Αυτοκινητόδρομοι: Επαφή Υπουργείου – Παραχωρησιούχων, η Ιόνια Οδός ζητά 12 μήνες παράταση

Αυτοκινητόδρομοι: Έγινε η πρώτη επαφή Υπουργείου-Παραχωρησιούχων, η έκπληξη στη χρηματοδότηση

Ξεκίνησαν ήδη οι επαφές του Υπουργείου Υποδομών με τους παραχωρησιούχους. Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες από το ΥΠΟΜΕΔΙ στο ypodomes.com ήδη έχουν γίνει οι πρώτες επαφές με κάθε παραχωρησιούχο ξεχωριστά προκειμένου να διερευνηθούν οι προθέσεις τους και να γίνει μία εκκίνηση στην διαπραγμάτευση που επιθυμεί το Υπουργείο.

Σύμφωνα με την ίδια πηγή το επόμενο διάστημα θα ξεκινήσει και επίσημα η διαδικασία πρόσκλησης για να εξεταστεί η δυνατότητα αλλαγών στους όρους της σύμβασης με πρώτο μέλημα την μείωση της τιμής των διοδίων μιας και το Υπουργείο θεωρεί ότι είναι μέρος ενός φαύλου κύκλου μείωσης της κίνησης και αύξησης της τιμής.

Αυτή την εποχή όμως έχουν σχεδόν ολοκληρωθεί τα αιτήματα για παρατάσεις στα έργα των αυτοκινητόδρομων. Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες που μαθαίνει τo ypodomes, ο Αυτοκινητόδρομος Αιγαίου έχει ζητήσει 9 μήνες παράταση,

, η Ολυμπία Οδός 9,5 μήνες παράταση ενώ αναμένεται ανάλογο αίτημα μέσα στις επόμενες ημέρες από τον Ε65 για 12 μήνες παράταση επίσης.

Σε πρόσφατες τοποθετήσεις τους οι παραχωρησιούχοι έχουν αφήσει ανοιχτό το ενδεχόμενο να γίνουν αλλαγές στο μοντέλο παραχώρησης, χωρίς όμως να αποσαφηνίζεται με ποιο αντάλλαγμα.

Σε μία ενδεχόμενη μείωσης της τιμής του διοδίου θα είχαμε μεγάλυτερη διάρκεια στην παραχώρηση ενώ το Υπουργείο υποστηρίζει πως ο χρόνος θα είναι ένα μεταβλητό στοιχεία στις νέες συμβάσεις. Δηλαδή όσο αυξάνεται ο φόρτος, τόσο θα μειώνεται η διάρκεια της σύμβασης, ενώ όσο μειώνεται θα αυξάνεται.

Αυτό το σενάριο φαίνεται ως too good to be true αφού οι Τράπεζες και η ΕΤΕπ που συμμετέχουν στη χρηματοδότηση είναι άγνωστο αν θα δεχθούν ένα τέτοιο όρο που θα έβαζε σε κίνδυνο την επένδυση που έχουν κάνει σε αυτούς τους άξονες.

Την ίδια ώρα γίνεται λόγος για την ολοκλήρωση των αυτοκινητόδρομων καθώς το ΕΣΠΑ που τραβάνε και τη χρηματοδότηση τελειώνει σε μερικούς μήνες, όχι όμως και τα έργα. Σύμφωνα με όσα είπε στο ypodomes πηγή των παραχωρησιούχων υπάρχει ένας μεγάλος ελιγμός.

Ποιος είναι αυτός; σύμφωνα με την πηγή, η χρηματοδότηση όπως είναι αποτυπωμένη στις νέες συμβάσεις ουσιαστικά “παίρνει” την χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ στο σύνολο της και αφού εξαντληθεί, τότε υπάρχει η χρηματοδότηση από τις Τράπεζες!

Αυτό όπερ σημαίνει πως μπορεί τα έργα μέχρι το τέλος του έτους να έχουν φτάσει σε ένα επίπεδο προόδου 70% αλλά η συμβολή του ΕΣΠΑ να έχει φτάσει στο 100% και να υπολείπεται η συμβολή των τραπεζών.

Με αυτή την κίνηση ουσιαστικά προβλέφθηκε στις νέες συμβάσεις οποιοδήποτε χρηματοδοτικό “στραβοπάτημα” των παραχωρήσεων και εξασφάλισε ότι τα κονδύλια θα μπορέσουν να απορροφηθούν on time ακόμα και αν τα έργα ολοκληρωθούν αρκετά αργότερα χρονικά.

Τι σημαίνει αυτό; λιγότερος χώρος για κινήσεις του Υπουργείου και περισσότερος χώρος για τους παραχωρησιούχος στις διαπραγματεύσεις που όπως όλα δείχνουν και θα γίνουν και θα εμφανιστούν άπαντες.

Νίκος Καραγιάννης – ypodomes.com