Ένα βιβλίο για την Έκθεση που ενώνει τρεις γενιές

MG_5392

 

Με μεγάλη επιτυχία παρουσιάστηκε, την Κυριακή στις 22 Νοεμβρίου 2015 στην αίθουσα εκδηλώσεων του Επιμελητηρίου Αχαΐας από τις πατρινές εκδόσεις Διαπολιτισμός, το βιβλίο του φιλόλογου Νίκου Χαλαζιά «ΕΚΦΡΑΣΗ-ΕΚΘΕΣΗ στο λύκειο».

Για το  βιβλίο του έγκριτου φιλόλογου, Πατρινού φροντιστή με καταγωγή από το Τρίκορφο Ναυπακτίας μίλησαν οι φιλόλογοι, θεραπευτές της γνώσης Βασίλης Λάζαρης και Βασίλης Νάκης. Στην κατάμεστη αίθουσα του Επιμελητηρίου από τους μαθητές, τους εκπαιδευτικούς, τους φίλους και προσκεκλημένους του συγγραφέα ακούστηκαν τα λόγια των ομιλητών, πραγματικοί ύμνοι στην καθάρια ελληνική γλώσσα.

Πιο συγκεκριμένα: ο Βασίλης Λάζαρης, ο «δάσκαλος», αγωνιστής που δίδαξε για τριάντα και πλέον χρόνια σε γυμνάσια και λύκεια της χώρας, ο φιλόλογος με το τόσο πλούσιο συγγραφικό έργο, αναφέρθηκε στην ιδιαιτερότητα του μαθήματος της Έκθεσης και στο στόχο της που είναι η ορθή εκμάθηση της ελληνικής γλώσσας. Για το βιβλίο ο Βασίλης Λάζαρης πρόσθεσε ότι είναι ένα εξαίρετο προϊόν, πολύχρονου  μόχθου με ιδιαίτερα προσεκτική αντιμετώπιση του αντικειμένου του. Στη συνέχεια ο Βασίλης Νάκης που ύστερα από εικοσιπέντε χρόνια επέστρεψε στην Αχαϊκή πρωτεύουσα, εξέφρασε τη συγκίνησή του που βρίσκεται ξανά στην Πάτρα. Ο φιλόλογος – φροντιστής που τις πρώτες δεκαετίες της μεταπολίτευσης σφράγισε με την παρουσία του τα φροντιστηριακά δρώμενα της Πάτρας χαρακτήρισε το βιβλίο σημαντικό, χρήσιμο εργαλείο μαθητών και διδασκόντων, σημαντικό εφόδιο για όλους αυτούς που θέλουν να βελτιώσουν την καλή γνώση στην ελληνική γλώσσα. Είναι ένα βιβλίο, τόνισε ο δάσκαλος – φροντιστής που οδήγησε στην εισαγωγή στο Πανεπιστήμιο χιλιάδες μαθητές, που υπηρετεί την έκφραση, τη σκέψη, το λόγο. Από τη μεριά του ο συγγραφέας του εγχειριδίου για την Έκθεση Νίκος Χαλαζιάς τόνισε την ανάγκη επαναπροσδιορισμού του μαθήματος της Έκθεσης. Και αναφέρθηκε στις δυσκολίες που το κοινωνικό και τεχνολογικό περιβάλλον ορθώνει απέναντι στο μαθητή, εμποδίζοντάς τον να έρθει σε επαφή με το λόγο ως έκφραση και σκέψη.

Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν προσωπικότητες της πολιτικής, των γραμμάτων και των τεχνών όχι μόνο από την Πάτρα αλλά και από τη Ναύπακτο. Ξεχωρίσαμε από τις ναυπακτιακές παρουσίες  τον τ. Δήμαρχο κ. Γιάννη Μπουλέ, τους Δημοτικούς Συμβούλους κ.κ. Βασίλη Αγγελόπουλο και Μαρία Ζιαμπάρα, τον τ. Αντιδήμαρχο κ. Κώστα Σταυρόπουλο, τον τ. Γενικό Γραμματέα του Δήμου κ. Κώστα Παπακώστα, τον Πρόεδρο του Ναυπακτιακού Συνδέσμου Πατρών κ. Ηλία Δημητρόπουλο, τον κ. Νίκο Ζωγράφο γραμματέα του Ναυπακτιακού Συνδέσμου Πατρών, τους  επίτιμους προέδρους  του Ναυπακτιακού Συνδέσμου Πατρών κ. Κώστα και κ. Φίλιππο  Κονίδα και την τ. Αντιδήμαρχο Πάτρας κ. Κατερίνα Κουμπουρλή. Αξιοσημείωτη ήταν η μεγάλη παρουσία των εκπαιδευτικών όλων των ειδικοτήτων και ιδιαίτερα φιλολόγων που υπηρετούν από σημαντικές διοικητικές θέσεις τη δημόσια και ιδιωτική εκπαίδευση της περιοχής. Η βραδιά της παρουσίασης έκλεισε κάτω από το έντονα συναισθηματικά φορτισμένο κλίμα που έφεραν οι θύμησες της συνάντησης των παλιών δασκάλων με τους μαθητές – συναδέλφους τους. Η θετική ενέργεια που ηλέκτριζε την ατμόσφαιρα της κατάμεστης αίθουσας σίγουρα θα αποτελέσει το καλύτερο όχημα – ευχή για το καλό ταξίδι του βιβλίου του Νίκου Χαλαζιά.http://www.nafpaktianews.gr/