Βουλγαρία: Απαισιοδοξία για το 2024 εκφράζει το 38% των πολιτών σε διεθνή δημοσκόπηση

Οι Βούλγαροι συμμερίζονται σαφώς τη δυτική διάθεση λιγότερης αισιοδοξίας για την ευημερία και περισσότερο άγχος για την ειρήνη και το μέλλον, σύμφωνα με την ετήσια παγκόσμια δημοσκόπηση της Gallup International.

Tο 38% των Βούλγαρων ερωτηθέντων στη μελέτη αναμένει ότι το 2024 θα είναι χειρότερο, και μόλις το 18% είναι αισιόδοξο για τους επόμενους 12 μήνες ενώ το 31% αναμένει ότι το 2024 θα είναι ίδιο με το προηγούμενο.

Αναλογικά οι αισιόδοξοι όσο και οι απαισιόδοξοι στη χώρα έχουν μειωθεί κατά τη διάρκεια του έτους, ενώ το ποσοστό εκείνων που δεν αναμένουν σημαντική αλλαγή έχει αυξηθεί.

Αυτή η νέα μελέτη διεξήχθη σε 40.428 ερωτηθέντες από 41 χώρες σε όλο τον κόσμο. Η μελέτη δείχνει ότι μόλις ένας στους δέκα Βούλγαρους αναμένει οικονομική ευημερία το 2024. Περίπου το 49% αναμένει δυσκολίες και το 29% δεν προβλέπει καμία αλλαγή στην οικονομική κατάσταση. Οι  υπόλοιποι δεν αποφάνθηκαν . Η συνήθης απαισιοδοξία για την οικονομία παραμένει, αλλά το ποσοστό των απαισιόδοξων, αν και εξακολουθεί να είναι υψηλό, έχει μειωθεί κατά 11 ποσοστιαίες μονάδες σε ένα χρόνο. Οι αισιόδοξοι διατήρησαν την ποσόστωση τους από το προηγούμενο έτος.

Η εγγύτητα των συγκρούσεων προφανώς αφήνει ελάχιστα περιθώρια αισιοδοξίας στη Βουλγαρία σχετικά με την παγκόσμια ειρήνη. Το 9% των Βουλγάρων αναμένει μια πιο ειρηνική χρονιά το 2024 από ό,τι το 2023 και το 46% πιστεύει ότι θα είναι πιο ταραχώδης. Το ένα τρίτο των Βούλγαρων ερωτηθέντων προβλέπει ότι θα είναι το ίδιο όσον αφορά τον πόλεμο και την ειρήνη.

Περίπου το 40% των Βουλγάρων πιστεύει ότι υπάρχει μέτριος κίνδυνος χρήσης πυρηνικών όπλων το 2024, ένα άλλο 26% ανησυχεί ότι ο κίνδυνος είναι υψηλός και το 12% δεν προβλέπει τέτοιο κίνδυνο. Υπό αυτή την έννοια, η διάθεση του κοινού δεν έχει αλλάξει πολύ τον τελευταίο χρόνο, αν και έχει χαλαρώσει σε κάποιο βαθμό, αναφέρει η Gallup.

Σε όλο τον κόσμο, δύο στους πέντε ανθρώπους περιμένουν μια καλύτερη νέα χρονιά και ένας στους τέσσερις περιμένει μια χειρότερη. Περίπου το 30% λέει ότι θα είναι το ίδιο με το τρέχον έτος.

Πηγή: Agerpres.ro