Αυγενάκης για διαχείριση υδάτων: Χωρίς νερό δεν υπάρχει αγροτική παραγωγή

Το μείζον ζήτημα της διαχείρισης των υδάτων ήταν το βασικό θέμα των επαφών του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Λευτέρη Αυγενάκη με τους Δημάρχους Αρχανών Αστερουσίων και Χερσονήσου στο περιθώριο της οποίας αποφασίστηκε η δημιουργία παραρτήματος του Παρατηρητηρίου Τουρισμού του ΜΑΙΧ στη Χερσόνησο.

Ο Υπουργός συναντήθηκε αρχικά με τον Δήμαρχο Αρχανών Αστερουσίων Μανώλη Κοκοσάλη στα Πεζά και στη συνέχεια με τον Δήμαρχο Χερσονήσου Ζαχαρία Δοξαστάκη στις Γούρνες. Και στις δύο συναντήσεις ακολούθησαν συσκέψεις και με τους αντιδημάρχους των συγκεκριμένων Δήμων, όπου έγινε ευρεία συζήτηση για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν με επίκεντρο τον πρωτογενή τομέα.

Η ανάγκη να υπάρξει σωστή διαχείριση των υδάτων έχει εμπεδωθεί σε όλα τα επίπεδα και για το λόγο αυτό είναι το πρώτο ζήτημα που θέτουν οι εκπρόσωποι της Αυτοδιοίκησης στον ΥπΑΑΤ, ο οποίος σε κάθε ευκαιρία επισημαίνει ότι χωρίς νερό δεν υπάρχει ζωή, δεν υπάρχει πρωτογενής τομέας.

Όπως τόνισε ο Λευτέρης Αυγενάκης είναι η ώρα να κάνουμε πολλά βήματα μπροστά. Έχουμε σε εξέλιξη την εκπόνηση master plan από την Ολλανδική εταιρεία HVA International. Μέλημα της εταιρείας είναι να δώσει μια συνολική εικόνα της υφιστάμενης κατάστασης με τη διαχείριση των υδάτων στην Κρήτη. Όπως είπε στην Κρήτη υπάρχουν μια σειρά από εγγειοβελτιωτικά έργα, αλλά παλιά, αλλά λίγο νεότερα. Όπως έχει διαπιστωθεί, κάποια λειτουργούν, ορισμένα όχι, ενώ σημείωσε ότι τα 33 ΤΟΕΒ δεν λειτουργούν σωστά στην πλειονότητά τους.

«Στόχος μας είναι να δούμε πως να συνδυάσουμε τα υφιστάμενα έργα μεταξύ τους με τις νέες παρεμβάσεις που θα γίνουν. Δεν υπάρχουν αλλά περιθώρια καθυστέρησης!», τόνισε και πρόσθεσε: «Χωρίς νερό δεν υπάρχει πρωτογενής τομέας, τουρισμός, δεν υπάρχει ζωή. Είναι θέμα πρώτης προτεραιότητας».

Να συνδυαστεί περαιτέρω η σχέση του τουρισμού με τον πρωτογενή τομέα

Ο ΥπΑΑΤ ζήτησε από τους εκπροσώπους της Αυτοδιοίκησης να γίνει αναφορά για τα έργα που υπάρχουν στον δήμο τους και να καταγράφουν οι πραγματικές ανάγκες ώστε να αξιοποιηθούν στο μέγιστο τα χρηματοδοτικά εργαλεία. Όπως είπε, οφείλουμε να αξιοποιήσουμε όλα τα χρηματοδοτικά εργαλεία που υπάρχουν και τα χρήματα που θα διατεθούν να πιάσουν τόπο.«Με ενδιαφέρει να κάνουμε δουλειά και αυτή να αποτυπωθεί», είπε και πρόσθεσε ότι πρέπει να αξιοποιηθούν και οι υφιστάμενες εγκαταστάσεις, αφού βεβαίως βελτιωθούν και εκσυγχρονισθούν και όχι απαραίτητα να κατασκευασθούν εξ αρχής νέες.

Επίσης ο Λευτέρης Αυγενάκης υπογράμμισε την ανάγκη να συνδυαστεί περαιτέρω η σχέση του τουρισμού με τον πρωτογενή τομέα και να γίνει καταγραφή τι πρέπει να αλλάξει για να ενισχυθεί ο αγροτουρισμός. Προς το σκοπό αυτό τόνισε ότι πρέπει να υπάρξει μετεξέλιξη του Παρατηρητηρίου Τουρισμού που λειτουργεί στο ΜΑΙΧ, με τη δημιουργία παραρτήματος στο Δήμο Χερσονήσου.

Ποιοί μετείχαν στις συσκέψεις

Στη σύσκεψη στο Δήμο Αρχανών Αστερουσίων στα Πεζά μετείχαν οι αντιδήμαρχοι Γιώργος Κριτσωτάκης, Αντώνης Λυδατάκης, Μιχάλης Δακανάλης, Πόπη Αντωνιδάκη, Χαρά Γενιατάκη, Νίκος Σοφρωνάς, Μάμας Σφακιανάκης, Ηλίας Επιτροπάκης, καθώς και ο Πρόεδρος του Φορέα Διαχείρισης Απορριμμάτων Σήφης Αλεξάκης , ο ΓΓ του Δήμου Μύρων Χειλατζάκης και ο εντεταλμένος σύμβουλος Μανώλης Αντωνακάκης.

Στη σύσκεψη μετείχε επίσης ο Πρόεδρος της ΔΕΕΠ Ηρακλείου της ΝΔ Βαγγέλης Καρκανάκης.

Στη σύσκεψη στο Δήμο Χερσονήσου στις Γούρνες μετείχαν οι αντιδήμαρχοι Δέσποινα Πλευράκη, Δημήτρης Μπάτσης, Σπύρος Κατσαμποξάκης, Νίκος Σταυρουλάκης, Κατερίνα Θραψανιώτη, Τηλέμαχος Ροδιτάκης, Σπύρος Μακράκης, Γιώργος Μαστοράκης, καθώς και ο Πρόεδρος Δημοτικού Συμβουλίου Βαγγέλης Κοκονδρούλης.

Πηγή: ertnews.gr