Απευθείας πληρωμή φόρων με κάρτες μέσω taxis

 

 

Μέσω taxis, με χρέωση της πιστωτικής κάρτας ή της χρεωστικής, θα μπορούν να πληρώνουν τις οφειλές τους προς τη φορολογική διοίκηση οι φορολογούμενοι από τους επόμενους μήνες.

Σύμφωνα με τον σχεδιασμό του υπουργείου οικονομικών, η νέα εφαρμογή θα ολοκληρωθεί μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2016 και ο φορολογούμενος θα έχει τη δυνατότητα να επιλέγει απευθείας από την οθόνη του υπολογιστή του το χρέος και το ποσό που επιθυμεί να πληρώσει με τη χρεωστική ή την πιστωτική του κάρτα.

Με τον τρόπο αυτόν, αναμένεται αφ’ ενός να διευκολυνθούν οι φορολογούμενοι, αφετέρου να εκλείψει το φαινόμενο των υπερεισπράξεων που σημειώνονται σήμερα, εξαιτίας του γεγονότος ότι πολλοί φορολογούμενοι κάνουν λάθος στην ταυτότητα οφειλής, με αποτέλεσμα να πληρώνουν φόρους… άλλα αντ’ άλλων.

Οπως προκύπτει από την απάντηση του αναπληρωτή υπουργού οικονομικών Τρύφωνα Αλεξιάδη σε ερώτηση του βουλευτή Βασίλη Κεγκέρογλου, η ΓΓΔΕ και ειδικότερα η διεύθυνση ηλεκτρονικής διακυβέρνησης, έχει προχωρήσει ήδη σε συμψηφισμό 268.980 υπερεισπράξεων που αφορούν σε 210.297 ΑΦΜ με το ποσό που συμψηφίστηκε να φτάνει τα 10,37 εκατ. ευρώ.

Το μεγαλύτερο ποσοστό των υπερεισπράξεων αυτών, σύμφωνα με τον κ. Αλεξιάδη, οφείλεται στο γεγονός ότι οι φορολογούμενοι πληρώνουν με λανθασμένη ταυτότητα οφειλής.

Το πρόβλημα αυτό αναμένεται να αντιμετωπιστεί με την απευθείας χρέωση της κάρτας του φορολογούμενου μέσα από το σύστημα taxis, χωρίς να χρειάζεται να αναπαράξει την ταυτότητα οφειλής. Ενα αντίστοιχο σχέδιο είχε δρομολογήσει από το 2013 ο τότε ΓΓΔΕ Χάρης Θεοχάρης, το οποίο όμως, μετά την απομάκρυνσή του, δεν προχώρησε.

Από άλλες απαντήσεις του κ. Αλεξιάδη σε ερωτήσεις βουλευτών προκύπτει άλλωστε ότι το υπουργείο οικονομικών δεν εξετάζει νέα τροποποίηση του ακατάσχετου ορίου μισθών και συντάξεων όπως επίσης και ότι οφειλές από ΕΝΦΙΑ ή τέλη κυκλοφορίας δεν μπορούν να υπαχθούν στο νόμο Κατσέλη, για οφειλέτες οι οποίοι έχουν κάνει χρήση των διατάξεών του.

Τι ισχύει για καταθέσεις μισθών – συντάξεων

Σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις, επί κατασχέσεων απαιτήσεων στα χέρια τρίτων, δεν χωρεί κατάσχεση μισθών, συντάξεων και ασφαλιστικών βοηθημάτων που καταβάλλονται περιοδικά, εφόσον το ποσό αυτών μηνιαίως είναι μικρότερο των χιλίων (1.000) ευρώ, στις περιπτώσεις δε που υπερβαίνει το ποσό αυτό, επιτρέπεται η κατάσχεση επί του 1/2 του υπερβάλλοντος ποσού των 1.000 ευρώ και μέχρι του ποσού των 1.500 ευρώ ενώ για ποσά άνω των 1.500 ευρώ επιτρέπεται η κατάσχεση επί του συνόλου του υπερβάλλοντος ποσού των 1.500 ευρώ.

Επίσης, στην παράγραφο 2 του άρθρου 31 του Κ.Ε.Δ.Ε. προσδιορίζεται το ακατάσχετο των καταθέσεων σε πιστωτικά ιδρύματα σε έναν και μοναδικό ατομικό ή κοινό λογαριασμό στα 1.250 ευρώ μηνιαίως για κάθε φυσικό πρόσωπο και σε ένα μόνο πιστωτικό ίδρυμα.

Στην περίπτωση που ο μισθός ή η σύνταξη κατατίθεται σε τραπεζικό λογαριασμό, απαιτείται η γνωστοποίησή του με την υποβολή ηλεκτρονικής δήλωσης στο πληροφοριακό σύστημα της Φορολογικής Διοίκησης (σχετ. ΠΟΛ.1222/6.10.2015 & ΠΟΛ.1182/25.7.2014).

Περαιτέρω, με τη διάταξη του άρθρου 30 παρ. 4 του Κ.Ε.Δ.Ε. σε συνδυασμό με την αριθμ. Δ6Α 1054391 ΕΞ 2014/1.4.2014 Απόφαση του Γενικού Γραμματέα Δημοσίων Εσόδων περί μεταβίβασης αρμοδιοτήτων σε όργανα της Φορολογικής Διοίκησης, παρέχεται η ευχέρεια στον Προϊστάμενο της Δ.Ο.Υ. μετά από σχετική αίτηση του οφειλέτη να περιορίσει με αιτιολογημένη Απόφασή του το ποσό ή ποσοστό της κατάσχεσης που του επιβλήθηκε υπό προϋποθέσεις που ορίζονται στην ΠΟΛ.1092/3.4.2014 εγκύκλιο της Διοίκησης. Τονίζεται, ότι με την υπαγωγή και συμμόρφωση του οφειλέτη σε ρύθμιση τμηματικής καταβολής οφειλών αναστέλλεται η λήψη αναγκαστικών μέτρων, η συνέχιση της διαδικασίας αναγκαστικής εκτέλεσης καθώς και η εκτέλεση των ποινών που επιβλήθηκαν ή εφόσον άρχισε η εκτέλεσή τους, διακόπτεται.

Οπως εξήγησε ο κ. Αλεξιάδης, δεν εξετάζεται επί του παρόντος από τη Φορολογική Διοίκηση περαιτέρω τροποποίηση της πρόσφατα αντικατασταθείσης διάταξης του άρθρου 31 του Κ.Ε.Δ.Ε. που ρυθμίζει τα όρια του ακατασχέτου ποσού μισθών, συντάξεων και ασφαλιστικών βοηθημάτων καθώς και του ακατασχέτου ποσού των καταθέσεων φυσικών προσώπων σε Πιστωτικά Ιδρύματα.

ΠΗΓΗ: Euro2day