Γερμανία: Οι αγρότες στους δρόμους – Τρακτέρ στην Πύλη του Βραδεμβούργου

Η Γερμανία βρίσκεται σε κλοιό κινητοποιήσεων των αγροτών, οι οποίοι διαμαρτύρονται κατά της κυβέρνησης για τις περικοπές αγροτικών επιδοτήσεων.

Οι διαμαρτυρίες των αγροτών έφτασαν ξανά στο Βερολίνο, με εκατοντάδες τρακτέρ κατευθύνθηκαν στην Πύλη του Βραδεμβούργου. Περίπου 300 αγρότες έχουν δηλωθεί για τη πορεία στο Βερολίνο. Ταυτόχρονα εκατοντάδες διαδηλώσεις των αγροτών πραγματοποιούνται σε ολόκληρη τη Γερμανία με αποκλεισμούς δρόμων και οδικών κόμβων σε μεγάλους αυτοκινητόδρομους με τρακτέρ και γεωργικά μηχανήματα. Προβλήματα στις οδικές συγκοινωνίες καταγράφονται στη Βάδη-Βυρτεμβέργη, στη Σαξονία κοντά στη Δρέσδη, στη Βαυαρία, τη Ρηνανία-Παλατινάτο, τη Βόρεια-Ρηνανία-Βεστφαλία και το Σέσβιγκ-Χόλσταϊν.

Οι αγρότες διαμαρτύρονται για τα σχέδια της ομοσπονδιακής κυβέρνησης να περικόψει σειρά αγροτικών επιδοτήσεων στον προϋπολογισμό του τρέχοντος έτους 2024. Μετά τις αντίστοιχες κινητοποιήσεις των αγροτών πριν τις διακοπές των Χριστουγέννων, η κυβέρνηση υπαναχώρησε και μετρίασε τον αρχικό της σχεδιασμό. Διατηρεί τις φοροαπαλλαγές για τα αγροτικά αυτοκίνητα και μεταθέτει για τρία χρόνια την κατάργηση της επιδότησης του πετρελαίου κίνησης για τα αγροτικά οχήματα.

Ωστόσο, οι αγρότες δεν ικανοποιούνται με την υποχώρηση της κυβέρνησης Σολτς και συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις αυτήν την εβδομάδα.

Εκτιμάται ότι πρόκειται για τις μεγαλύτερες κινητοποιήσεις αγροτών από τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Ο πρόεδρος της Γερμανικής Ένωσης Αγροτών, Γιόαχιμ Ρούκβιντ, επανέλαβε το αίτημα για πλήρη απόσυρση των κυβερνητικών μέτρων, τα οποία όπως είπε, επιβαρύνουν δυσανάλογα τους αγρότες με ένα δισεκατομμύριο ευρώ. Ο «πράσινος» υπουργός Γεωργίας, Τζεμ Έτζντεμιρ, είχε επιμείνει στην αναθεώρηση των αρχικών σχεδίων της κυβέρνησης αλλά τόνισε ότι «η κυβέρνηση δεν εκβιάζεται».

Εξτρεμιστικοί κύκλοι εργαλειοποιούν τις αγροτικές κινητοποιήσεις

Ταυτόχρονα καταγράφεται έντονη ριζοσπαστικοποίηση των αγροτών.

Την περασμένη Πέμπτη, ο «πράσινος» αντικαγκελάριος, υπουργός Οικονομίας και Κλίματος, Ρόμπερτ Χάμπεκ, δέχθηκε επίθεση ομάδας αγροτών που απείλησαν να εισβάλλουν στο πλοίο με το οποίο επέστρεφε από διακοπές με την οικογένειά του. Σε βιντεοσκοπημένο μήνυμά του, ο Χάμπεκ προειδοποίησε σήμερα για τον κίνδυνο να χειραγωγηθούν οι αγροτικές κινητοποιήσεις από εξτρεμιστικές δυνάμεις. «Όταν τα τρακτέρ έχουν κρεμάλες και φτάνουν στα σπίτια πολιτικών, υπάρχει υπέρβαση των ορίων», είπε ο Χάμπεκ κάνοντας έκκληση για υπεράσπιση του δημοκρατικού πολιτεύματος.

Το υπουργείο Εσωτερικών και οι Υπηρεσίες Προστασίας του Συντάγματος καταγράφουν έντονη δραστηριότητα ακροδεξιών εξτρεμιστικών κύκλων που εργαλειοποιούν τις αγροτικές κινητοποιήσεις με συνθήματα για «γενική απεργία» και «ανατροπή» του συστήματος. Εκπρόσωπος του υπουργείου Εσωτερικών σημείωσε ότι αντίστοιχη «εργαλειοποίηση» από ακροδεξιούς, εξτρεμιστικούς κύκλους υπήρξε και στις κινητοποιήσεις αρνητών της πανδημίας κορωνοϊού.