Αγρίνιο:«Βόμβα» στην εστίαση

Οι μισοί αδυνατούν να πληρώσουν την εφορία λόγω της κρίσης

Με τη «θηλιά» στο λαιμό 5 στους 10 επαγγελματίες 

Έρχεται μπαράζ συλλήψεων καταστηματαρχών;

Με την Δαμόκλειο

σπάθη των συλλήψεων να «κρέμεται» πάνω απ’ το κεφάλι τους πορεύονται στην καθημερινότητά τους οι ιδιοκτήτες καταστημάτων Εστίασης και Αναψυχής του Αγρινίου και της ευρύτερης περιοχής. Σύμφωνα με στοιχεία 5 στους 10 επιχειρηματίες του κλάδου, αδυνατούν να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους, όπως είναι Εφορία, ΙΚΑ μισθοδοσίες εργαζομένων, ΤΕΒΕ, εισφορές για τα τραπεζοκαθίσματα στον Δήμο, ΦΠΑ, Ενοίκια κ.α.

Ο Πρόεδρος του Συλλόγου Εστίασης και Αναψυχής Αγρινίου Χρήστος Τσιρώνης δήλωσε στη «Σ» ότι «το 50% των συναδέλφων μου αντιμετωπίζει πρόβλημα στις υποχρεώσεις του, δηλαδή στο ΙΚΑ, στην Εφορία, στο ΤΕΒΕ, στον Δήμο, για τα τραπεζοκαθίσματα στον Δήμο, στο ΦΠΑ και στα ενοίκια. Οι υποχρεώσεις είναι πάρα πολλές και η δουλειά μας δεν κυμαίνεται στα ίδια επίπεδα των προηγούμενων ετών, ενώ την ίδια ώρα οι εισφορές αυξήθηκαν. Σίγουρα έχει δημιουργηθεί μεγάλο πρόβλημα στον κλάδο, η κατάσταση έχει γίνει πολύ δύσκολη. Τα χρέη είναι τεράστια. Υπάρχουν πολλοί συνάδελφοι των οποίων το χρέος φτάνει μέχρι και 25.000 ευρώ! Και αυτοί δεν είναι λίγοι στην περιοχή».

Η κατάσταση είναι

τόσο οριακή που σε περίπτωση που διενεργηθούν έλεγχοι, τότε δεν αποκλείονται ακόμα και οι συλλήψεις, σύμφωνα με τον κ. Τσιρώνη. « Δεν αποκλείεται ακόμα και η έκδοση ενταλμάτων σύλληψης. Όλα είναι πιθανά. Μπορεί άνθρωποι που παλεύουν χρόνια, να βρεθούν στο δρόμο χωρίς να έχουν καμία ελπίδα για το μέλλον».

Η εικόνα στον κλάδο έχει αλλάξει ριζικά τα τελευταία χρόνια. Ο καφές ακόμη κρατάει αντιστάσεις στην ραγδαία πτώση του κλάδου. «Το μεγάλο πλήγμα έχει έρθει στην κατανάλωση αλκοόλ. Δηλαδή στα ποτά. Μετά τις 9 το βράδυ δεν κυκλοφορεί κόσμος στα μαγαζιά μας. Υπάρχουν δύο – τρία μαγαζιά που έχουν ικανοποιητική κίνηση στο Αγρίνιο και στα υπόλοιπα οι ιδιοκτήτες μαζί με τους υπαλλήλους απλά κάθονται» σημείωσε ο κ. Τσιρώνης, ο οποίος μιλώντας για τα ποσοστά της πτώσης του τζίρου ανέφερε πως ο καφές έχει μειωθεί κατά 15%, ενώ στο ποτό η μείωση αγγίζει και ίσως ξεπερνά το 70%.

«Η οικονομική

δυνατότητα του πελάτη δεν είναι αυτή που ήταν στο παρελθόν. Μειώθηκαν συντάξεις, αυξήθηκαν τα έξοδα και η εφορία και αναγκαστικά περικόπτουν από την διασκέδαση. Είναι από τα πρώτα που μειώνει ο καθένας στην καθημερινότητα».

Σε άλλες πόλεις της ευρύτερης περιοχής της Δυτικής Ελλάδας, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία, τα χρέη των επιχειρηματιών του κλάδου ξεκινούν από τα 40.000 ευρώ, ενώ οι εννέα στους δέκα επιχειρηματίες του κλάδου της εστίασης και της αναψυχής στην Αχαΐα δεν έχουν καν φορολογική ενημερότητα. Συνεπώς σε περίπτωση που ξεκινήσουν οι έλεγχοι από τις αρχές δεν αποκλείεται να υπάρξουν και συλλήψεις!

ΚΩΣΤΑΣ ΧΟΝΔΡΟΣ

Εφημεριδα:ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