Αγρίνιο:Με αγωνιστικότητα κι αισιοδοξία η ιδρυτική συνέλευση της Λαϊκής Ενότητας(φωτο)

Εμφάνιση IMG_7949.JPGΕμφάνιση IMG_7927.JPGΕμφάνιση IMG_7926.JPGΕμφάνιση IMG_7931.JPGΕμφάνιση IMG_7932.JPGΕμφάνιση IMG_7937.JPGΕμφάνιση IMG_7939.JPGΕμφάνιση IMG_7956.JPG

 

Πραγματοποιήθηκε απόψε σε ξενοδοχείο του Αγρινίου  η ιδρυτική συνέλευση της Λαϊκής Ενότητας (ΛΑ.Ε) Αιτωλοακαρνανίας.  Στην συνέλευση κεντρικός ομιλητής ήταν ο κ.Βασίλης Πριμηκήρης, ενώ μίλησε ο κ.Θανάσης Γαλατάς,πρώην γραμματέας της Ν.Ε του ΣΥΡΙΖΑ Αιτωλοακαρνανίας. Στη συνέλευση αναδείχθηκαν οι ευθύνες των μνημονιακών δυνάμεων ( ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΠΟΤΑΜΙ, ΑΝΕΛ, ΣΥΡΙΖΑ) για την κατάσταση εξαθλίωσης στην οποία έχει περιέλθει μεγάλο κομμάτι της ελληνικής κοινωνίας, για να εξυπηρετηθούν τα συμφέροντα των κεφαλαιοκρατών και των δανειστών-τοκογλύφων της Ε.Ε και του ΔΝΤ.

Αναδείχθηκε η αναγκαιότητα της συνέχισης της πάλης στο δρόμο του ΟΧΙ και της συγκρότησης ενός μεγάλου αντιμνημονιακού μετώπου για την κατάργηση των μνημονίων και την διαγραφή του δημόσιου χρέους, για την κατάργηση του καθεστώτος της επιτροπείας και την κατάκτηση της εθνικής ανεξαρτησίας.

Συζητήθηκαν και εγκρίθηκαν η εκλογική διακήρυξη και οι βασικές προγραμματικές αρχές που αφορούν στους στόχους της ΛΑ.Ε για την κατάργηση των  μνημονίων και των εφαρμοστικών νόμων με την αναγκαία διαγραφή του χρέους, την εθνικοποίηση της ΤτΕ και των άλλων τραπεζών καθώς και των επιχειρήσεων στρατηγικής σημασίας και των υποδομών, το σταμάτητα του ξεπουλήματος της δημόσιας περιουσίας και της λεηλασίας του δημόσιου πλούτου.

Για την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας και για την ικανοποίηση των διεκδικήσεων του κινήματος σε σχέση με την αποκατάσταση των ΣΣΕ, την αύξηση μισθών και συντάξεων, την στήριξη και αναβάθμιση της δημόσιας και δωρεάν υγείας, πρόνοιας, παιδείας. Την αναγκαία για την υλοποίηση φιλολαϊκής πολιτικής έξοδο από την ευρωζώνη και την αμφισβήτηση της αντιλαϊκής πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Στην συνέλευση αναπτύχθηκε πλούσιος προβληματισμός και έγιναν προτάσεις πάνω στις προγραμματικές θέσεις και στην εκλογική διακήρυξη και την προεκλογική τακτική.

Για την προγραμματική διακήρυξη,ο κ.Πριμηκήρης είπε τα εξής:

«Η προγραμματική διακήρυξη συντάχθηκε με πλατιά συμμετοχή, αλλά δεν ειναι θέσφατο. Είναι η αφετηρία μεγάλης προγραμματικής προσπάθειας» τόνισε.

Και συμπλήρωσε: «Δεν θα ασχοληθώ με τα μνημόνια και ειδικά με το τρίτο, που δεν αντέχει κριτικής. Το τρίτο μνημόνιο αποτελεί την απόλυτη καταστροφή χώρας. Υπάρχει διαφορά μεταξύ του τρίτου μνημονίου και των υπολοίπων: κουτσουρεμένο περαιτέρω σε μισθούς και συντάξεις, πλήττει τη νεολαία και οδηγούμεθα σε μια Ελλάδα που θα έχει 150 ευρώ κατώτατη σύνταξη και 220 ευρώ κατώτατο μισθό».

