Δήμος Θέρμου: Aπολογισμός των πεπραγμένων της νέας Δημοτικής Αρχής

 

Πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 9 Αυγούστου 2015, στην αίθουσα εκδηλώσεων του Δημαρχείου Θέρμου, η ειδική δημόσια συνεδρίαση του δημοτικού Συμβουλίου, στην οποία έγινε απολογισμός των πεπραγμένων της νέας Δημοτικής Αρχής που ανέλαβε στις 9 Σεπτεμβρίου 2014.

Την κεντρική εισήγηση-απολογισμό έκανε ο Πρόεδρος του Δημοτικού  Συμβουλίου κ. Κώστας Φ. Μαραγιάννης που παρουσίασε, συνοπτικά, δεκαεπτά (17), από τις σημαντικότερες αποφάσεις, πρωτοβουλίες και παρεμβάσεις της Δημοτικής Αρχής, που δημιουργούν τις προϋποθέσεις για ένα καλό ξεκίνημα, ώστε ο Δήμος Θέρμου να μπει σε τροχιά ανάπτυξης και προοπτικής. Και αυτό συνέβη, σε μια δύσκολη οικονομική και κοινωνική συγκυρία, αφού η παρατεταμένη κρίση και οι μνημονιακές πολιτικές , οδήγησαν την Τοπική Αυτοδιοίκηση στην κατάρρευση, φέρνοντας  μείωση των επιχορηγήσεων και των πόρων, γύρω στο 60%, αφαιρώντας, έτσι,  τη δυνατότητα προγραμματισμού έργων και αντιμετώπισης των μεγάλων προβλημάτων των πολιτών.

Παράλληλα, επισήμανε ότι στο  νέο δημοτικό Συμβούλιο  υπάρχει ένα θετικό κλίμα διαλόγου και εποικοδομητικής κριτικής.  Επίσης, τόνισε ότι η νέα δημοτική αρχή έχει χρέος να ιεραρχήσει τα αιτήματα και τις αιτήσεις των πολιτών και να ικανοποιήσει, στο μέτρο του δυνατού, τα αιτήματα  που χρονίζουν και συσσωρεύονταν, αυτά τα χρόνια, αφού δεν υπήρχε αξιοκρατική ικανοποίηση των αιτημάτων και των αναγκών των πολιτών.

Τα  βασικά ζητήματα που απασχόλησαν το δημοτικό Συμβούλιο  και πάρθηκαν σχετικές αποφάσεις και πρωτοβουλίες από  τη νέα δημοτική αρχή  ήταν:

1.  Η λειτουργικότητα του Δήμου και η καλύτερη εξυπηρέτηση των πολιτών ήταν το υπ΄αριθμό ένα πρόβλημα που αποφάσισε να λύσει η Δημοτική Αρχή, με τη λήψη απόφασης για την αναμόρφωση των χώρων του Δημαρχείου , ώστε οι πολίτες να έχουν καλύτερη πρόσβαση στις υπηρεσίες και να βρίσκουν απαντήσεις στα αιτήματά τους.

2. Στην πρώτη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, στις 14 Σεπτεμβρίου 2014, αντιμετωπίστηκαν θεσμικά προβλήματα που είχαν σχέση με τον ορισμό των Διοικητικών Συμβουλίων των νομικών προσώπων του Δήμου μας. Υπήρξε συναίνεση στον τομέα αυτό και αντιπροσωπεύτηκαν όλες οι δημοτικές παρατάξεις, οι κοινωνικές ομάδες και οι επαγγελματικοί φορείς, στα νέα διοικητικά συμβούλια.

3 .Συνδιοργανώσαμε με την Ιερά Μονή Μυρτιάς συνέδριο με θέμα:  «Βυζαντινός και μεταβυζαντινός πολιτισμός, Η Ιερά Μονή Μυρτιάς στο πέρασμα των αιώνων», με στόχο την προβολή του μοναστηριού και την ανάδειξη της τοπικής μας ιστορίας.

4. Εγκρίθηκε το σχέδιο της προγραμματικής σύμβασης   για την ανάδειξη και την αξιοποίηση του μονοπατιού-φαραγγιού Μοκιστάνου, του Δήμου Θέρμου.

5. Στην προσπάθεια αντιμετώπισης των προβλημάτων που αντιμετώπισαν οι κτηνοτρόφοι  με τον καταρροϊκό πυρετό και τα βοσκοτόπια, οργανώσαμε ενημερωτική ημερίδα, με ειδικούς επιστήμονες που μίλησαν για αυτά τα θέματα.

