Αργεντινή: Ξεκίνησε το κύμα διαμαρτυρίας και αντιδράσεων στα οικονομικά μέτρα της κυβέρνησης Μιλέι

Χιλιάδες άνθρωποι βγήκαν στους δρόμους του Μπουένος Άιρες την Τετάρτη για να διαμαρτυρηθούν για τα μέτρα οικονομικού σοκ της κυβέρνησης, στην πρώτη πραγματική δοκιμασία για τον νέο πρόεδρο της Αργεντινής, Χαβιέ Μιλέι, γράφει το Reuters.

Ο Milei, ο οποίος ανέλαβε καθήκοντα νωρίτερα αυτό το μήνα με υπόσχεση να περικόψει τις δημόσιες δαπάνες, ανακοίνωσε τις τελευταίες ημέρες σαρωτικά σχέδια για τη μεταρρύθμιση της οικονομίας και την καταστολή των διαδηλώσεων, δημιουργώντας μια πιθανή αναμέτρηση με κοινωνικές ομάδες που έχουν ορκιστεί ότι θα αντιταχθούν στη “θεραπεία του σοκ “από αυτό.

Την περασμένη εβδομάδα, ο Milei ανακοίνωσε υποτίμηση 54% του πέσο, περικοπές επιδοτήσεων και κλείσιμο κυβερνητικών υπουργείων, μέτρα που είπε ότι ήταν απαραίτητα για την αντιμετώπιση της οξείας οικονομικής κρίσης της Αργεντινής.

Εν μέσω έντονης αστυνομικής παρουσίας, οι διαδηλωτές, με επικεφαλής ομάδες που εκπροσωπούν τους ανέργους, κατευθύνθηκαν στην κεντρική πλατεία Plaza de Mayo, ένα ιστορικό σημείο συνάντησης μπροστά από το προεδρικό μέγαρο, για να απαιτήσουν μεγαλύτερη οικονομική στήριξη για τους φτωχούς.

Οι αρχές οδήγησαν τους διαδηλωτές μακριά από τους δρόμους και στα πεζοδρόμια για να επιτρέψουν την κανονική ροή της κυκλοφορίας.

«Είναι μια ειρηνική κινητοποίηση. Δεν θέλουμε καμία αντιπαράθεση. Δεν θέλουμε κανενός είδους σύγκρουση», δήλωσε στο τοπικό ραδιόφωνο ο Εντουάρντο Μπελιμόνι, επικεφαλής της αριστερής ομάδας διαμαρτυρίας Polo Obrero, η οποία κάλεσε πρώτη τη διαδήλωση.

Η πορεία ήρθε αφότου ο νέος υπουργός Ασφαλείας παρουσίασε την περασμένη εβδομάδα ένα «πρωτόκολλο» επιβολής του νόμου που επιτρέπει στις ομοσπονδιακές δυνάμεις να εμποδίζουν τους διαδηλωτές να οργανώσουν διαδηλώσεις και οδοφράγματα.

Ορισμένες κοινωνικές οργανώσεις είπαν ότι το πρωτόκολλο πάει πολύ μακριά και διακυβεύεται το δικαίωμα διαμαρτυρίας.

Η κυβέρνηση είπε επίσης τη Δευτέρα ότι οι άνθρωποι που μπλοκάρουν δρόμους μπορεί να χάσουν το δικαίωμα τους να λαμβάνουν κρατικά επιδόματα.

Πηγή: hotnews.ro