Ανθρωπιστική στήριξη στη Γάζα: Το Ισραήλ έτοιμο να την επιτρέψει δια θαλάσσης κατονομάζοντας 4 χώρες – Ανάμεσά τους η Ελλάδα

Στο εμπόλεμο μέτωπο της Μέσης Ανατολής, οι εκτιμήσεις είναι εξαιρετικά δυσοίωνες για το 2024 που ανατέλλει. «Η συνοριακή ζώνη ανάμεσα στην Λωρίδα της Γάζας και την Αίγυπτο πρέπει να βρίσκεται υπό τον έλεγχο του Ισραήλ», δήλωσε ο Νετανιάχου, τονίζοντας πως ο πόλεμος θα διαρκέσει πολλούς ακόμη μήνες. Ο ίδιος απείλησε ξανά τη Χεζμπολάχ και το Ιράν, διαμηνύοντας πως αν κλιμακώσουν τις επιθέσεις θα δεχτούν πλήγματα που δεν τα έχουν φανταστεί.

Για πρώτη φορά το Ισραήλ δηλώνει διατεθειμένο να επιτρέψει σε τέσσερις χώρες να στείλουν ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα με πλοία, μεταξύ των οποίων είναι και η Ελλάδα.

Το Ισραήλ ετοιμάζεται να επιτρέψει σε πλοία να παραδώσουν βοήθεια στη Λωρίδα της Γάζας «αμέσως» μέσω ενός προτεινόμενου θαλάσσιου διαδρόμου από την Κύπρο, δήλωσε σήμερα ο ισραηλινός υπουργός Εξωτερικών, κατονομάζοντας τέσσερις ευρωπαϊκές χώρες, μεταξύ των οποίων την Ελλάδα, ως πιθανές συμμετέχουσες.

Βάσει της συμφωνίας που είχε προταθεί για πρώτη φορά από την Κύπρο το Νοέμβριο, το φορτίο θα υποβληθεί σε επιθεώρηση ασφαλείας στη Λάρνακα και στη συνέχεια θα μεταφερθεί με πλοίο στην ακτή της Γάζας, 370 χιλιόμετρα μακρύτερα, αντί να περάσει από τη γειτονική Αίγυπτο ή το Ισραήλ.

Αν το σχέδιο προχωρήσει, θα σηματοδοτήσει την πρώτη χαλάρωση του ισραηλινού ναυτικού αποκλεισμού που επιβάλλεται από το 2007 στη Γάζα αφού οι μαχητικοί ισλαμιστές της Χαμάς πήραν την εξουσία στον παλαιστινιακό θύλακα.

Με θάνατο και καταστροφή τελειώνει ο χρόνος στη Λωρίδα της Γάζας. Άλλο ένα παιδί ανασύρεται νεκρό από τα ερείπια σπιτιών στην κεντρική Γάζα. Οι προσφυγικοί καταυλισμοί, εκεί παραμένουν στο στόχαστρο του ισραηλινού στρατού με συνεχείς επιθέσεις.

Στον καταυλισμό Νουσεϊράτ, με γυμνά χέρια ψάχνουν για επιζώνες. Στην ίδια περιοχή, στην πόλη Ντείρ αλ Μπάλαχ, μετρούν ξανά νεκρούς.

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργος, Μπενιαμίν Νετανιάχου προειδοποίησε ότι ο πόλεμος δεν θα τελειώσει σύντομα, και δεσμεύτηκε ότι το Ισραήλ θα αναλάβει εκ νέου τον έλεγχο των συνόρων μεταξύ Γάζας-Αιγύπτου. «Ο πόλεμος θα συνεχιστεί για πολλούς μήνες ακόμη. Η πολιτική μου είναι ξεκάθαρη. Συνεχίζουμε να πολεμάμε μέχρι την εκπλήρωση των στόχων μας, και πάνω απ΄όλα, μέχρι την εξολόθρευση της Χαμάς και την απελευθέρωση όλων των ομήρων».

Παράλληλα στο Τελ Αβίβ, χιλιάδες διαδηλωτές, εκτός από την απελευθέρωση των ομήρων, ζητούσαν εκλογές, ενώ στο ισραηλινό στρατιωτικό ραδιόφωνο μεταδιδόταν η εκτίμηση Στρατιωτικών ότι παρά τις επιτυχίες τους κατά της Χαμάς, θα είναι ιδιαίτερα δύσκολο να εξαφανίσουν ολοκληρωτικά την απειλή της.

Στο διπλωματικό πεδίο οι διεργασίες με τη μεσολάβηση Αιγύπτου και Κατάρ σε Ισραήλ και Χαμάς συνεχίζονται, χωρίς ωστόσο να διαφαίνονται αυτή τη στιγμή οριστικά αποτελέσματα.

Ο πόλεμος εγείρει ανησυχίες για διεύρυνση, με τη συμμετοχή υποστηριζόμενων από το Ιράν ομάδων σε Λίβανο, Ιράν, Ιράκ, Συρία και Υεμένη που ήδη έχουν ενεργοποιηθεί. Σε ένα από τα τελευταία επεισόδια, εμπορικό πλοίο στην Ερυθρά Θάλασσα, δέχτηκε επίθεση από 4 σκάφη των φιλοιρανών ανταρτών Χούθι. Ελικόπτερα από το αμερικανικό αεροπλανοφόρο Αιζενχάουερ έσπευσαν σε βοήθεια, επίσης δέχτηκαν επίθεση από τους ενόπλους στα σκάφη, και, όπως ανακοίνωσε η αμερικανική κεντρική διοίκηση, έβαλαν εναντίον των Χούθι με αποτέλεσμα να βυθίσουν τα τρία από τα τέσσερα σκάφη τους.

Πηγή: ertnews.gr