6. Ασχοληθήκαμε σε πολλές συνεδριάσεις με το έργο που βρίσκεται σε εξέλιξη ΑΝΑΠΛΑΣΗ ΚΑΙ ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ ΤΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ της πόλης του Θέρμου και προσπαθήσαμε να τροποποιήσουμε το έργο, ώστε να προκύψει ένα καλύτερο αισθητικό αποτέλεσμα και να μην έχει επιπτώσεις στη εύρυθμη λειτουργία της πόλης και την εξυπηρέτηση των επαγγελματιών.

7. Κατά τη διάρκεια του χειμώνα, ο Δήμος επλήγη από ανείπωτες καταστροφές. Η Δημοτική Αρχή,  σε συνεργασία με την περιφέρεια, κατέβαλε υπεράνθρωπες προσπάθειες για την αποκατάσταση των καταστροφών, παρόλο που διέθετε ελάχιστα μέσα. Ο Δήμαρχος και οι συνεργάτες του, έτρεξαν πάρα πολύ, γι΄αυτό το θέμα και αυτό κανείς καλοπροαίρετος, δεν μπορεί να το αμφισβητήσει.

8. Το θέμα της κατασκευής του μνημείου των πεσόντων Αεροπόρων προχώρησε αρκετά, αφού εξασφαλίστηκε ο χώρος , το αεροπλάνο και τώρα βρίσκονται στην τελική φάση οι μελέτες για την κατασκευή του έργου.

9. Μια από τις μεγαλύτερες επιτυχίες της Δημοτικής Αρχής είναι η επαναλειτουργία του Κέντρου Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης. Ο Δήμαρχος έδωσε έναν τιτάνιο αγώνα και τα κατάφερε. Ήδη, το Κ.Π.Ε. λειτουργεί και από τη νέα χρονιά θα αρχίσουν να έρχονται και πάλι σχολεία κάτι που είναι πολύ σημαντικό και για την τοπική οικονομία, αλλά και για την τουριστική προβολή του τόπου μας.

10. Η δημιουργία Κοινωνικού Παντοπωλείου και κοινωνικού Φαρμακείου είναι, επίσης, δύο σημαντικές αποφάσεις που θα πρέπει να εξειδικεύσουμε και να υλοποιήσουμε το επόμενο διάστημα.

11.Η Δημιουργία Μουσείου Εθνικής Αντίστασης είναι, επίσης, μια σημαντική απόφαση που θα συμβάλλει στη διατήρηση της ιστορικής μνήμης

12. Η εκδήλωση για τα 100 χρόνια της μετονομασίας του Θέρμου από κεφαλόβρυσο σε Θέρμο παρουσίασε ενδιαφέρον στην τοπική κοινωνία.

13. Ο αγώνας για το άνοιγμα των σφαγείων βρίσκεται σε καλό δρόμο και χρειάζονται νέες παρεμβάσεις στη νέα κυβέρνηση, ώστε να λυθεί αυτό το τόσο σοβαρό θέμα για την κτηνοτροφία και την οικονομία του τόπου.

14. Η δημιουργία του Κ.Δ.Α.Π. ΠΟΥ  θα λειτουργήσει από τη νέα χρονιά είναι μια σημαντική επιτυχία για το Δήμο, αφού θα δοθεί η δυνατότητα σε παιδιά από 5 έως 12 ετών, να παρακολουθούν  δωρεάν μαθήματα και δραστηριότητες το απόγευμα και να αξιοποιούν σωστά τον ελεύθερο χρόνο τους.

15. Κινηθήκαμε για την αναβάθμιση του Κέντρου Υγείας Θέρμου και την επάνδρωσή του με το απαιτούμενο νοσηλευτικό και ιατρικό προσωπικό.

16. Ψηφίσαμε νέο κανονισμό ύδρευσης ώστε να είναι σύγχρονος και να ανταποκρίνεται στις ανάγκες των πολιτών.

17. Εξασφαλίσαμε μέσω ευρωπαϊκού προγράμματος τη χρηματοδότηση του έργου της κατασκευής σύγχρονης παιδικής χαράς στο Θέρμο.

Ολοκληρώνοντας ο Πρόεδρος του  Δημοτικού Συμβουλίου τόνισε ότι ένα δημοτικό συμβούλιο και μια δημοτική αρχή, δεν θα πρέπει να είναι ποτέ ικανοποιημένη από αυτά που δημιουργεί και υλοποιεί. Θα πρέπει πάντοτε να αναζητά τρόπους επίσπευσης του έργου του, να ακούει τις προτάσεις και τις γνώμες των πολιτών, γιατί από τους απλούς πολίτες ο κάθε δημοτικός σύμβουλος έχει να μάθει πολλά , αφού αυτοί βιώνουν τα καθημερινά προβλήματα και βλέπουν τι πάει καλά και τι όχι στο Δήμο. Ας έχουμε, λοιπόν, ώτα ευήκοα και τότε θα είμαστε πιο δημιουργικοί και χρήσιμοι για τον τόπο μας.

Κώστας Φ. Μαραγιάννης

Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Θέρμου