Αγρίνιο: Δημοτικά αναψυκτήρια – Άδειασαν λόγω χρεών

dimotiki-epixeirisi-1--702x336

Αποχώρησαν οι επιχειρηματίες που μέχρι προσφάτως εκμεταλλεύονταν  τις δύο δημοτικές επιχειρήσεις, αυτή του άλλοτε δημοτικού καφενείου που είναι στην πλατεία δημοκρατίας, στο κέντρο του Αγρινίου, και αυτή του αναψυκτηρίου στο δημοτικό πάρκο της πόλης. Ο λόγος της αποχώρησής τους είναι οι δεκάδες χιλιάδες ευρώ που όφειλαν στον δήμο Αγρινίου. Η εκκαθάριση και στις δύο περιπτώσεις θα έπρεπε να έχει ολοκληρωθεί πριν κάποια χρόνια, αλλά λόγο καταβολής κάποιων μισθίων δίνονταν παράταση. Με την ανάληψη των καθηκόντων της νέας δημοτικής αρχής, στην περίπτωση του καταστήματος της πλατείας, έγινε προσπάθεια να γίνει ρύθμιση οφειλών, χωρίς ωστόσο να καταβάλλονται οι οφειλές από την πλευρά του επιχειρηματία.

Στην περίπτωση του πάρκου, το μίσθιο δεν καταβάλλονταν συνεχώς και όποτε γίνονταν αυτό καταβάλλονταν με πολλά προβλήματα, αφού η έναρξη των εργασιών ανάπλασης επιδείνωσε δραματικά την κατάσταση για τον επιχειρηματία. Τα οφειλόμενα χρήματα στον δήμο, στην περίπτωση του πάρκου αγγίζουν τα ενενήντα τέσσερις χιλιάδες (94.000) ευρώ, αφού η συσσώρευση ενοικίων ξεκίνησε από το 2008. Στην περίπτωση της επιχείρησης της πλατείας η οφειλή ξεπερνούσε κατά πολύ τις εξήντα πέντε χιλιάδες (65.000) ευρώ.

Στην παρούσα φάση και αφού έγινε η χρήση του νεότερου χρονικά νόμου, ο οποίος λέει ότι ο μισθωτής έχει το δικαίωμα να στείλει έξωση στον εκμισθωτή, αν για χρονικό διάστημα τριών μηνών, ο δεύτερος δεν καταβάλει το προσυμφωνημένο μίσθιο.

Πλέον, εκτός της τελικής επίλυσης του ζητήματος με τα οφειλόμενα χρήματα ο δήμος αναμένεται να ξεκινήσει τις διαδικασίες ώστε να προκηρυχτεί διαγωνισμός για την ενοικίαση και των δύο επιχειρήσεων. Αν και στην περίπτωση του πάρκου, η κατάσταση με τις εργασίες ανάπλασης να είναι παγωμένες και οι εργασίες στο εξωτερικό του πάρκου να συνεχίζονται δυσκολεύει την υπενοικίαση του καταστήματος.

Επιπροσθέτως, στο πάρκο η υπενοικίαση θα είναι δυσκολότερη, αφού ήδη μέσα σε λίγες μέρες από τότε που η επιχείρηση έκλεισε, οι τοίχοι του κτηρίου και κάποια από τα τζάμια του γέμισαν συνθήματα και χρώματα. Ως είθισται, στην Ελλάδα η κατάληξη έστω και προσωρινά κλειστών κτηρίων δεν είναι και η καλύτερη, τόσο για την αισθητική, όσο και για την τσέπη των φορολογούμενων πολιτών και του ανθρώπου που θα αναλάβει την αξιοποίηση τους. Παράλληλα, η μη προθυμία άμεσης εκμετάλλευσης για το συγκεκριμένο κτήριο που είναι μέσα σε εργοτάξιο, του οποίου οι εργασίες έχουν παγώσει, θα είναι λόγος ώστε να περιέλθει σε πολύ χειρότερη μοίρα από την υπάρχουσα.

Κων/νος Χονδρός  ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ: ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