Γαλλία: Έκτακτα μέτρα λόγω έξαρσης κρουσμάτων της γρίπης των πτηνών

Η Γαλλία αύξησε το επίπεδο συναγερμού για τη γρίπη των πτηνών από «μέτριο» σε «υψηλό» μετά τον εντοπισμό νέων κρουσμάτων της νόσου. Η απόφαση του γαλλικού υπουργείου Υγείας δημοσιεύτηκε χθες Τρίτη στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης, υποχρεώνοντας άμεσα τις πτηνοτροφικές μονάδες της χώρας να κρατούν τα πτηνά σε εσωτερικούς χώρους για να περιορίσουν τον κίνδυνο εξάπλωσης του ιδιαίτερα μεταδοτικού ιού.

Η γρίπη των πτηνών έχει οδηγήσει στη θανάτωση εκατοντάδων εκατομμυρίων πτηνών σε όλον τον κόσμο τα τελευταία χρόνια. Συνήθως εμφανίζεται κατά τη διάρκεια του φθινοπώρου και του χειμώνα και τις τελευταίες εβδομάδες έχει εξαπλωθεί σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες, με πολλά κρούσματα να έχουν καταγραφεί σε Γερμανία, Ολλανδία και Βέλγιο.

Την περασμένη εβδομάδα, οι υγειονομικές αρχές της χώρας ανακοίνωσαν ότι καταγράφηκε το πρώτο ξέσπασμα της γρίπης των πτηνών αυτή τη σεζόν σε πτηνοτροφική φάρμα στη Βρετάνη της ΒΔ Γαλλίας, ενώ ακολούθησε άλλο ξέσπασμα σε φάρμα με γαλοπούλες στο διαμέρισμα Σομ της Βόρειας Γαλλίας.

«Εισερχόμαστε πλέον στην πιο επικίνδυνη περίοδο για την εξάπλωση της γρίπης των πτηνών από Νοέμβριο μέχρι Φεβρουάριο/Μάρτιο εξαιτίας της μείωσης των θερμοκρασιών του περιβάλλοντος και της αύξησης των μεταναστευτικών ροών των πτηνών» δήλωσε από την πλευρά του ο διευθυντής του γαλλικού ομίλου εκτροφής πουλερικών Anvol, Γιάν Νεντελέκ.

Το επίπεδο υψηλού κινδύνου σημαίνει ότι τα πουλερικά θα πρέπει να διατηρούνται εντός των εγκαταστάσεων των πτηνοτροφικών μονάδων και να λαμβάνονται πρόσθετα μέτρα ασφαλείας για την αποφυγή εξάπλωσης της νόσου.

Παρότι η γρίπη των πτηνών είναι αβλαβής στα τρόφιμα, η εξάπλωσή της προκαλεί ανησυχία στις κυβερνήσεις και τη βιομηχανία πουλερικών λόγω της καταστροφής που μπορεί να προκαλέσει στα κοπάδια, της πιθανότητας να επιβληθούν εμπορικοί περιορισμοί και του κινδύνου μετάδοσης σε ανθρώπους.

Για την προληπτική αντιμετώπιση της νόσου η Γαλλία είχε ξεκινήσει από τον Οκτώβριο μια εκστρατεία εμβολιασμού σε πτηνά, κυρίως πάπιες, οι οποίες μπορούν να είναι φορείς του ιού χωρίς να παρουσιάζουν συμπτώματα. Όμως όπως ανέφεραν στο πρακτορείο Reuters παράγοντες της βιομηχανίας παραγωγής φουά γκρα στη Γαλλία, από τις 60 εκατομμύρια πάπιες που εκτρέφονται στη χώρα, στα τέλη Νοεμβρίου είχε λάβει την πρώτη δόση του εμβολίου μόνο το 70% του συνολικού πληθυσμού, ενώ μόλις το 40% έχει εμβολιαστεί πλήρως κατά της γρίπης των πτηνών.