Διεθνές εμπόριο: Ξεπέρασαν τις 100 οι επιθέσεις των Χούθι κατά εμπορικών πλοίων – Με νέο βίντεο απειλούν τη Δύση για τη Γάζα

Σε ένα εντυπωσιακό χτύπημα κατά βρετανικού εμπορικού πλοίου, αυτή τη φορά όχι στα στενά της Ερυθράς Θάλασσας αλλά στα πέρατα του Ινδικού Ωκεανού –μόλις διακόσια ναυτικά μίλια από τις ακτές της Ινδίας– προχώρησαν οι αντάρτες Χούθι. H επίθεση έγινε με drone, λίγες ημέρες μετά την ανακοίνωση της σύστασης της πολυεθνικής δύναμης από τις Ηνωμένες Πολιτείες κι ενώ διεθνώς οι αναλυτές μιλούν για παγκόσμιο εμπόριο σε αχαρτογράφητα νερά.

To πλοίο πήρε φωτιά, ενώ οι βρετανικές αρχές δεν ανακοίνωσαν θύματα και δεν έδωσαν στη δημοσιότητα το όνομα του πλοίου που φέρεται να είναι βρετανικών συμφερόντων, αλλά και να έχει σχέση με το Ισραήλ.

Δεν υπάρχει ανάληψη ευθύνης, αλλά προπαγανδιστικό βίντεο

Οι υποψίες πέφτουν και πάλι στους αντάρτες Χούθι της Υεμένης, οι οποίοι από την 7η Οκτωβρίου έχουν εξαπολύσει τουλάχιστον 100 επιθέσεις σε δέκα πλοία που έχουν κάποια σχέση με το Ισραήλ.

Με ένα προπαγανδιστικό βίντεο, οι Χούθι  παρουσιάζουν τη δύναμή τους σε στεριά και θάλασσα, όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά στο βίντεο, «στο όνομα της αλληλεγγύης στους Παλαιστίνιους της Γάζας».

Όλες οι επιθέσεις μέχρι στιγμής είχαν γίνει στην Ερυθρά Θάλασσα, με αποτέλεσμα εκατοντάδες εμπορικά πλοία  να έχουν επανασχεδιάσει τη ρότα τους προς το Ακρωτήριο της Καλής Ελπίδας αντί για τον κόλπο του Άντεν για να κατευθυνθούν προς την Ευρώπη, επιλέγοντας μια διαδρομή μεγαλύτερη κατά 10-14 ημέρες από τον κίνδυνο να βρεθούν στο στόχαστρο των πυραύλων και των ρουκετών των σιιτών ανταρτών της Υεμένης.

Αυτή είναι η πρώτη φορά που πηγαίνουν στην άλλη πλευρά του Ινδικού Ωκεανού.

Οι Χούθι έχουν αυτό-ανακηρυχθεί μέλος «του άξονα της αντίστασης» κατά του Ισραήλ από τότε που το Τελ Αβίβ ξεκίνησε τη στρατιωτική επιχείρηση στη Γάζα στον απόηχο του τρομοκρατικού χτυπήματος της Χαμάς.

Απορρίπτει το Ιράν τις κατηγορίες των ΗΠΑ ότι εμπλέκεται στις επιθέσεις των ανταρτών Χούθι

Σύμφωνα με το CNN οι αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες εκτιμούν ότι οι Χούθι έχουν τη στήριξη του Ιράν, καθώς από μόνοι τους δεν διαθέτουν τη στρατιωτική επάρκεια για τέτοιες επιθέσεις.

Πριν από λίγη ώρα, αξιωματούχος των Φρουρών της Επανάστασης του Ιράν είπε ότι η Τεχεράνη θα κλείσει και άλλα ναυτικά περάσματα αν το Ισραήλ συνεχίσει τον πόλεμο με τη Χαμάς. Μάλιστα μεταξύ των περασμάτων που απείλησαν να κλείσουν είναι και η Μεσόγειος.

Ωστόσο, ο  υπουργός Εξωτερικών Αλί Μπαγερί,  απέρριψε τις κατηγορίες των ΗΠΑ ότι το Ιράν εμπλέκεται στις πρόσφατες επιθέσεις των ανταρτών Χούθι της Υεμένης εναντίον εμπορικών πλοίων στην Ερυθρά Θάλασσα.

«Η αντίσταση (οι ένοπλες οργανώσεις που μάχονται το Ισραήλ) διαθέτει τις δικές της δυνάμεις και ενεργεί με βάση τις δικές της αποφάσεις και δυνατότητες» ανέφερε ο υπουργός Εξωτερικών Αλί Μπαγερί, μιλώντας στο πρακτορείο Mehr.

Οι επιθέσεις των Χούθι στην Ερυθρά Θάλασσα έχουν διαταράξει το διεθνές εμπόριο μέσω της Διώρυγας του Σουέζ, που αντιπροσωπεύει περίπου το ένα έκτο των παγκόσμιων μεταφορών αγαθών.

Το απρόσμενο επιπλέον κόστος για τους κολοσσούς των μεταφορών είναι σημαντικό και εξαρτάται όχι μόνο από την τρέχουσα τιμή των καυσίμων, αλλά και από τους ναύλους, οι οποίοι εξαρτώνται ανά πάσα στιγμή από την προσφορά και τη ζήτηση.