Αργεντινή: Μέτρα ασφαλείας ετοιμάζει η κυβέρνηση για να αντιμετωπίσει κύμα αντιδράσεων και διαδηλώσεων από την υποτίμηση του νομίσματος και τα  μέτρα λιτότητας

Ο νέος πρόεδρος της Αργεντινής Javier Milei και οι σύμμαχοι του προετοιμάζουν νέες κατευθυντήριες γραμμές ασφαλείας εν αναμονή διαδηλώσεων που θα ξεσπάσουν αφού αποφάσισε να υποτιμήσει το εθνικό νόμισμα περισσότερο από 50%, αλλά οι ακτιβιστές ανθρωπίνων δικαιωμάτων είναι απογοητευμένοι από τα μέτρα που αναμένεται να καταστείλουν τα κινήματα διαμαρτυρίας , αναφέρει το The Guardian.

Στους κυβερνητικούς σχεδιασμούς μεταξύ άλλων περιλαμβάνονται και τα εξής:

Τα άτομα και οι οργανώσεις που διαμαρτύρονται θα ταυτοποιηθούν με “βίντεο, ψηφιακά ή χειροκίνητα μέσα” – και στη συνέχεια θα χρεωθούν για το κόστος αποστολής των δυνάμεων ασφαλείας για να παρακολουθήσουν τις διαδηλώσεις τους, δήλωσε η υπουργός Ασφαλείας του Milei , Patricia Bullrich, η οποία ανακοίνωσε, την Πέμπτη, το νέο πρωτόκολλο.

«Το κράτος δεν θα πληρώσει για τη χρήση των δυνάμεων ασφαλείας, οι οργανισμοί που έχουν νομικό καθεστώς θα πρέπει να πληρώσουν ή τα άτομα θα πρέπει να επωμιστούν το κόστος», δήλωσε η Bullrich.

Ο σκοπός των νέων κανόνων είναι να αποτραπεί μια παραδοσιακή μορφή διαμαρτυρίας γνωστή ως πικέ, στην οποία οι διαδηλωτές μπλοκάρουν τους δρόμους και τους αυτοκινητόδρομους της πόλης για ώρες, ημέρες και μερικές φορές ακόμη και εβδομάδες κάθε φορά.

«Έζησα πολλά χρόνια σε συνθήκες απόλυτης αταξίας. Είναι καιρός να μπει ένα τέλος σε αυτή τη μέθοδο, τον εκβιασμό που υφίστανται οι πολίτες», είπε η Μπούλριχ, η οποία πρόσθεσε ότι οι διαδηλωτές μπορούν να «διαδηλώσουν στο πεζοδρόμιο».

Ομάδες ανθρωπίνων δικαιωμάτων και βουλευτές της αντιπολίτευσης έχουν εκφράσει ανησυχία για τους κανόνες, οι οποίοι, όπως είπαν, θα ποινικοποιήσουν ουσιαστικά τις νόμιμες διαμαρτυρίες.

«Υπό την υπόσχεση της τάξης, η κυβέρνηση προσπαθεί να καταστείλει τις δημόσιες διαμαρτυρίες ενάντια στις επιπτώσεις των μέτρων που ελήφθησαν», ανέφερε σε ανακοίνωση του το Κέντρο Νομικών Μελετών (CELS). «Τα μέτρα προσβάλλουν το δικαίωμα διαμαρτυρίας και ποινικοποιούν όσους διαδηλώνουν και διώκουν κοινωνικές και πολιτικές οργανώσεις», λέει η CELS.

Η αριστερή βουλευτής, πρώην υποψήφια για την προεδρία, Myriam Bregman δήλωσε στο X: «Αυτό που ανακοίνωσε η Bullrich είναι απολύτως αντισυνταγματικό… Το δικαίωμα στη διαμαρτυρία είναι το πρώτο από όλα τα δικαιώματα».

Ο José Luis Espert, βουλευτής από το κόμμα του Milei, της  απάντησε με τρεις λέξεις: «Φυλακή ή σφαίρα».

Το νέο πρωτόκολλο εξουσιοδοτεί την αστυνομία σε σταθμούς τρένων και λεωφορείων να κατάσχει προστατευτικές μάσκες, ρόπαλα ή άλλα αντικείμενα που πιστεύουν ότι θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν σε διαδήλωση. Περιορίζει επίσης τη συμμετοχή των εφήβων σε κοινωνικές διαμαρτυρίες, καθιερώνοντας ότι οι γονείς των νέων που έπρεπε να πηγαίνουν στο σχολείο αντί να διαμαρτύρονται, θα τιμωρούνται.

«Η Bullrich ανακοίνωσε ότι η κυβέρνηση θα τιμωρήσει τη συμμετοχή κοριτσιών, αγοριών και εφήβων σε διαδηλώσεις. Με αυτόν τον τρόπο ενοχοποιεί τις μητέρες και τους πατέρες που απαιτούν καλύτερες συνθήκες για τις οικογένειές τους και αποκλείει όσους τις φροντίζουν», ανέφερε στην ανακοίνωσή της η CELS.

Ο τηλεοπτικός παρουσιαστής Mario Massaccesi, από το κανάλι ειδήσεων TN, υπενθύμισε ότι η ίδια η Patricia Bullrich απέκλεισε τους δρόμους του κέντρου του Μπουένος Άιρες όταν διαμαρτυρήθηκε για τα μέτρα περιορισμού της πανδημίας. «Τι εξουσία έχει τώρα για να πει στους άλλους ότι δεν μπορούν να διαμαρτυρηθούν;» ρώτησε ρητορικά ο παρουσιαστής ειδήσεων.

Οι διαδηλώσεις αναμένονται ως απάντηση στις τεράστιες μειώσεις μισθών και τις τεράστιες αυξήσεις των ναύλων και του κόστους μεταφοράς που ανακοινώθηκαν ως μέρος του οικονομικού προγράμματος «Drujba» του Milei.

Ο πληθωρισμός, ο οποίος είχε κορυφωθεί στο 160% τις τελευταίες ημέρες της προηγούμενης περονιστικής κυβέρνησης Alberto Fernández, εξερράγη σε υπερπληθωρισμό την πρώτη εβδομάδα της ελευθεριακής διοίκησης του Milei. «Σήμερα, ο πληθωρισμός τρέχει με ημερήσιο ρυθμό 1%, που σημαίνει ότι κινείται με ετήσιο ρυθμό 3678%,» έγραψε ο Milei στη σελίδα του στο Instagram την Παρασκευή.

Πηγή: Hotnews.ro