Ανήλικοι θύματα σκληρής κακοποίησης στο Αγρίνιο

Στοιχεία που κόβουν την ανάσα

26 περιστατικά, ακόμα και σεξουαλικής κακοποίησης εντός του 2015!

19η Νοεμβρίου η χθεσινή,

ημέρα η οποία έχει καθιερωθεί ως Παγκόσμια Ημέρα κατά της Κακοποίησης των Παιδιών, με τα στοιχεία που έρχονται στο φως της δημοσιότητας, να συγκλονίζουν, αποτυπώνοντας το μαρτύριο που μπορεί να βιώνει από τους γονείς του ένα παιδί, ακόμη και του διπλανού μας σπιτιού! Τα στοιχεία τόσο σε Πανελλαδικό όσο και σε τοπικό επίπεδο είναι ανατριχιαστικά. Στη χώρα μας σύμφωνα με τα στοιχεία του Ινστιτούτου Υγείας του Παιδιού, 4.000 παιδιά κακοποιούνται σοβαρά κάθε χρόνο. Πάνω από 100 πεθαίνουν και πάνω από 100 μένουν ανάπηρα, ενώ το σύνολο των νέων περιπτώσεων πιθανολογείται ότι ξεπερνά τις 20.000. Παρά την έκταση της παιδικής κακοποίησης, ελάχιστες περιπτώσεις καταγγέλλονται και ακολουθούν τον δρόμο της δικαιοσύνης.

Βαρύτατα κρούσματα παιδικής κακοποίησης (ανηλίκων) καταγράφονται και στο Αγρίνιο. Τα στοιχεία της Ομάδας Προστασίας Ανηλίκων του Δήμου Αγρινίου, που φέρνει σήμερα στο φως της δημοσιότητας η «Σ» σοκάρουν.

26 περιστατικά κακοποίησης ανηλίκων στο Αγρίνιο μέσα στο 2015

«Δυστυχώς και στην πόλη μας υπάρχουν σοβαρά περιστατικά κακοποίησης ανηλίκων, τα οποία έχουν καταγγελθεί στην ομάδα προστασίας ανηλίκων που λειτουργεί στον Δήμο Αγρινίου. Από το 2011, όταν και ξεκίνησε την λειτουργία του το συγκεκριμένο τμήμα, έχει ασχοληθεί με 70 περιστατικά, εκ των οποίων τα 26 από αυτά έχουν καταγγελθεί κατά την διάρκεια του τρέχοντος έτους. Κάποια από αυτά πράγματι ήταν πολύ σοβαρά, ενώ λόγω της σοβαρότητας της κατάστασης, κακοποιημένα παιδιά χρειάστηκε να φιλοξενηθούν σε ιδρύματα, καθώς οι γονείς δεν κρίθηκαν ικανοί, ώστε τα παιδιά να συνεχίζουν να ζουν στο σπίτι τους. Η συντριπτική πλειοψηφία των παιδιών που έχουν υποστεί κακοποίηση από 10 μέχρι 15 ετών, προέρχεται από τους γονείς τους, οι οποίοι είτε αντιμετωπίζουν ψυχολογικά και ψυχικά προβλήματα, είτε εξάρτηση από ναρκωτικές ουσίες. Οι μορφές κακοποίησης είναι τρείς. Πρόκειται για την σεξουαλική, την σωματική και την ψυχολογική κακοποίηση. Και στην περιοχή μας δυστυχώς, η υπηρεσία μας έχει ασχοληθεί και με παιδάκια που έχουν υποστεί σεξουαλική κακοποίηση, είτε από τους γονείς τους, είτε από κάποιο άλλο συγγενικό πρόσωπο. Το τμήμα πραγματοποιεί παρεμβάσεις όταν δέχεται σχετική ειδοποίηση από την εθνική γραμμή παιδικής προστασίας, καταγγελία, έστω και ανώνυμη για κακοποίηση ανηλίκου στα όρια του Δήμου ή όταν λαμβάνει εισαγγελική εντολή για τη διεξαγωγή κοινωνικής έρευνας από τους δύο κοινωνικούς λειτουργούς που εργάζονται στην υπηρεσία.

