Αφανισμό του ελληνικού φαρμάκου φέρνει η συμφωνία με τους δανειστές

ΠΕΦ: Αφανισμό του ελληνικού φαρμάκου φέρνει η συμφωνία με τους δανειστές

Για διαπραγμάτευση που κατέληξε σε φιάσκο και οδηγεί την ελληνική φαρμακοβιομηχανία σε διάλυση, κάνει λόγο η Πανελλήνια Ένωση Φαρμακοβιομηχανίας (ΠΕΦ) σχολιάζοντας την επιτευχθείσα συμφωνία με τους δανειστές για την τιμολόγηση των γενοσήμων και off patent φαρμάκων. Οι έλληνες φαρμακοβιομήχανοι προειδοποιούν ότι οι πρακτικές αυτές θα εκτοξεύσουν τις δαπάνες των ασφαλιστικών Ταμείων και θα καταστήσουν πανάκριβο αγαθό την υγεία των πολιτών.

Συγκεκριμένα η ΠΕΦ με ανακοίνωσή της κατηγορεί την ελληνική κυβέρνηση ότι «υιοθέτησε μια καταστροφική για την ελληνική οικονομία πολιτική η οποία, ενώ δεν παράγει δημοσιονομικό αποτέλεσμα, θυσιάζει την εγχώρια παραγωγή και εξυπηρετεί μεγάλα ξένα οικονομικά συμφέροντα».

Οι Έλληνες φαρμακοβιομήχανοι υποστηρίζουν ότι η απαίτηση των δανειστών για μείωση των τιμών των γενοσήμων και off patent φαρμάκων από το όριο των 7,8 ευρώ στο 1 ευρώ, θα σημάνει την αδυναμία παραγωγής τους από τις εγχώριες μονάδες και προοδευτικά θα οδηγήσει στην αντικατάστασή τους από ακριβότερα εισαγόμενα φάρμακα.

Η ΠΕΦ υπενθυμίζοντας ότι η ελληνική φαρμακοβιομηχανία αποτελεί πυλώνα ανάπτυξης και απασχόλησης της χώρας, προτείνει στον Πρωθυπουργό και τα μέλη του Κοινοβουλίου την εκπόνηση εθνικής πολιτικής για την υγεία και το φάρμακο, προσαρμοσμένη στις ανάγκες της χώρας. http://www.tovima.gr/