«ΒΑΡΚΑΡΟΛΑ 2015» Μια υπέροχη βραδιά υπό το φως του φεγγαριού..στη μαγευτική Αμφιλοχία

«ΒΑΡΚΑΡΟΛΑ 2015» Μια υπέροχη βραδιά υπό το φως του φεγγαριού..

Nύχτα με πανσέληνο το βράδυ της 1ης Αυγούστου στη μαγευτική Αμφιλοχία που όσοι την επισκέφτηκαν είχαν τη μοναδική ευκαιρία να απολαύσουν την ξεχωριστή- μελωδική Βαρκαρόλα που έλαβε μέρος στην ακροθαλασσιά της πόλης.
Η βαρκαρόλα, ή βαρκαρόλλα (από την ιταλική λέξη barca = βάρκα), ή επί το ελληνικότερο λεμβωδία, είναι είδος τραγουδιού ή οργανικής μουσικής, που συσχετίζεται με τη βαρκάδα, ειδικότερα δε αυτήν σε βενετσιάνικη γόνδολα. Από το ρεπερτόριο της κλασικής μουσικής, ξεχωρίζει η βαρκαρόλα από την όπερα “Τα Παραμύθια του Χόφμαν” του Ζακ Όφενμπαχ, καθώς και η “Βαρκαρόλα σε φα δίεση μείζονα”, έργο για πιάνο του Φρεντερίκ Σοπέν.

Η ποιοτική αυτή εκδήλωση συνεχίστηκε και φέτος – παρά την οικονομική δυσπραγία και αβεβαιότητα που πλήττει την πατρίδα μας- προσελκύοντας πλήθος ντόπιων και ξένων επισκεπτών που κατάκλυσαν την παραλία της πόλης και απόλαυσαν ένα δροσερό βράδυ με τις ονειρεμένες επτανησιώτικες καντάδες που τάραξαν τα γαλήνια νερά του Αμβρακικού. .
Το ταξίδι της πλωτής εξέδρας με τη ζωντανή ορχήστρα, τους μουσικούς και τους τεχνικούς που ξεκίνησε από το λιμάνι , συνέχισε στην κεντρική πλατεία και κατέληξε στην ανατολική πλαζ της πόλης, απαθανατίστηκε καθ΄ όλη τη διαδρομή από χιλιάδες κινητά, φωτογραφικές μηχανές, κάμερες και tablets. Ξεχωριστή νότα πριν την έναρξη, έδωσε ο Ναυτικός Όμιλος Αμφιλοχίας με τα φωτισμένα κανόε να διασχίζουν την παραλία του Αμβρακικού από την Δυτική πλάζ προς τη μαρίνα.
Η συμμετοχή του κόσμου ξεπέρασε κάθε προσδοκία τόσο από τη στεριά όσο και από τη θάλασσα. Αρκετοί ήταν εκείνοι που επέλεξαν να ζήσουν από κοντά το ξεχωριστό αυτό γεγονός και συνόδεψαν την πλωτή ορχήστρα με τις βάρκες τους και τα ψαροκάικά τους. Άλλοι προτίμησαν να βιώσουν το δρώμενο από τη στεριά και έτσι τα παραλιακά καταστήματα έβριθαν από κόσμο.
Οι θαμώνες παραμέρισαν για λίγο τα capital controls και αφέθηκαν στους ήχους των κανταδόρικων στίχων για να μεθύσουν με τους στίχους των ερωτικών τραγουδιών και να σιγοτραγουδήσουν τα τραγούδια μιας παλιάς αλλά ωραίας εποχής. Μάλιστα, οι κανταδόροι – Κερκυραίοι και Αμφιλοχιώτες- συμμετείχαν με περισσότερο κέφι, ζωντάνια και μπρίο, έδωσαν τον καλύτερό τους εαυτό και καθήλωσαν το κοινό τους για περισσότερο από δύο ώρες.
Η «ΒΑΡΚΑΡΟΛΑ» αποτελεί μια ξεχωριστή και μια από τις πιο επιτυχημένες εκδηλώσεις των «ΠΑΝΑΚΑΡΝΑΝΕΙΩΝ» για την πόλη της Αμφιλοχίας, όπου κάθε χρόνο ντόπιοι και ξένοι επισκέπτες την προσμένουν και την αγκαλιάζουν ιδιαιτέρως. Φέτος, η προσέλευση του κόσμου ξεπέρασε κάθε προηγούμενο καθώς όλα τα μαγαζιά της πόλης μηδενός εξαιρουμένου, είχαν γεμίσει από νωρίς.
Στη φετινή βαρκαρόλα, χορωδοί και μουσικοί υπό την επίβλεψη και επιμέλεια του μουσικού κ. Παπαϊωάνου Θάνου, δούλεψαν αρκετά και κατάφεραν να δώσουν τον καλύτερό τους εαυτό. Οι πολύωρες και απαιτητικές πρόβες απέδωσαν ένα άριστο αποτέλεσμα.
Αρωγοί και υποστηριχτές στην όλη προσπάθεια ήταν: το Λιμενικό Σώμα Αμφιλοχίας, ο αντιδήμαρχος πολιτιστικών κ. Γ.Παπούλιας και φυσικά μια μερίδα αλιέων και ερασιτεχνών με τα σκάφη τους, που βοήθησαν στην ομαλή πλεύση της «κανταδόρικης» σχεδίας.http://e-maistros.gr/

Φωτογραφία: Μαρία Ζαβιτσάνου