Βίντεο Ντοκουμέντο: Το 1933, το Αγρίνιο

Ένα μοναδικής σπανιότητας φιλμ ανέβηκε στο Youtube όπου δείχνει κανονικά σκηνές από το κέντρο του Αγρινίου εκείνης της εποχής, τα σπίτια όπως ήταν τότε καθώς και κόσμο να περπατάει και να κατεβαίνει τη σημερινή Ι.Σταϊκου προς την Πλατεία. Το φιλμ για το Αγρίνιο διαρκεί στα πρώτα 1:44 της ταινίας και στη συνέχεια δείχνει το Θέρμο εξίσου αναλυτικά, το φυσικό περιβάλλον και σκηνές από την αγροτική ζωή, τον ποταμό Εύηνο, το Διασελάκι, τον Προυσσό και την Περίστα.

Οι κάρτες που παρεμβάλλονται ενδιάμεσα είναι γραμμένες στα Αγγλικά. Όπως αναφέρεται την λήψη των σκηνών έκανε το 1933 ο Χρήστος Γ. Σακελλάρης (πήρε την 16mm κάμερα του όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά) και ανεβήκαν στο Youtube από τον γιό του Γιώργο Σακελλάρη , οποίος  διαμένει μόνιμα στην Αμερική.

Αξίζουν πραγματικά συγχαρητήρια γιατί από εκείνη την εποχή δεν υπάρχει μέχρι στιγμής δημοσιευμένο άλλο οπτικό υλικό από το Αγρίνιο και την περιοχή.

Aκόμη να συμπληρώσουμε  φαίνεται η Γέφυρα στο Βαλτσόρεμα ,το αλώνισμα στο Διασελάκι, εικόνα του Πλατάνου ,το ‘’κομβόι’’ με τά ζώα στην Παναγία την Προυσιώτισσα στίς 23 Αυγουστου,και τέλος γάμος στον Αη-Θανάση Περίστας.

Aφιερωμένο στο Χρήστο Σακελλάρη τον αείμνηστο  Μετανάστη από την Περίστα Ναυπακτιας που ξαναζωντανεύει την ιστορία του τόπου μας.

 ΦΩΤΟ: ΒΟΛΤΑ ΣΤΗΝ ΠΛΑΤΕΙΑ ΑΓΡΙΝΙΟΥ ΤΟ 1933 

e-nafpaktia.gr