματα ακυρότητας ενώ από την άλλη πλευρά διατυπώνεται η θέση ότι η Ολομέλεια Εφετών έχει «υπεραρμοδιότητες» μεταξύ των οποίων και η άσκηση ποινικών διώξεων.

Πάντως, η Εισαγγελία κατά της Διαφθοράς συνεχίζει την έρευνα της για την υπόθεση της φαρμακοβιομηχανίας στο επίκεντρο της οποίας εξακολουθούν να βρίσκονται ο Άδωνις Γεωργιάδης και ο Δημήτρης Αβραμόπουλος.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι εισαγγελικοί λειτουργοί αναμένουν απαντήσεις σε αιτήματα δικαστικών συνδρομών αλλά και τη διαβίβαση πορισμάτων των Επιθεωρητών Δημόσιας Υγείας προκειμένου να αποφασίσουν για την τύχη των δικογραφιών που αφορούν στα δυο πολιτικά πρόσωπα.

Παράλληλα, οι εισαγγελείς έχουν στο στόχαστρό τους γιατρούς, στελέχη της μητρικής εταιρίας Novartis καθώς και πρώην στελέχη-μέλη των Επιτροπών τιμολόγησης του υπουργείου Υγείας.

Τέλος, αξίζει να σημειωθεί ότι η Εισαγγελία Διαφθοράς από το 2018 ενεργοποιώντας για πρώτη φορά το νόμο για το ξέπλυμα μαύρου χρήματος που ίσχυε τότε (3691/2018) υπέβαλε αίτημα στο ΣΔΟΕ μετά την άσκηση της ποινικής δίωξης για δωροδοκία σε βάρος του Κ. Φρουζή ζητώντας την επιβολή προστίμου στη Novartis Hellas. Μάλιστα, διαβίβασαν τα σχετικά έγγραφα τον ΟΟΣΑ προκειμένου η κίνηση τους να συνεκτιμηθεί στο πλαίσιο της αξιολόγησης της χώρας μας από τον Οργανισμό για υποθέσεις διαφθοράς.

newsbeast.gr