Αν. Μπέρμποκ: Αίγυπτος και Γερμανία συμφωνούν πως η Γάζα και η Δυτική Όχθη ανήκουν στους Παλαιστίνιους

Οι Παλαιστίνιοι δεν πρέπει να εκδιωχθούν από τη Γάζα. Η διεθνής κοινότητα έχει την υποχρέωση να οργανώσει την ασφάλεια στη Γάζα μετά τον πόλεμο και μια αναμορφωμένη Παλαιστινιακή Αρχή να αναλάβει κρίσιμο ρόλο, δήλωσε η υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας στη διάρκεια επίσκεψής της στο Κάιρο.

“Η Αίγυπτος και η Γερμανία συμφωνούν πως η Γάζα και η Δυτική Όχθη ανήκουν στους Παλαιστίνιους”, δήλωσε η Αναλένα Μπέρμποκ στους δημοσιογράφους.

Αν και η Γερμανία είναι παραδοσιακά ένας από τους πιο ισχυρούς συμμάχους του Ισραήλ, το Βερολίνο έχει καλέσει για όριο στα δεινά που υφίσταται ο παλαιστινιακός λαός στη Γάζα.

“Πρέπει να έχουμε απτά μέτρα σήμερα και τώρα. Χρειάζεται να διασφαλίσουμε πως η βοήθεια φθάνει στους ανθρώπους στη Γάζα”, δήλωσε η Αναλένα Μπέρμποκ σε συνέντευξη Τύπου με τον Αιγύπτιο ομόλογό της.

Η Μπέρμποκ, που ήταν στο Ισραήλ χθες, Δευτέρα, και αργότερα θα ταξιδέψει στον Λίβανο, δήλωσε πως η Χαμάς πρέπει να καταθέσει τα όπλα της.

Σάμεχ Σούκρι: Δύο εκατομμύρια Παλαιστίνιοι δεν μπορούν να παραμένουν εγκλωβισμένοι

Ο υπουργός Εξωτερικών της Αιγύπτου Σάμεχ Σούκρι δήλωσε πως η άμεση προτεραιότητα είναι να υπάρξει εκεχειρία, να αντιμετωπιστούν θέματα ασφαλείας ενώ θα διοχετεύεται η ανθρωπιστική βοήθεια και να αποτραπεί ο εκτοπισμός.

“Όλα τα βήματα που γίνονται (από το Ισραήλ) είναι με σκοπό να υπάρξει ώθηση προς τον εκτοπισμό”, δήλωσε ο Σούκρι, προσθέτοντας πως δύο εκατομμύρια Παλαιστίνιοι δεν μπορούν να παραμένουν εγκλωβισμένοι.

“Είμαστε υπό την ψευδαίσθηση πως γίνονται προσπάθειες για να αποτραπεί ο εκτοπισμός, όμως δεν έχουμε δει πραγματικές προσπάθειες να αποτραπεί ο εκτοπισμός”, είπε.

Πηγή: ertnews.gr