«Δεν ειναι μόνο αυτά τα θύματα του τρίτου μνημονίου» παρατήρησε. «Ο στόχος είναι η περιφέρεια, ο αγροτικός κόσμος, που θέλει να τον αφανίσει. Η ύπαιθρος έχει ερημωθεί. Ακαλλιέργητες εκτάσεις και με τη φορολογία δίνεται η χαριστική βολή. Κι οι διατάξεις για φρέσκο γάλα είναι καταστροφή και για τους κτηνοτρόφους».

«Η ΛΑΕ είναι η μόνη δύναμη που μπορεί να αποτελέσει ουσιαστική αντιπολίτευση και έχει εναλλακτική προταση με άμεση κυβερνητική προοπτική-προοπτική εξουσίας με σοσιαλιστικό ορίζοντα. Δεν είναι σωστό να αναφερόμαστε μόνο στην Ευρώπη. Η Ελλάδα χρειάζεται τετραδιάστατη προοπτική, ώστε, εκτός Ευρώπης, να επεκταθεί σε Μεσόγειο, Βαλκάνια, Ανατολή, Ασία, Λατινική Αμερική» είπε επίσης.

Σύμφωνα με τον κ. Πριμηκήρη , η ΛΑΕ περιλαμβάνει στην προγραμματική της διακήρυξη τα παρακάτω:

– Ακυρώνει το τρίτο μνημόνιο μαζί με προηγούμενα και βάζει τέλος στην πολιτική λιτότητας.
– Όλες οι μειώσεις μισθών και συντάξεων του 3ου Μνημονίου καταργούνται
– Καταργείται η αύξηση ΦΠΑ
– Στόχος η αύξηση μισθών και συντάξεων
– Αποκατάσταση συλλογικών συμβάσεων
– Τέρμα στη φορο-λεηλασία μικρομεσαίων εισοδημάτων
– Αφορολόγητο 12.000 ευρώ για όλα τα εισοδήματα
– Κατάργηση ΕΝΦΙΑ και αντικατάστασή του με νέους δίκαιους δείκτες φορολόγησης, που βασίζονται στα πραγματικά εισοδήματα
– Εθνικοποίηση όλων των τραπεζών με εγγύηση καταθέσεων
– Νέος ρόλος τραπεζών με αναπτυξιακό κοινωνικό πρόσημο
– Αποφασιστική σεισάχθεια που ειναι απαραίτητη
– Κατάργηση ΤΑΙΠΕΔ και δεν ιδρύεται το νέο ταμείο αποκρατικοποιήσεων
– Σταματάμε τις ιδιωτικοποιήσεις
– Ματαιώνουμε ιδιωτικοποιήσεις αεροδρομίων, λιμανιών, ΤΡΑΙΝΟΣΕ και Ελληνικού
– Εκμετάλλευση δημοσίων στρατηγικών επιχειρήσεων με κρατικοποιήσεις
– Σταματάμε τη διάλυση και συρρίκνωση της ΔΕΗ.
– Αποκατάσταση ισχυρής ρευστότητας στην οικονομία για αναπτυξιακή τροχιά.
– Χρηματοδότηση στην οικονομία για διαμόρφωση μεγάλου δημοσίου προγράμματος δημοσίων επενδύσεων.
– Θα χρηματοδοτήσουμε με ευνοϊκούς όρους την ελληνική οικονομία, χωρίς τα στενά τραπεζικά κριτήρια και την τραπεζική διαφθορά. Νέα κριτήρια, που θα περιέχουν και ρίσκο, ανοικτά προς τη μικρομεσαία επιχείρηση
– Προχωρούμε σε σχέδιο παραγωγικής ανασυγκρότησης.
– Φέρνουμε τη δημοκρατία με το λαό κυρίαρχο και συμμέτοχο. Σήμερα έχουμε δικτατορία μνημονιακή του χρηματιστικού κεφαλαίου και του ευρώ. Τέρμα οι εκβιασμοί.
– Κυρίαρχο και ανεξάρτητο κράτος. Τέρμα σε πολιτικές εθνικης υποτέλειας. Δράσεις διεθνών ενεργειακών, πολιτικών και οικονομικών σχέσεων. Δεν μπορεί η Ελλάδα να είναι μόνο ένα ευρωατλαντικό οικόπεδο. Έκανα μια σημαντική συμφωνία για αγωγό φυσικού αερίου που, αν υπάρξει συνέχεια, θα φέρει οφέλη. Φοβάμαι ότι μετά το νέο μνημόνιο θα μείνει μετέωρο και θα είναι θανάσιμο πισώπλατο μαχαίρωμα στην εθνική οικονομία.