Γερμανία: Συμφωνία την τελευταία στιγμή για τον προϋπολογισμό του 2024 – Περικοπές για να κλείσει η «τρύπα» των 17 δισεκατομμυρίων

Η γερμανική κυβέρνηση κατέληξε σε συμφωνία για το σχέδιο προϋπολογισμού του 2024 την τελευταία στιγμή πριν την εκπνοή του τρέχοντος έτους. Ο προϋπολογισμός αναμένεται να ψηφιστεί τις πρώτες εβδομάδες του Ιανουαρίου και θα περιλαμβάνει το φρένο χρέους για την επόμενη χρονιά.

Μετά από χρονοβόρες και εντατικές διαβουλεύσεις, οι τρεις κυβερνητικοί εταίροι, ο σοσιαλδημοκράτης καγκελάριος, Όλαφ Σολτς, ο «πράσινος» υπουργός Οικονομίας, Ρόμπερτ Χάμπεκ και ο κεντρώος, φιλελεύθερος υπουργός Οικονομικών, Κρίστιαν Λίντνερ, ανακοίνωσαν τη συμφωνία για τις περικοπές 17 δισεκατομμυρίων ευρώ, προκειμένου να τηρηθεί την επόμενη χρονιά το συνταγματικά κατοχυρωμένο «φρένο χρέους» για τον περιορισμό του δανεισμού του δημοσίου. Είχαν προηγηθεί διαβουλεύσεις των τριών κυβερνητικών κομμάτων για τον νέο προϋπολογισμό του 2024, χωρίς τα κονδύλια των λεγόμενων «ειδικών ταμείων» για περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης, όπως επέβαλε το Ομοσπονδιακό Συνταγματικό Δικαστήριο πριν έναν μήνα.

«Η κυβέρνηση παραμένει σταθερή στους στόχους της», διαβεβαίωσε ο καγκελάριος, Όλαφ Σολτς, ανακοινώνοντας τη συμφωνία μετά από μία ακόμη συνάντηση με τους κυβερνητικούς του εταίρους που κράτησε μέχρι τις πρωινές ώρες. Η επιλογή των τριών κυβερνητικών εταίρων είναι περικοπές δαπανών και επαναπροσδιορισμός των προτεραιοτήτων. «Δεν μας αρέσει να κάνουμε περικοπές, φυσικά, αλλά είναι απαραίτητες για να μπορέσουμε να φτάσουμε στους στόχους με τα διαθέσιμα χρήματα», είπε ο Σολτς. Ορισμένες επιδοτήσεις που βλάπτουν το κλίμα θα καταργηθούν, οι δαπάνες μεμονωμένων υπηρεσιών θα μειωθούν και οι ομοσπονδιακές επιδοτήσεις θα μειωθούν. Η τιμή του CO2 για καύσιμα και θέρμανση με ορυκτές πηγές πρόκειται να αυξηθεί.

Τρεις κεντρικούς στόχους έθεσε ο γερμανός καγκελάριος: “Προωθούμε δυναμικά τον κλιματικά ουδέτερο μετασχηματισμό της χώρας. Ενισχύουμε την κοινωνική συνοχή. Και στηρίζουμε την Ουκρανία στον αμυντικό της αγώνα κατά της Ρωσίας, για όσο διάστημα χρειαστεί”, είπε ο Σολτς. Ωστόσο, σύμφωνα με τον καγκελάριο, η κυβέρνηση διατηρεί το δικαίωμα, εάν χρειαστεί, να αναστείλει στη συνέχεια τους κανόνες για το χρέος, εάν η στρατιωτική ή οικονομική κατάσταση της Ουκρανίας χειροτερεύει στον πόλεμο κατά της Ρωσίας.

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, πρόεδρος του CDU, Φρίντριχ Μερτς, κατηγόρησε τον Σολτς για «τρικ» προβλέποντας ότι το καλοκαίρι θα ανακοινώσει την νέα αναστολή του φρένου χρέους.

Περικοπές στο Ταμείο για το Κλίμα

Το Ταμείο για το Κλίμα και τον Μετασχηματισμό (KTF) θα παραμείνει το κεντρικό εργαλείο του φιλικού για το κλίμα μετασχηματισμού της γερμανικής οικονομίας. Ωστόσο τα κονδύλια του ταμείου θα μειωθούν κατά δώδεκα δισεκατομμύρια ευρώ για το επόμενο έτος, είπε ο Σολτς, και κατά 45 δισεκατομμύρια μέχρι το 2027 που είναι ο ορίζοντας του Ταμείου, το οποίο θα διαθέτει συνολικά περίπου 160 δισ. ευρώ. Προκειμένου να εξασφαλιστεί η στήριξη της βιομηχανίας στην πορεία κλιματικού μετασχηματισμού, θα καταργηθεί νωρίτερα η επιδότηση αγοράς ηλεκτρικού αυτοκινήτου, ενώ θα μειωθεί η επιδότηση φωτοβολταϊκών εγκαταστάσεων, γεγονός που τον στενοχωρεί ιδιαίτερα, όπως είπε ο υπουργός Οικονομίας και προστασίας του Κλίματος, Ρόμπερτ Χάμπεκ.

Αλλαγές θα υπάρξουν επίσης και στον τρόπο χρηματοδότησης των Γερμανικών Σιδηροδρόμων (Deutsche Bahn) και του εκσυγχρονισμού του σιδηροδρομικού δικτύου.

Ο υπουργός Οικονομικών Κρίστιαν Λίντνερ ανέφερε ότι οι Σιδηρόδρομοι θα επωφεληθούν από τα έσοδα από την ιδιωτικοποίηση της θυγατρικής εταιρίας Schenker. Σύμφωνα με τον Habeck, δεν πρέπει να υπάρξει εξοικονόμηση πόρων στον σιδηρόδρομο.

Με τη συμφωνία των τριών κυβερνητικών εταίρων, έληξε και η κρίση προϋπολογισμού στη Γερμανία, η οποία ήταν σημαντική δοκιμασία για τη συνοχή του τρικομματικού κυβερνητικού συνασπισμού του Όλαφ Σολτς. Το σχέδιο προϋπολογισμού της κυβέρνησης για το 2014 αναμένεται να εγκριθεί από την Ομοσπονδιακή Βουλή εντός του Ιανουαρίου.

Πηγή: ertnews.gr