Σκοπός της ομάδας είναι η πρόληψη και η αντιμετώπιση της κακοποίησης-παραμέλησης  των ανηλίκων, με συνεχόμενες επισκέψεις, συμβουλευτική στήριξη, παραπομπή σε άλλες υπηρεσίες, καθώς και την απομάκρυνση των παιδιών όταν αυτό απαιτείται» ανέφερε μιλώντας στον «ΔΥΤΙΚΑ FM 92,8» ο αντιδήμαρχος Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Κώστας Καλαντζής.

Περιστατικά επιθέσεων και εναντίον των Κοινωνικών Λειτουργών του Δήμου Αγρινίου    

Την ίδια στιγμή, οι δύο κοινωνική λειτουργοί του τμήματος προστασίας ανηλίκων του Δήμου, αναγκάζονται να διενεργούν τους ελέγχους σε σπίτια κακοποιημένων παιδιών, υπό τη συνοδεία αστυνομικής παρουσίας, καθώς ουκ ολίγες φορές έχουν δεχθεί επιθέσεις από εξαγριωμένους γονείς, που δεν θέλησαν να εξεταστεί το παιδί τους! Η έρευνα πάντως γίνεται κατόπιν εντολής του Εισαγγελέα Ανηλίκων. Τα παιδιά – θύματα παρακολουθούνται από τους Κοινωνικούς Λειτουργούς και στα σχολεία τους σε συνεργασία με τους εκπαιδευτικούς και τις Διευθύνσεις των σχολικών μονάδων. Προ ημερών πάντως, στα γραφεία του τμήματος προστασίας ανηλίκων στο Αγρίνιο, εκτυλίχθηκαν συγκινητικές στιγμές όταν μία κοπέλα επισκέφθηκε την υπηρεσία. Ο λόγος για κοπέλα που κατά το παρελθόν είχε πέσει θύμα κακοποίησης, παρακολουθήθηκε για αρκετό καιρό από τους κοινωνικούς λειτουργούς και άφησε μία και καλή πίσω της τον εφιάλτη προχωρώντας την ζωή της. Η συγκίνηση για όλους στην υπηρεσία ήταν μεγάλη όταν η ίδια τους ανακοίνωσε ότι πλέον σπουδάζει στο Πανεπιστήμιο! Εξάλλου η βία επιδρά άμεσα στην υγεία των κυττάρων, βραχύνοντας τον κύκλο ζωής τους και αυξάνοντας τις πιθανότητες για πλήθος προβλημάτων υγείας στη μετέπειτα ζωή τους, όπως κατάθλιψη, χρήση ουσιών ακόμα και πρόωρο θάνατο. Το μήνυμα όμως που έστειλε η νεαρή Αγρινιώτισσα, είναι το μήνυμα της καθημερινής μάχης και του αγώνα για την ανάκτηση της ίδιας της ζωής.

Από την άλλη, στο Αγρίνιο καταγράφεται περίπτωση που ανήλικο παιδάκι εντοπίστηκε υποσιτισμένο, παρ’ ότι δεν υπήρχε οικονομικό πρόβλημα στην οικογένεια. Πρόκειται δηλαδή για κρούσμα παραμέλησης ανηλίκου, το οποίο κατάφερε να σταθεί ξανά στα πόδια του, χάρη στην έγκαιρη παρέμβαση των κοινωνικών λειτουργών.

Η χθεσινή μέρα ας αποτελέσει για όλους μας, μέρα ευαισθητοποίησης και αφύπνισης για όλα εκείνα που συμβαίνουν ακόμα και δίπλα μας. Γιατί ένα παιδί μπορεί να μας έχει ανάγκη…

ΝΙΚΟΣ ΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟΣ

ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ:ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